Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη ΓΛΥΦΑΔΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Η παρουσίαση των προτάσεων, η συζήτηση και η τελική διαμόρφωση των θέσεων της δημοτικής κίνησης ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη ΓΛΥΦΑΔΑ θα γίνει σε ανοιχτή εκδήλωση την Πέμπτη 3 Απριλίου στα γραφεία της παράταξης, Κ. Αθανάτου 22.

Στην εκδήλωση θα παρουσιασθεί εισήγηση με θέμα:

«Σύγχρονες μέθοδοι διαχείρισης των απορριμμάτων»

με εισηγητή τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Τάσο Κεφαλά μέλος της ΠΡΩΣΥΝΑΤ
(Πρωτοβουλίας συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων). 


Μια σύγχρονη στρατηγική για την διαχείριση των απορριμμάτων, πρέπει να θέτει ως στόχο τα “μηδενικά απόβλητα”. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει μεσοπρόθεσμα στη λύση του προβλήματος των απορριμμάτων με το μικρότερο δυνατό κόστος και τη βέλτιστη περιβαλλοντική και κοινωνική απόδοση.


Δεν είναι μια εύκολη, ούτε “μαγική” λύση – όπως τελευταία παρουσιάζονται παλιές και ξεπερασμένες λογικές, όπως η καύση των απορριμμάτων. Είναι όμως μια συγκεκριμένη στρατηγική, που προϋποθέτει ότι όλοι οι φορείς και οι πολίτες, η κεντρική διοίκηση και η αυτοδιοίκηση αναλαμβάνουν το μερίδιο ευθύνης που τους αντιστοιχεί.


Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι στην επιλογή της κυβέρνησης και της Περιφέρειας στην σταδιακή εκχώρηση όλων των δραστηριοτήτων διαχείρισης στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με την παράλληλη υποβάθμιση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα και κάθε ίχνους κοινωνικού ελέγχου. Συνέπεια αυτής της επιλογής θα είναι η εκτόξευση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων του δήμου μας που θα συνοδευτεί με μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών. Η διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ­ συνδέεται άμεσα με την ποιότητα του περιβάλλοντος της πόλης, βρίσκεται πολύ χαμηλά στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της δημοτικής αρχής της Γλυφάδας.


Η παράταξή μας θα αναπτύξει σύγχρονο πρόγραμμα Διαχείρισης Απορριμμάτων με βασικό στόχο την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και την μείωση του όγκου των απορριμμάτων που στέλνονται στην χωματερή.


Είμαστε αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση και τα πανάκριβα εργοστάσια απορριμμάτων που θα επιφέρουν μεγάλη αύξηση του κόστους αποκομιδής, μεταφοράς, και διάθεσης των απορριμμάτων, που θα έχει αποτέλεσμα και την αύξηση των δημοτικών τελών. Δεν δεχόμαστε την λογική της συγκεντρωτικής διαχείρισης σε μεγάλα εργοστάσια που θα οδηγήσει στην ανάγκη καύσης των υπολειμμάτων, την στιγμή που στην Ευρώπη εγκαταλείπουν την αρνητική για το περιβάλλον καύση.



Κύριοι στόχοι του προγράμματος μας είναι οι εξής:



  • Εφαρμόζουμε αποκεντρωμένη διαχείριση προς όφελος της κοινωνίας και όχι των εργολάβων. Η πρόταση κυβέρνησης - εργολάβων για καύση σύμμεικτου αυξάνει το κόστος για τον πολίτη, επιβαρύνει το περιβάλλον και γι’ αυτό μας βρίσκει αντίθετους .

  • Επιδιώκουμε την συμμετοχή του πολίτη με στόχο την διαλογή στην πηγή, δηλ. στο σπίτι, στο κατάστημα, στο γραφείο, και στη γειτονιά.

  • Κεντρικός μας στόχος είναι η αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης που θα επιφέρει σημαντική μείωση του κόστους και αντίστοιχη μείωση των δημοτικών τελών.



Η “καρδιά” της αποκεντρωμένης ολοκληρωμένης διαχείρισης βρίσκεται στις υποδομές και την διαχείριση που γίνεται στο πιο κοντινό στον πολίτη επίπεδο, με βασικό εργαλείο την διαλογή στην πηγή, δηλ. την κατοικία, την επιχείρηση, την γειτονιά και τον δήμο. Σε αυτό το επίπεδο πρέπει να επιδιώξουμε να ανακτήσουμε την μέγιστη ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών, με φυσικές διαδικασίες και τεχνικές φιλικές προς το περιβάλλον. Η διαλογή στην πηγή μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, εξασφαλίζοντας το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, και το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό όφελος. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενημέρωση και την συμμετοχή των πολιτών, ενώ από υλικοτεχνική υποδομή, στηρίζεται σε ένα δίκτυο ξεχωριστών κάδων και σε ένα μικρό δίκτυο πράσινων σημείων, που δημιουργούνται σε χώρους, κατά προτίμηση μέσα ή κοντά στον οικιστικό ιστό.



Σε δεύτερο επίπεδο, οι διαδικασίες διαχείρισης αναπτύσσονται σε μια μικρή αποκεντρωμένη μονάδα απλού εξοπλισμού, σε δημοτικό χώρο ή εναλλακτικά σε διαδημοτική εγκατάσταση μαζί με γειτονικούς δήμους. Άμεσο αποτέλεσμα θα είναι η μεγάλη μείωση του όγκου των απορριμμάτων για μεταφορά στα ΧΥΤΥ, μείωση του κόστους μεταφορικών, προσωπικού και τελών υγειονομικής ταφής. Επιπλέον θα προκύψουν έσοδα από την διάθεση των προϊόντων ανακύκλωσης. Πετυχαίνουμε δηλ. και οικονομία αλλά και περιβαλλοντικό όφελος.



Κύρια στοιχεία της ανάπτυξης του προγράμματος μας:
 

Οργανώνουμε καμπάνια ενημέρωσης στα νοικοκυριά, στα μαγαζιά, και στα σχολεία, με φυλλάδια, μέσω του τύπου, του ραδιοφώνου, κλπ.

  • Διαμορφώνουμε καλαίσθητους χώρους σε κάθε γειτονιά, όπου θα τοποθετούνται 3 κάδοι, για

α) πλαστικό, γυαλί και μέταλλα,

β) χαρτί και χάρτινες συσκευασίες, και

γ) οργανικά.

  • Προωθούμε την σταδιακή ανάπτυξη της κομποστοποίησης - λιπασματοποίησης σε συνδυασμό με χωριστή διαλογή των ­οργανικών στο σπίτι, στα καταστήματα, κλπ.

  • Εφαρμόζουμε συλλογή και θρυμματισμό κλαδεμάτων κήπων και πάρκων σε μικρή δημοτική εγκατάσταση μειώνοντας έτσι σημαντικά τον όγκο των προς αποκομιδή απορριμμάτων.

  • Αναβαθμίζουμε την υφιστάμενη δημοτική υπηρεσία συγκέντρωσης ογκωδών και ειδικών ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, όπως μπαταρίες, ελαστικά, παλιά έπιπλα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κ.ά., με δημιουργία πενταψήφιου αριθμού συνεννόησης για την περισυλλογή τους. Αναδιοργανώνουμε και εκσυγχρονίζουμε την υπηρεσία καθαριότητας, με έμφαση στην καλή διαχείριση και συντήρηση οχημάτων, κάδων, υλικών κλπ.

  • Οργανώνουμε τον συχνότερο καθαρισμό δρόμων και πεζοδρομίων με παράλληλη απομάκρυνση εγκαταλειμμένων οχημάτων, και καθαρισμό ελεύθερων οικοπέδων.

  • Καθιερώνουμε προγράμματα ανακύκλωσης σε όλα τα σχολεία σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους συλλόγους γονέων.



ΜΕΙΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ - ΦΩΤΙΣΜΟΥ



Ο στόχος για τη μείωση των δημοτικών τελών σε ότι αφορά τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη είναι απόλυτα εφικτός και μάλιστα σε δύο κατευθύνσεις:

  • Με την ανάπτυξη σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν αναλυτικά παραπάνω - και μακριά από ιδιωτικά συμφέροντα – μέσω σύγχρονου προγράμματος διαχείρισης των απορριμμάτων με αυξημένη ανακύκλωση και εκμετάλλευση των βαρέων αντικειμένων, κλαδιών κ.λ.π.

  • Με την καλύτερη οργάνωση και τον έλεγχο των βασικών λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών καθαριότητας ώστε να κτυπηθεί η σπατάλη και να περιορισθούν οι δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών, κυρίως του στόλου των οχημάτων του δήμου (ανταλλακτικά, ελαστικά, συντήρηση, καύσιμα κ.λ.π.) Είναι χρήσιμο να επισημανθεί ότι οι σχετικές δαπάνες προσεγγίζουν τα 2 εκατ. € το χρόνο για περίπου 70 οχήματα που σημαίνει ότι το κάθε όχημα στοιχίζει κοντά στα 30.000 € ετησίως.

  • Η πρότασή μας για τη μείωση των δημοτικών τελών δεν είναι μια λαϊκίστικη φωτοβολίδα. Βασίζεται στα πραγματικά οικονομικά στοιχεία των απολογισμών του δήμου για τα ανταποδοτικά τέλη που αφορούν όσα δαπανώνται για την καθαριότητα και το φωτισμό. Από το 2010 μέχρι σήμερα οι δαπάνες αυτές μειώθηκαν περισσότερο από 20% (από 7,6 εκατομ. € το 2010 περιορίσθηκαν στα περίπου 6 εκατομ. € το 2012 και το 2013). Και βέβαια δεν ξεχνάμε ότι οι μειώσεις που υπέστησαν λόγω των μνημονιακών πολιτικών οι αμοιβές των εργαζόμενων στην καθαριότητα ήταν ποσοστιαία σημαντικά μεγαλύτερες που σημαίνει ότι η σπατάλη στις υπόλοιπες δαπάνες αν δεν αυξήθηκε καλά κρατεί μέχρι σήμερα.

  • Οι προτάσεις μας καθιστούν εφικτή τη μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 20% για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου