Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

H Lamda Development, το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης και το Ελληνικό

Παράνομο και με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας «ανακηρύχτηκε» το The Mall Αthens το εμπορικό κέντρο της Lamda Development στο Μαρούσι, το μεγαλύτερο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με απόφαση το ΣτΕ (28/01) κρίνει ότι για την ανέγερση του Mall δεν υπήρχε προβλεπόμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ δεν υπήρξε και ειδική αιτιολογία, όπως απαιτεί η νομοθεσία, για τον υπερδιπλάσιο του μέσου συντελεστή δόμησης που χρησιμοποιήθηκε κατά την ανέγερση του επίμαχου εμπορικού κέντρου.

Το χρονικό
 
Η ιδέα για «Χωριό Τύπου» στο Μαρούσι προωθήθηκε από τον δήµαρχο Αµαρουσίου, Παναγιώτη Τζανίκο. Το 2001 ο δήμος Αμαρουσίου υπέγραψε µνηµόνιο συνεργασίας µε τον Αθήνα 2004 για το «Χωριό» και στη συνέχεια ο Τζανίκος και η ολλανδική εταιρεία MDC παρουσιάζουν το σχέδιό τους για εµπορικό κέντρο. Επίσης, ο ΟΕΚ συµφωνεί να παραχωρήσει στο Δήµο τα 43 στρέμματα, µε αντάλλαγµα -εκτός από χρήµατα- την κατασκευή γραφείων του στην ίδια έκταση.
 
Ο Κώστας Λαλιώτης, τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, φτιάχνει το νόµο 2947/2001 περί Ολυµπιακής Φιλοξενίας, ο οποίος προβλέπει για πρώτη φορά λειτουργία στο Χωριό Τύπου «χώρου υποδοχής πολεοδοµικού κέντρου» µε συντελεστή δόµησης 1, αλλάζοντας έτσι τη χρήση γης που ήταν αµιγούς κατοικίας.
 
Ο Λάτσης εκφράζει το ενδιαφέρον του για το έργο και ο Σημίτης τον υποστηρίζει. Οι Ολλανδοί εξαφανίζονται από το σκηνικό με τη βοήθεια του δήμου Αμαρουσίου, ο οποίος προκηρύσσει και νέο διαγωνισµό για την εξαγορά του 95% της Δηµοτικής Επιχείρησης ΔΗΜΕΠΑ, στην οποία έχουν περιέλθει τα στρέµµατα όπου θα χτιζόταν το «Χωριό Τύπου».
 
Η Lamda κάνει την καλύτερη προσφορά, 129 εκατ. ευρώ (συγκρατήστε αυτό το νούμερο). Στο μεταξύ, στη Βουλή κατατίθεται τροπολογία της Βάσως Παπανδρέου σε νοµοσχέδιο για τα υδατορέµατα., η οποία εκτοξεύει τον συντελεστή δόµησης στο 2 (από 1) για τα 43 στρέµµατα του εµπορικού κέντρου και η οικοδοµήσιµη έκταση από 23.000 τ.µ. που ήταν στο νόµο Λαλιώτη φτάνει τα 85.000 τ.µ.. Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης η τροπολογία εγκρίνεται.
Ο αρχιτέκτονας Δορίλαος Κλαπάκης υπογράφει προσφυγές στη δικαιοσύνη εναντίον της Lamda και η τελευταία χάνει τις δικαστικές μάχες. Αρχικά, ορίζονται ασφαλιστικά µέτρα και το έργο διακόπτεται προσωρινά. Ένα χρόνο αργότερα, το 2003, η απόφαση 1528/2003 του Συµβουλίου της Επικρατείας, τονίζει ότι η κατασκευή του έργου παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγµατος και επιβαρύνει ανεπανόρθωτα το οικιστικό περιβάλλον. Η Ολοµέλεια ακυρώνει οµοφώνως τις σχετικές αποφάσεις υπουργών και κρίνει αντισυνταγµατικό το νόµο Λαλιώτη, ενώ διατάζει να σταµατήσει το έργο. Ωστόσο, παρά την απόφαση του ΣτΕ τίποτα δεν αλλάζει και τα έργα συνεχίζονται.
 
Στη συνέχεια, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προωθεί τον νόµο 3207/2003 περί «Ολυµπιακής Προετοιµασίας» με τον οποίο νομιμοποιείται το αυθαίρετο. Ο νόμος μειώνει τον συντελεστή δόμησης από 2,0 σε 1,9 αλλά επιτρέπει το χτίσιµο 121.000 τ.µ. στο «Χωριό» (Mall και κατοικίες). Επίσης, ο νόµος έχει το χαρακτήρα οικοδοµικής άδειας και έτσι δεν χρειάζονται υπουργικές αποφάσεις για την εφαρµογή του, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι οι πολίτες δεν έχουν πού να προσφύγουν, αφού προσφυγή κατά νόµου δεν µπορεί να γίνει.
 
Το Μάρτιο του 2004, η ΝΔ γίνεται κυβέρνηση και το έργο ολοκληρώνεται και λειτουργεί. Το Mall εγκαινιάζεται στις 25.11.2005.
 
Τα παράδοξα της υπόθεσης
 
Το «Χωριό Τύπου» προοριζόταν αρχικά να φιλοξενήσει 5.585 δηµοσιογράφους. Το Νοέµβριο του 2001 οι δηµοσιογράφοι µειώνονται σε 5.000 και όταν υπογράφεται η σύµβαση µε τον «Αθήνα 2004» σε 1.600. Κατά ένα παράδοξο τρόπο όμως, τα τετραγωνικά συνέχεια αυξάνονταν. Με το νόμο Λαλιώτη έγιναν 23.000, μετά αυξήθηκαν στα 85.000 τ.µ. με το νόμο Βενιζέλου και τελικά το Mall καταλαµβάνει 58.500 τ.µ. και 90.000 τ.µ. υπόγεια. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Γαλέρας» και τα πραγµατικά τετραγωνικά του Mall, με βάση μέτρηση πολιτικών μηχανικών, είναι πάνω από 120.000.
 
Μία ακόμα πλευρά της ιστορίας που έχει μείνει στην αφάνεια, είναι ότι στην αρχική συμφωνία της Lamda η εταιρία δεσμευόταν για δύο πράγματα: τη δημιουργία «κέντρου πολλαπλών εµπορικών, ψυχαγωγικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για την εξυπηρέτηση των δηµοσιογράφων που θα καταλύσουν στο Χωριό Τύπου» και «ενιαίου πάρκου 80 στρεµµάτων που δηµιουργείται εξ ολοκλήρου και διαµορφώνει «πνεύµονα πρασίνου».
 
Όσο αφορά στο πρώτο, το εµπορικό κέντρο καλύφθηκε µε πανέλα στη διάρκεια των Ολυμπιακών ώστε να μη φαίνεται το εργοτάξιο, ενώ όσο αφορά στο δεύτερο, στη θέση του πάρκου υπάρχει ένα πάρκινγκ για λεωφορεία (συγκρατήστε και αυτή την πληροφορία).
 
Ακολουθεί το Ελληνικό
 
Η εταιρεία Lamda Development (συμφερόντων της οικογένειας Λάτση) υπέβαλε τη μοναδική δεσμευτική προσφορά για το Ελληνικό, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, «θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, όπου θα αποφασιστεί η εγκυρότητα της τεχνικής προσφοράς και η πληρότητα των δικαιολογητικών, μετά από εισήγηση των συμβούλων του, ώστε να προχωρήσει η αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς». Η διαδικασία της αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες. 
 
Ο Σπύρος Λάτσης που χρωστάει 2,5 δισεκ. ευρώ στην ελληνική κοινωνία καθώς ο έλληνας φορολογούμενος κάλυψε την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank μπορεί να  συμμετέχει σε διαγωνισμούς του δημοσίου (;) αναρωτιέται κανείς. Η εταιρεία συμφερόντων του, που και με τη σφραγίδα του ΣτΕ, δημιούργησε το αυθαίρετο τερατούργημα στο Μαρούσι, θα προκριθεί για την εξαγορά του Ελληνικού; Με 129 εκατ. ευρώ εξαγόρασε το οικόπεδο του Mall και τώρα σύμφωνα με τις διαρροές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με περίπου 500 εκατ. ευρώ θα αγοράσει (για 99 χρόνια) τα 6.200 στρέμματα του πρ. αεροδρομίου στο Ελληνικό; Το Πάρκο που θα δημιουργήσει ο νέος ιδιοκτήτης θα είναι άραγε ανάλογο με αυτό που κατασκεύασε στο Mall;

Με πληροφορίες από το περιοδικό: Γαλέρα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου