Φτωχότερη, αποδυναμωμένη και απαξιωμένη βρίσκει το 2014 την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον θεσμό που ως πιο κοντά στον πολίτη έχει προσπαθήσει να λειτουργήσει ως "ανάχωμα" για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από τις συνέπειες της κρίσης. Πέντε μήνες πριν από τις εκλογές του Μαΐου, οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι μεγάλες και τώρα θα φανεί ποιοι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης και πώς θα μπορέσουν να υπερασπιστούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο της ρόλο και να βρεθούν στο πλευρό μιας κοινωνίας που δοκιμάζεται αλλά αντιστέκεται.


Το 2014 βρίσκει την Τ.Α. φτωχότερη σε πόρους, αφού οι άνευ προηγουμένου περικοπές στα οικονομικά της έχουν ξεπεράσει το 60% και έχουν οδηγήσει τους δήμους σε αδιέξοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το προβλεπόμενο κόστος λειτουργίας των δήμων της χώρας υπολογίζεται σε περίπου 2,6 δισ. ευρώ ετησίως, κατανέμονται -και πάντα με μεγάλη καθυστέρηση- στην Αυτοδιοίκηση μόλις 1,3 δισ. ευρώ. Τα ταμεία έτσι "στεγνώνουν" μόνο με τις ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες και οι αιρετοί σε όλη τη χώρα καλούνται να διαχειριστούν τη... φτώχεια τους, την ώρα που οι ανάγκες των πολιτών για στήριξη είναι μεγάλες. Είναι φανερό ότι στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνει με τον τρόπο αυτό το κοινωνικό πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή οι δομές κοινωνικής πολιτικής, αθλητισμού και πολιτισμού, οι οποίες έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζονται σαν πολυτέλεια.

Αποδυναμωμένη υποδέχεται το νέο έτος η Αυτοδιοίκηση από πολύτιμο προσωπικό, καθώς αποτελεί τη βασική δεξαμενή της διαθεσιμότητας - απολύσεων εργαζομένων για να καλυφθούν οι μνημονιακές υποχρεώσεις. Ήδη μέσα σε μια νύχτα καταργήθηκαν ολόκληροι τομείς της, όπως η Δημοτική Αστυνομία και οι σχολικοί φύλακες, ενώ τώρα μπαίνει σε εφαρμογή από την κυβέρνηση η λεγόμενη "εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα" που έχει ως μόνο στόχο να βρεθούν άμεσα περίπου 4.000 "διαθέσιμοι". Αν μάλιστα δεν εντοπιστούν αρκετοί υποψήφιοι προς απόλυση, παραμένει πάντα ο "μπαμπούλας" των οριζόντιων περικοπών.

Και, τέλος, απαξιωμένη για άλλη μια χρονιά βρίσκεται η Αυτοδιοίκηση από την κυβέρνηση, η οποία, με συνεχείς επιθέσεις σε βάρος της και θέτοντάς τη υπό "επιτήρηση" με το "Παρατηρητήριο", -που προβλέπει υποχρεωτικό πρόγραμμα "εξυγίανσης" με υποχρεωτική αύξηση δημοτικών τελών και φόρων στους δήμους με αποκλίσεις άνω του 10% στην υλοποίηση των προϋπολογισμών τους για δύο συνεχόμενα τρίμηνα- πλήττει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια του θεσμού. Προφανής σκοπός είναι ο υποβιβασμός της Αυτοδιοίκησης σε απλή διοίκηση και σε έναν ακόμη φοροεισπρακτικό μηχανισμό και κυρίως η μετατροπή της σε διαχειριστή των χρημάτων του κρατικού προϋπολογισμού που θα εισπράττει και θα αποδίδει στους ιδιώτες, στους οποίους σπρώχνεται να εκχωρήσει βασικές της αρμοδιότητες, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η ενέργεια, οι κοινωνικές δομές.

Θα έλεγε κανείς πως όλα αυτά θα έπρεπε να έχουν ξεσηκώσει τους αιρετούς, να έχουν προκαλέσει παραιτήσεις και "λουκέτα" στους δήμους. Όμως το ανώτατο συλλογικό όργανο των δημάρχων, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας -η διοίκηση της οποίας πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και η μείζων αντιπολίτευση στη Ν.Δ.- παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις, δεν θέτει "κόκκινες γραμμές" και εν τέλει προσφέρει με την αμυντική της στάση παθητική συναίνεση.

Πάντως, "κοντή γιορτή" είναι η Κυριακή του Μαΐου των δημοτικών εκλογών. Και στην κάλπη οι πολίτες θα μιλήσουν.

Πηγή : avgi.gr