Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ξενάγηση μετ' εμποδίων στα αρχαία του «Αστέρα» (και ηχητικό από το "κόκκινο")


Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε χθες το πρωί τους περίπου 100 πολίτες που επιχείρησαν να περιηγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο του ναού Απόλλωνα Ζωστήρα, ο οποίος βρίσκεται μέσα στα όρια του «Αστέρα» της Βουλιαγμένης. Με πρωτοβουλία πέντε τοπικών συλλόγων και δύο δημοτικών παρατάξεων της περιοχής, είχε οριστεί χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εκποίησης της Χερσονήσου του Λαιμού Βουλιαγμένης και η 6η κατά σειρά ξενάγηση στον αρχαίο ναό, προς τον οποίο η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο μέσω της εισόδου της πλαζ του ξενοδοχείου.


«Πριν καν πλησιάσουμε, είδαμε παραταγμένη μια πρωτόγνωρα μεγάλη αστυνομική δύναμη, περιπολικά και άντρες της ΔΙΑΣ. Στην πύλη βρισκόταν ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας, υπαξιωματικός και 7-8 αστυφύλακες, για “να διασφαλίσουν την τάξη”, όπως μας είπαν, ενώ σε άλλες ξεναγήσεις μας δεν είχε ούτε τους μισούς αστυνομικούς», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Θάνος Ματόπουλος, μέλος της «Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών Βούλας – Βάρης -Βουλιαγμένης». «Μας είπαν να κάνουμε αίτημα στη διοίκηση του “Αστέρα” για να μας επιτρέψει την είσοδο. Απαντήσαμε ότι ο “Αστέρας” έχει χαρακτηριστεί ζώνη απολύτου προστασίας αρχαιοτήτων και ότι η πύλη και όλα τα κατασκευάσματα είναι παράνομα, και πρέπει να ξηλωθούν για να διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Φυσικά αρνηθήκαμε, είναι τρομερά υποτιμητικό οι πολίτες να ζητάνε άδεια από έναν ιδιώτη για να περιηγηθούν σε προστατευμένο αρχαιολογικό χώρο.

Μετά προσπάθησαν να μας πείσουν να δούμε τα αρχαία από μια γωνιά (σ.σ. η θέα στον ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα επιτρέπεται μέσω μιας βιτρίνας στην περίφραξη του “Αστέρα”, καλυμμένης με πλεξιγκλάς, που επιτρέπει στους απλούς πολίτες να θαυμάσουν τα αρχαία από απόσταση, χωρίς να ενοχλούν τους “υψηλούς” πελάτες). Εμείς επιμείναμε ότι θα περιηγηθούμε σε όλο τον ορισμένο από το ΦΕΚ ως αρχαιολογικό χώρο. Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, από την αρχαιολόγο Μαρία Κασίμη Σούτη, επίτιμη προϊσταμένη του Τμήματος Τεκμηρίωσης Αρχαιοτήτων, που συμμετείχε στις ανασκαφές στην περιοχή».

Αφροδίτη Τζιαντζή
Πηγή 

Ακούστε το ηχητικό από τον "105,5 στο κόκκινο", όπως τα εξιστορεί ο Θάνος Ματόπουλος, εκπρόσωπος της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου