"Εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε η Αυτοδιοίκηση να αναδειχθεί κινητήριος μοχλός της προσπάθειας μιας κυβέρνησης της Αριστεράς για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας".

Η εφαρμογή του "Καλλικράτη" και των Μνημονίων υπήρξε για την Αυτοδιοίκηση ισοπεδωτική, με ευθύνη και της πλειοψηφίας των αιρετών και των οργάνων της, ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ, που υποστήριξαν ή ανέχθηκαν τις συγκεκριμένες πολιτικές με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του θεσμού.


Αντίθετα, πιστεύουμε ότι το 2014, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές, θα αποδειχθεί χρονιά ριζικής ανατροπής, αφού οι πολίτες θα απορρίψουν την κυρίαρχη πολιτική σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, καταθέτουμε την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα νέο ριζοσπαστικό θεσμικό πλαίσιο, με πραγματικά δημοκρατική διάρθρωση και λειτουργία, ώστε η Αυτοδιοίκηση να αναδειχθεί κινητήριος μοχλός της προσπάθειας μιας κυβέρνησης της Αριστεράς για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η υπεράσπιση της Αυτοδιοίκησης συνδέεται με την υπεράσπιση της ίδιας της κοινωνίας και της δημοκρατίας, γι' αυτό και πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις και οι αιρετοί να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Αλλά πάνω απ' όλα είναι κρίσιμο να πάρουν οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες τις τύχες τους στα χέρια τους, προσδίδοντας στην Αυτοδιοίκηση το ουσιαστικό της περιεχόμενο.

Από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου θα εξαρτηθεί το αν θα αναδειχθεί σε θεσμό δημοκρατικής λαϊκής εξουσίας. Γι' αυτό θα δώσουμε τη μάχη με στόχο την ανατροπή του αυτοδιοικητικού χάρτη.

(ο Κώστας Πουλάκης είναι περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας)

Πηγή : avgi.gr