Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Κινηματογραφική Λέσχη Ελληνικού-Αργυρούπολης : "taxi"

Την ταινία "ταξί - taxi" προβάλλει την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στις 9.00μμ στην αίθουσα του Πολιτιστικού – Συνεδριακού Κέντρου «Μίκης Θεοδωράκης», δίπλα στο Δημαρχείο (Κύπρου 68), η Κινηματογραφική Λέσχη Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Η είσοδος όπως πάντα είναι δωρεάν, απλά υπάρχει η προτροπή ο καθένας να αφήσει από ένα πακέτο τρόφιμα (μακράς διαρκείας) στην είσοδο του κινηματογράφου για την ενίσχυση της Τράπεζας Τροφίμων για τις άπορες οικογένειες του Δήμου.

Λίγα λόγια για την ταινία :
 
Νεαρό κορίτσι, που αποτυγχάνει στις εξετάσεις της, αναγκάζεται από τον πατέρα της να μάθει να οδηγεί ταξί. Με τον καιρό, όμως, ανακαλύπτει ότι ο πατέρας της και ο νεαρός φίλος της ανήκουν σε συμμορία ακροδεξιών οδηγών ταξί που δολοφονούν περιθωριακούς, μετανάστες, ομοφυλοφίλους, τραβεστί και έγχρωμους για να “καθαρίσουν την Ισπανία από τα σκουπίδια”.


Λίγα περισσότερα :
 
Ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος δεν ασχολείται συχνά με σκοτεινά, λουστραρισμένα θρίλερ, αλλά όταν το κάνει τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, αυτό συμβαίνει και με την ταινία «Ταξί», σε σκηνοθεσία Κάρλος Σάουρα. Όταν μάλιστα οι συντελεστές είναι ονόματα του μεγέθους του Κάρλος Σάουρα στη σκηνοθεσία, και του στενού συνεργάτη των Μπερνάρντο Μπερτολούτσι και Φράνσις Φορντ Κόπολα, Βιτόριο Στοράρο στη διεύθυνση φωτογραφίας, τότε τα αποτελέσματα είναι μοναδικά.
 
Στην ταινία η Ροζ είναι ερωτευμένη με τον Ντάνι, μέχρι τη στιγμή που μαθαίνει ότι ο πατέρας της μαζί με το φίλο της ανήκουν σε μία νεοφασιστική συμμορία ταξιτζήδων που δολοφονούν τα περιθωριακά στοιχεία που μπαίνουν στα ταξί τους, προκειμένου να καθαρίσουν τους δρόμους της Μαδρίτης. Συνδυασμός μιας ιστορίας αγάπης και μιας δυνατής περιπέτειας, χορογραφημένης στην κυριολεξία στους ρυθμούς του φλαμέγκο. Σε μία εντυπωσιακά φωτογραφημένη από τον Στοράρο νυχτερινή Μαδρίτη, την ώρα που τα σκοτάδια τυλίγουν την ψυχή σου. Το ισπανικό «ντουέντε», ο μαγικός ρεαλισμός και η εμμονή του στη φορμαλιστική προσέγγιση των εικόνων, καθιστούν τον Σάουρα ένα μάγο, χορογράφο του σινεμά.
 
Μια ταινία που βασίστηκε σε πραγματικά γεγονότα ξεγυμνώνοντας τον μεταλλαγμένο νεοφασισμό και τον ρατσισμό που ισχύει στη σύγχρονη Ισπανία της δεκαετίας του ’90.

Οι ερμηνείες των βραβευμένων πρωταγωνιστών Ingrid Rubio στο ρόλο της Paz κόρης ενός από τους ιδρυτές της φασιστικής ομάδας εξόντωσης και του Carlos Fuentes στον ρόλο του νεαρού αγαπημένου της αλλά ταυτόχρονα εκκολαπτόμενου εκτελεστή φασίστα , αποτελούν δύο τα πιο δυνατά “χαρτιά” της ταινίας .Με το TAXI ο Κάρλος Σάουρα καταφέρνει να αποτυπώσει μια ζοφερή εικόνα ενός υφέρποντος φασισμού στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη Ευρώπη. Ενός φασισμού της καθημερινότητας των απλών ανθρώπων, του “ανάμεσα μας”. Ο λαμπερός παράδεισος της Γηραιάς Ηπείρου μετατρέπεται σε χοάνη σκοταδισμού και φαντάζει τρομακτικός εφιάλτης για τους “ανεπιθύμητους”.
Διάρκεια: 149′

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου