Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Cine Μεσοποταμία : "Django Unchained" του Tarantino

Η ταινία του  Κουέντιν Ταραντίνο "Django ο τιμωρός" προβάλλεται στο Στέκι της Μεσοποταμίας (Πλάτωνος 13, Μοσχάτο) το Σαββάτο 8 Φεβρουαρίου στις 8.00μμ.
Η είσοδος είναι ελεύθερη και αντί εισιτηρίου, αν θέλετε, μπορείτε να φέρετε τρόφιμα διαρκείας, όπως γάλα εβαπορέ, ζάχαρη, ζυμαρικά κ.ά.

Λίγα λόγια για την ταινία :
 
Django, ο τιμωρός (αγγλικά: Django Unchained) είναι αμερικανικό γουέστερν, παραγωγής 2012 σε σκηνοθεσία και σενάριο του Κουέντιν Ταραντίνο. Ο τίτλος και η τοποθεσία της ταινίας είναι εμπνευσμένα από το σπαγκέτι γουέστερν Django: Ο Τρομοκράτης του Πάσο-Ντόμπλε (Django, 1966) και τις ανεπίσημες συνέχειες με πρωταγωνιστή τον Φράνκο Νέρο. Πρωταγωνιστούν οι Τζέιμι ΦοξΛεονάρντο Ντι ΚάπριοΚρίστοφ Βαλτς, Κέρι Γουάσινγκτον και Σάμιουελ Λ. Τζάκσον.
 
Η ταινία διαδραματίζεται στο Νότο δύο χρόνια πριν την έναρξη του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου. Ο Τζάνγκο είναι ένας σκλάβος που ζει στο Νότο, χωριστά από τη σύζυγό του Μπρουμχίλντα. Όταν ο Τζάνγκο βρίσκεται σε έναν πληστειριασμό σκλάβων, ο Δόκτωρ Κινγκ Σουλτζ, ένας κυνηγός επικηρυγμένων, ελευθερώνει τον Τζάνγκο από τους κακούς ιδιοκτήτες του και του δίνει την επιλογή να τον βοηθήσει να κυνηγήσουν και να σκοτώσουν τους Αδερφούς Μπριτλ, ένα τρίο αδίστακτων δολοφόνων, τους οποίους μόνο ο Τζάνγκο έχει δει. Για αντάλλαγμα, ο Σουλτζ θα ελευθερώσει τον Τζάνγκο από τη σκλαβιά και θα τον βοηθήσει να πάρει τη σύζυγό του πίσω από τον Κάλβιν Κάντι.
 
Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών στις 25 Δεκεμβρίου 2012. Απέσπασε θετικά σχόλια από τους κριτικούς και έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στη φιλμογραφία του Ταραντίνο με συνολικές εισπράξεις 425,3 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Έλαβε 5 υποψηφιότητες γιαΌσκαρ, ανάμεσά τους για Καλύτερη Ταινία, κερδίζοντας δύο στις κατηγορίες Πρωτότυπου Σεναρίου και Β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Κρίστοφ Βαλτς. Βραβεύτηκε επίσης με δύο Χρυσές Σφαίρες και δύο BAFTA Καλύτερου Σεναρίου και Β' Ανδρικού Ρόλου για τον Βαλτς.

Πλοκή: Το 1858, αρκετοί σκλάβοι μεταφέρονται στο Τέξας από τους αδερφούς Σπεκ. Μέσα στους σκλάβους είναι και Τζάνγκο, ο οποίος πουλήθηκε χωριστά από τη σύζυγό του, τη Μπρουμχίλντα. Τα αδέρφια Σπεκ έρχονται αντιμέτωποι με τον Δόκτωρ Κινγκ Σουλτζ, έναν Γερμανό μετανάστης, πρώην οδοντίατρος και πλέον κυνηγός επικηρυγμένων. Ο Σουλτζ παίρνει μαζί του τον Τζάνγκο και σκοτώνει έναν από τους αδερφούς Σπεκ, αφήνοντας τους άλλους να σκοτωθούν από τους ελεύθερους πια σκλάβους. Ο Σουλτζ αποκαλύπτει ότι έψαχνε για τον Τζάνγκο για να τον βοηθήσει να αναγωνρίσει τους αδερφούς Μπριτλ, ένα τρίο αδίστακτων δολοφόνων που δουλεύουν για έναν ιδιοκτήτη φυτείας. Ο Σουλτζ ομολογεί στον Τζάνγκο ότι απεχθάνεται τη δουλεία και οι δυο τους έρχονται σε μια συμφωνία: αν ο Τζάνγκο τον βοηθήσει να εντοπίσουν τους αδερφούς Μπριτλ, ο Σουλτζ θα τον ελευθερώσει και θα του δώσει 75 δολάρια και ένα άλογο.

Αφού εντοπίζουν και σκοτώνουν τους Μπριτλ, ο Σουλτζ παίρνει τον Τζάνγκο ως βοηθό του. Αφού μαζεύουν αρκετές επικηρύξεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι Σουλτζ και Τζάνγκο επιβεβαιώνουν ότι ο ιδιοκτήτης της Μπρουμχίλντα είναι ο Κάλβιν Κάντι, ένας γοητευτικός αλλά βάναυσος ιδιοκτήτης φυτείας. Στη φυτεία του Κάντι, την Κάντιλαντ, μερικοί από τους σκλάβους του προπονούνται να παλεύουν μέχρι θανάτου. Ο Σουλτζ και ο Τζάνγκο καταστρώνουν ένα σχέδιο να πάρουν τη Μπρουμχίλντα, υποδυόμενοι πιθανούς αγοραστές ενός σκλάβου παλαιστή. Ο Σουλτζ συστήνει τον Τζάνγκο ως ελέυθερο άνδρα και ειδικό στην πάλη. Ο Κάντι και ο Σουλτζ συμφωνούν να αγοράσει ο Σουλτζ έναν παλαιστή για 12.000 δολάρια. Ο Σουλτζ προσφέρεται να αγοράσει τη Μπρουμχίλντα, ισχυρίζοντας ότι θα τον βοηθήσει να ξεχάσει τη νοσταλγία του για την πατρίδα του, καθώς η Μπρουμχίλντα μιλάει γερμανικά.Ο Τζάνγκο κινεί τις υποψίες του σκλάβου υπηρέτη του Κάντι, του Στίβεν, ο οποίος καταλαβαίνει ότι ο Τζάνγκο και η Μπρουμχίλντα γνωρίζονται και ότι η πώληση του παλαιστή είναι απλώς μια δικαιολογία. Πληροφορεί τον Κάντι, ο οποίος γνωρίζοντας τι συμβαίνει, απαιτεί τα 12.000 δολάρια για τη Μπρουμχίλντα, αλλιώς θα τη σκοτώσει. Ο Σουλτζ δέχεται να την αγοράσει προκειμένου να της σώσει τη ζωή. Ωστόσο, αργότερα εκνευρισμένος από την ταπεινωτική συμπεριφορά του Κάντι, ο Σουλτζ τον σκοτώνει αφού επιβεβαιώνει την αγορά και την ελευθερία της Μπρουμχίλντα.
 
Ο Σουλτζ πυροβολείται από τους άνδρες του Κάντι, οι οποίοι στη συνέχεια επειχειρούν να σκοτώσουν τον Τζάνγκο. Ο Τζάνγκο σκοτώνει αρκετούς από τους άνδρες του Κάντι αλλά τελικά παραδίνεται όταν ο Στίβεν απειλεί να σκοτώσει τη Μπρουμχίλντα. Ως τιμωρία, ο Στίβεν προτείνει ο Τζάνγκο να σταλθεί σε ένα ορυχείο και να εργαστεί μέχρι θανάτου. Στο δρόμο για το ορυχείο, ο Τζάνγκο πείθει τους οδηγούς ότι είναι κυνηγός επικηρυγμένων.
 
Μόλις τον ελευθερώνουν, τους σκοτώνει, παίρνει το δυναμίτη του και πηγαίνει πίσω στην Κάντιλαντ. Στην Κάντιλαντ, ο Τζάνγκο ανακαλύπτει το πτώμα του Σουλτζ και παίρνει τη βεβαίωση της ελευθερίας που υπέγραψε ο Κάντι για τη Μπρουμχίλντα. Όταν οι άντρες του Καντι, οι υπηρέτες και η αδερφή του επιστρέφουν στο σπίτι από την κηδεία του Κάντι, ο Τζάνγκο αποκαλύπτει τον εαυτό του. Σκοτώνει τους άνδρες του Κάντι και τη την αδερφή του, και ελευθερώνει τους σκλάβους εκτός από τον Στίβεν, τον οποίο πυροβολεί στο γόνατο. Έχοντας τοποθετήσει το δυναμίτη στο σπίτι, ανάβει το φυτίλι και φεύγει. Ο Τζάνγκο και η Μπρουμχίλντα παρακολουθούν από απόσταση καθώς το σπίτι εκρήγνυται και καλπάζουν μακριά ενώ αυτό καίγεται.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου