Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

«Νύχτα» μπαίνουν στον Υμηττό μέσω νεκροταφείου

ΜΕ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ Α' ΖΩΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΠΟΥ ΩΣ ΤΩΡΑ ΕΜΕΝΕ ΑΛΩΒΗΤΗ

«Κάποια από τα φέρετρα ήταν άδεια, ενώ οι νεκροί που ενταφιάστηκαν προέρχονταν από την κατηγορία των «αζήτητων», προκειμένου να δημιουργηθούν τετελεσμένα»
Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ (Ελευθεροτυπία)

«Φωτογραφική τακτοποίηση του παράνομου -με τη βούλα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος- νεκροταφείου, που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2011».

Είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό δεν τηρούνται καν τα προσχήματα από τη συγκυβέρνηση. Για πρώτη φορά όμως με δύο φράσεις μιας τροπολογίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ μπαίνει χέρι στην Α' Ζώνη Προστασίας του Υμηττού, η οποία δεν έχει παραβιαστεί ουδέποτε κι από κανέναν. Σύμφωνα με την «τροπολογία της νύχτας», καθώς ψηφίστηκε από μερικούς νυσταγμένους εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου αρκετή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, νομιμοποιούνται τα νεκροταφεία που βρίσκονται στην Α' Ζώνη Προστασίας του Υμηττού. Μακάβριο, από κάθε άποψη!

Για τους γνωρίζοντες την περιβαλλοντική νομοθεσία αποτελεί «πράξη συνταγματικής εκτροπής, που ενέχει ποινικές ευθύνες». Για τους καταγγέλλοντες πάλι τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, «αποτελεί φωτογραφική τακτοποίηση του παράνομου -με τη βούλα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος- νεκροταφείου, που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2011 με πρωτοβουλία του δημάρχου Γλυφάδας Κ. Κόκκορη».

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, «εθεωρείτο σίγουρο ότι η υπόθεση ήταν στο παρά πέντε για την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών και ταυτόχρονα αναμενόταν να ακολουθήσει η εντολή από την Εισαγγελία Περιβάλλοντος για την εκταφή τυχόν νεκρών, δεδομένου ότι υπήρξαν καταγγελίες ότι ορισμένοι από τους 11 τάφους είναι κενοί».

Πόντοι για Κόκκορη
Με την τροπολογία που κατατέθηκε από τον βουλευτή Α. Κακλαμάνη κέρδισε κατά τα γραφόμενα των ημερών πόντους στην προεκλογική αρένα ο κ. Κόκκορης, καθώς κανένα άλλο νεκροταφείο δεν υπάρχει στην Α' Ζώνη και η συνέχιση της λειτουργίας του αποτελεί πάγια δέσμευσή του προς τους δημότες της περιοχής.

Ολες οι εγκαταστάσεις των υπολοίπων κοιμητηρίων βρίσκονται στη Β' Ζώνη, η οποία παλαιότερα, με ένα κόλπο γκρόσο, μετατοπίστηκε ούτως ώστε οι εκτάσεις αυτές που οριοθετήθηκαν για αυτή τη χρήση, έμειναν απ' έξω... Τα πράγματα, όμως, με τη συγκεκριμένη τροπολογία, ξεπερνούν τον κ. Κόκκορη, καθώς δημιουργούν τετελεσμένα για τη δημιουργία νέων τέτοιων χώρων σε ολόκληρη την Α' Ζώνη: «Είναι το ίδιο σαν να δίνεις άδεια να χτιστεί ο ιερός βράχος της Ακρόπολης», είπαν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Επισημαίνουν, δε, ότι «διάφορα μονοστήρια μπορούν να επικαλεστούν υπουργική απόφαση του 1978, σύμφωνα με την οποία δέκα σταυροί σε μία έκταση μπορούν αυτομάτως να μετατρέψουν το χώρο σε κοιμητήριο. Στην ουσία ανοίγει ο δρόμος για την εξυπηρέτηση πολλών και διαφορετικών συμφερόντων στην περιοχή».Να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Ιούνιο η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος επέβαλε πρόστιμο ύψους 103.500 ευρώ στο Δήμο Γλυφάδας για την κατασκευή και λειτουργία νεκροταφείου στον Υμηττό, στη θέση Πατητήρι. Οι παραβάσεις που είχαν καταγραφεί συνίστανται στα εξής:

Κατασκευή και λειτουργία νεκροταφείου χωρίς προηγούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Κατάληψη δημόσιας δασικής έκτασης, κηρυχθείσας αναδασωτέας. Κατασκευή και λειτουργία νεκροταφείου σε έκταση ειδικής προστασίας. Εργασίες σε επιχωματωμένο ρέμα με συνεπαγόμενο κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων και ρύπανσης ή μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Αυθαίρετες κατασκευές.

Μέχρι πριν από λίγες μέρες εθεωρείτο βέβαιο πως το παράνομο -βάσει των πορισμάτων της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και του οικείου δασαρχείου- Νεκροταφείο της Γλυφάδας θα ήταν παρελθόν. Υπήρξε άλλωστε και η σχετική κινητικότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες. Στις 17 Δεκεμβρίου, με επείγον έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, υπογεγραμμένο από τον γενικό επιθεωρητή Π. Μέρκο, που ααπευθυνόταν προς πάσα αρμόδια αρχή (αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής, γρ. γεν. γραμματέα, γρ. υπουργού ΠΕΚΑ, διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, Δ/νση Δασών Αττικής, Δασαρχείο Πεντέλης, Περιφέρεια Αττικής, Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών) υπενθυμιζόταν η υλοποίηση απομάκρυνσης των αυθαίρετων κατασκευών του Νεκροταφείου και εζητείτο να γίνουν άμεσα ενέργειες με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος.

Μερικές μέρες νωρίτερα, στις 10 Δεκεμβρίου, με έγγραφό της η αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής (αρ. πρωτ. Φ6/5260/2012) ζητούσε από την Εισαγγελία Περιβάλλοντος την έκδοση αδείας προκειμένου να πραγματοποιηθεί «η σύννομη απομάκρυνση-μεταφορά προκατασκευασμένου ναού, των συμβόλων που τυχόν υφίστανται και των αυθαίρετων κατασκευών όπως αυτές έχουν καταγραφεί στο πρωτόκολλο απομάκρυνσης-κατεδάφισης αρ. 1/18.10/2011. Αιτείται επίσης την έκδοση σχετικής άδειας για τη διενέργεια εκταφής τυχόν ενταφιασμένων νεκρών».

Επιπλέον, τον περασμένο Νοέμβριο είχε προηγηθεί και άλλο έγγραφο του επιθεωρητή Περιβάλλοντος κ. Μέρκου προς την αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής, καθώς και προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών για «την υλοποίηση της απομάκρυνσης-κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών, με προηγούμενη μέριμνα για τη σύννομη απομάκρυνση /μεταφορά του προκατασκευασμένου ναού και συμβόλων που τυχόν υφίστανται επί των αυθαίρετων κατασκευών».

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία (Ν.3821/07) τα πρωτόκολλα κατεδάφισης σε δάση εκτελούνται παραχρήμα, μη επιτρεπόμενης οποιασδήποτε διοικητικής ή δικαστικής αίτησης ή προσφυγής, η οποία σκοπεί στην αναστολή της κατεδάφισης. Μάλιστα, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι δημότης Γλυφάδας προσφέρθηκε, κατόπιν προβλέψεως του σχετικού νόμου, να αναλάβει τα έξοδα της κατεδάφισης!Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο παρασκήνιο υπήρχαν έντονες πιέσεις για την παραμονή του Νεκροταφείου, που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι έπιασαν τόπο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από το 2011 που βεβαιώθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος η κατασκευή και λειτουργία Νεκροταφείου κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών φάκελος από τους επιθεωρητές για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, το πρόστιμο υπογράφηκε δύο χρόνια μετά, λόγω της απροθυμίας όπως μεταφέρεται στην «Ε» της πολιτικής ηγεσίας να το υπογράψει. Υπογράφηκε τελικά από τον Ειδικό Γραμματέα Περιβάλλοντος κ. Κουρουζίδη, κατόπιν εκχώρησης της εν λόγω αρμοδιότητας από τον αν. υπουργό, ο οποίος με απόφαση του πρωθυπουργού έχει την εποπτεία των επιθεωρητών περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί πως είχε προταθεί ως προσωρινή λύση στο δήμαρχο Γλυφάδας έκταση 2,5 στρέμματων στο Δήμο Αργυρούπολης.

Ο ίδιος σήμερα στην «Ε» δηλώνει ότι«επρόκειτο για βραχώδη περιοχή, ακατάλληλη για αυτή τη χρήση».

Σημειώνει επίσης, ότι«το εν λόγω νεκροταφείο στην περιοχή του Υμηττού αποτελεί μια αναγκαιότητα ανθρωπιστική, θρησκευτική, πολιτιστική. Είμαστε μία πόλη 135 χιλιάδων με ένα κοιμητήριο τεσσάρων στρεμμάτων, το οποίο περικλείεται από έξι σχολεία. Δεν προτίθεμαι να πολιτικολογήσω για το συγκεκριμένο θέμα. Ο πόνος των ανθρώπων που δεν έχουν χώρο για την ταφή των παιδιών και τον γονέων τους με ξεπερνάει. Αν ερχόσασταν εδώ μία μέρα μόνο, θα βλέπατε τα δράματα που εκτυλίσσονται εξαιτίας αυτού του μεγάλου προβλήματος. Οι λόγοι για τους οποίους δέχομαι επιθέσεις είναι δύο:

Πρώτον, γιατί με τη δημιουργία -στην πλήρη του μορφή- αυτού του Νεκροταφείου και εκ των πραγμάτων του πρασίνου που θα δημιουργηθεί, σταματούν τα σχέδια των επιτηδείων που μεθοδεύουν να καταπατήσουν το φιλέτο του Υμηττού και δεύτερον, βάλλομαι εξαιτίας των στοιχείων που έδωσε ο Δήμος Γλυφάδας υπέρ του Δημοσίου για την υπόθεση της Αιξωνής»,τόνισε ο κ. Κόκκορης.

Ο μητροπολίτης
Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, για τη δημιουργία του παράνομου νεκροταφείου υπήρξε αγαστή συνεργασία με την οικεία Μητρόπολη, κληρικοί της οποίας πραγματοποίησαν τις εξόδιες ακολουθίες.Ωστόσο, με αφορμή την ψήφιση της τροπολογίας, ο μητροπολίτης Παύλος παίρνει αποστάσεις από την υπόθεση και στην προ δύο ημερών ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων ότι «οι ιεροί ναοί της Μητροπόλεώς μας δεν είναι προεκλογικά κέντρα ή εφαλτήρια πολιτικών επιδιώξεων. Προσθέτει επίσης ότι «οποιαδήποτε απόφαση για το Κοιμητήριο της Γλυφάδας, στα όρια της Τερψιθέας, εφ' όσον θα είναι τελεσίδικη, θα γίνει πλήρως αποδεκτή, είτε εξυπηρετεί είτε όχι την ποιμαντική φροντίδα μας για ταφή των κεκοιμημένων αδελφών μας, όπως αυτή εκδηλώθηκε προ τριετίας».

Ωστόσο, στο παρελθόν η εμπλοκή του στην υπόθεση ήταν άμεση. Στο φάκελο που στάλθηκε από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος στον εισαγγελέα για να αξιολογηθούν οι παραβάσεις περιέχονταν και επώνυμες καταγγελίες ότι «κάποια από τα φέρετρα ήταν άδεια και οι νεκροί που ενταφιάστηκαν προέρχονταν από την κατηγορία των "αζήτητων", προκειμένου να δημιουργηθούν τετελεσμένα». Τότε, ο μητροπολίτης Παύλος, με επιστολή του που απευθυνόταν στον κ. Μέρκο, εγκαλούσε τον επιθεωρητή Περιβάλλοντος ότι παίρνει στα σοβαρά τις καταγγελίες περί κενών τάφων και του ζητούσε να ανακαλέσει, διαφορετικά θα προσέφευγε στη Δικαιοσύνη.Τέλος, στις αντιδράσεις που καταγράφηκαν μετά την ψήφιση της τροπολογίας ήταν και αυτή της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καφαντάρη και του υποψήφιου δημάρχου Γλυφάδας Τ. Ταστάνη. Η πρώτη διερωτάται μεταξύ άλλων με σχετική δήλωσή της:

«Τι έχει να πει ο υπουργός ΠΕΚΑ για το χαρακτηριστικό παράδειγμα του παράνομου και αυθαίρετου νεκροταφείου της Γλυφάδας, το οποίο οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έκριναν παράνομο, ενώ οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν υποβάλει πρόστιμο 103.000 ευρώ και έχουν διατάξει την απομάκρυνσή του;».

Ο κ. Ταστάνης από την πλευρά του δηλώνει «ριζικά αντίθετος με τη σκανδαλώδη αυτή ρύθμιση την οποία και θα προσβάλουμε με κάθε νόμιμο τρόπο. Τονίζουμε ταυτόχρονα ότι θεωρούμε αδιανόητο να αποδεχθεί το ΥΠΕΚΑ ότι το παράνομο και αυθαίρετο νεκροταφείο του δημάρχου κ. Κόκκορη είναι σήμερα σε λειτουργία και να αποδεχθεί τη νομιμοποίησή του. Θυμίζουμε άλλωστε στον κύριο υπουργό ότι οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ έχουν κρίνει παράνομες τις ενέργειες του κυρίου δημάρχου».

Πάνω στο ρέμα!Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, που έχουν γνώση των δεδομένων της περιοχής, είπαν στην «Ε» χαρακτηριστικά:

«Το παράνομο νεκροταφείο είναι πάνω στη γραμμή του ρέματος. Τα νερά που θα έρχονται θα ξεπλένουν τα υγρά απόβλητα της αποσύνθεσης και θα τα οδηγούν κατάντη. Δηλαδή, μέσα στον οικιστικό ιστό. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα όταν φουσκώνει το ρέμα να παίρνει τις σορούς και να τις μεταφέρει στα σπίτια των ανθρώπων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου