Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

8 Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

της Νανής Πολίτου *
 
Η κρίση είναι γένους θηλυκού στην Ελλάδα των μνημονίων με συνέπειες τραγικές για το μισό του ουρανού που οδηγείται στην ανασφάλεια και στην πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών.

 Η 8 Μάρτη 2014 βουλιάζει  στο καθεστώς της εθνικής κατάθλιψης που επικρατεί στη χώρα, όπου  με πρόσχημα την οικονομική  κρίση οι γυναίκες την βιώνουν μέσα από τα υψηλά ποσοστά
της ανεργίας -στις νέες φτάνει το 65%- σε κλίμα φόβου και ανασφάλειας για την επόμενη μέρα. Μία στις τρείς γυναίκες χάνει την δουλειά της, την ασφάλεια της, την περίθαλψη για την ίδια και τα παιδιά της… Το εργατικό δίκαιο που κατακτήθηκε μετά από σκληρούς αγώνες των εργαζομένων, γυναικών και ανδρών, δεν υφίσταται πια, με τον κατώτατο μισθό να καταστρατηγείται και όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα είναι στην πλειοψηφία τους ανασφάλιστοι, ενώ μένουν για μεγάλα διαστήματα απλήρωτοι.

Η οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων των γυναικών, θα σημάνει την οπισθοδρόμηση όλης της κοινωνίας και τον αφανισμό των δικαιωμάτων κάθε κοινωνικής ομάδας που ιστορικά έχει βιώσει και βιώνει την καταπίεση, όπως οι μετανάστριες, και οι μετανάστες.

Η 8 Μάρτη 2014 βρίσκει τη διαθεσιμότητα στον δημόσιο τομέα να  πλήττει πολύ σκληρά τις γυναίκες, αριθμητικά περισσότερο από τους άνδρες.

Η 8 Μάρτη 2014 βρίσκει  595 απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών από τα τελωνεία και το Γενικό Χημείο  Κράτους να είναι οι πρώτες που μπήκαν σε διαθεσιμότητα από τον κλάδο της καθαριότητας που απειλείται με εξαφάνιση οι οποίες έδωσαν και δίνουν συγκλονιστικό αγώνα επιβίωσης και καθημερινά παραδίδουν μαθήματα αγωνιστικού ήθους και περηφάνιας, τους  μιας και αυτές οι εργαζόμενες γυναίκες  4ωρης απασχόλησης εδώ και 20 χρόνια, όπου χωρίς συνταξιοδοτικό δικαίωμα και με μηδαμινές πιθανότητες να ενταχθούν ξανά στην αγορά εργασίας, αυτές οι γυναίκες όμως με τη στάση τους «καθαρίζουν» τις εργασιακές συνειδήσεις για πολλούς από μας και  εισέπραξαν από την κυβέρνηση βία και καταστολή.

Η 8 Μάρτη 2014 μετράει χαμηλότερες αμοιβές, σχεδόν διπλάσια ανεργία, οικογενειακά βάρη και πατριαρχικές αντιλήψεις μετατρέπουν τις γυναίκες στα «νούμερο ένα» θύματα της οικονομικής ύφεσης. Στο κατώτερο σκαλοπάτι αυτής της κλίμακας της φτώχειας βρίσκονται  οι μετανάστριες και οι γυναίκες πρόσφυγες, ιδιαίτερα εκείνες «που δεν έχουν χαρτιά». Παίρνουν τις πιο «βρώμικες» δουλειές, υφίστανται την χειρότερη εκμετάλλευση χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα εργάζονται με απάνθρωπα ωράρια, υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση χωρίς να μπορούν να την καταγγείλουν πουθενά και παίρνουν μία μίζερη  ή καμιά κοινωνική ασφάλιση και με  καμιά προοπτική σύνταξης

Η 8 Μάρτη 2014 συναντάει την φτώχεια και το κοινωνικό αποκλεισμό να ευνοούν τη βία κατά των γυναικών και ταυτόχρονα αποτελούν τις συνέπειές της. Γιατί βίαια σπρώχνουν τις γυναίκες εκτός αγοράς εργασίας, βίαια φόρτωσαν στους ώμους των γυναικών τις υπηρεσίες πρόνοιας ..
                                                                              
Η 8 Μάρτη 2014 μετράει ολοένα και περισσότερο απελπισμένες γυναίκες, οι οποίες  μετά και την διάλυση του συστήματος Υγείας χρεώνονται και αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και για την γέννηση των παιδιών τους στα δημόσια νοσοκομεία γιατί είναι ανασφάλιστες.

Η 8 Μάρτη 2014 καταλογίζει τεράστια την ευθύνη στους τοπικούς άρχοντες που δεν ενεργοποιούν μηχανισμούς κοινωνικής αλληλεγγύης σε ένα πρόγραμμα δημιουργίας δημόσιων και ποιοτικών δομών κοινωνικής φροντίδας και μέριμνας στις οποίες θα μπορούν να στηριχτούν οι γυναίκες, όπως ποιοτικοί δημόσιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, αθλητικοί χώροι, προγράμματα βοηθών μητέρων, ενίσχυση της βοήθειας στο σπίτι για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία, ξενώνες κακοποιημένων γυναικών κ.α.

Επειδή για μας τις γυναίκες η εργασία αποτελεί στοιχείο ανεξαρτησίας και κοινωνικής απελευθέρωσης, είναι άμεση και  επιτακτική η ανάγκη ανατροπής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των μνημονίων και η χρεοκοπία της συναφούς ιδεολογίας. Μιας ιδεολογίας που έχει εξαπολύσει τις πιο οπισθοδρομικές αντιλήψεις για το γυναικείο κοινωνικό φύλο.   Διότι δεν κινδυνεύουμε μόνο από μερική απώλεια των όσων με αγώνες σκληρούς και μακρόχρονους έχουμε πετύχει. Κινδυνεύουμε με γενική  εκθεμελίωση και των αποτελεσμάτων των αγώνων μας και των αρχών πάνω στις οποίες οι κατακτήσεις μας στηρίχτηκαν».

Ανατρέπουμε την πολιτική της ανεργίας, της φτώχειας, της βίας και των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών. Κερδίζουμε τα δικαιώματά μας !
Α Ν Τ Ι Σ Τ Ε Κ Ο Μ Α Σ Τ Ε !

* η Νανή Πολίτου είναι υποψήφια με τη Δύναμη Πολιτών στο Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου