Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

ήθος και συνέπεια και στη σταυροδοσία


γράφει ο Δημήτρης Βάσσιος

Σήμερα δημοσιεύτηκε μια δήλωση υποστήριξης του Χρήστου Κορτζίδη από τον τ. Λυκειάρχη κύριο Γιώργο Λυμπερόπουλο που ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος το 2010 με την τότε παράταξη του κυρίου Κωνσταντάτου. Το κείμενο που διαπνέεται και από στοιχεία αυτοκριτικής για την πολιτική στάση της "γενιάς" του κυρίου Λυμπερόπουλου, καταλήγει ως εξής :
 
"Χωρίς να παραγνωρίσω ότι, οι δημοτικές παρατάξεις που δεν κατάφεραν να είναι στο δεύτερο γύρο, παρουσίασαν ενδιαφέρουσες προτάσεις, αυτή τη Κυριακή  θα ψηφίσω με γνώμονα δύο βασικά συστατικά της δημοκρατίας, που ενώ θα περίμενε κανείς να διέπουν όλες τις πολιτικές παρατάξεις, δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει : Το ήθος και την συνέπεια! Γι' αυτό στις εκλογές της δεύτερης Κυριακής θα στηρίξω τον Χρήστο Κορτζίδη".


Το μυαλό μου πήγε σε κάποιες προεκλογικές "κόντρες" με πρωτοκλασσάτα στελέχη της "ενωμένης πόλης" τον καιρό που προσπαθούσαν να πείσουν ότι η παράταξή τους είναι αποτέλεσμα της ένωσης των τριών παρατάξεων των κκ Κωνσταντάτου, Πασβαντίδη και Τσαρπαλή. Ταυτόχρονα ισχυρίζονταν ότι η διεύρυνση της παράταξης του Χρήστου Κορτζίδη έγινε με στελέχη του παλιού ΠΑΣΟΚ και της σκληρής Δεξιάς.

Τρεις μέρες μετά την κάλπη της περασμένης Κυριακής έχω να κάνω τρεις παρατηρήσεις :


Η πρώτη σχετίζεται με μια πρόταση στην πρώτη ανακοίνωση του κ. Κωνσταντάτου που λέει : "Η εμπιστοσύνη σας, που μας τιμάει, μας υπερδιπλασίασε το ποσοστό μας του 2010". Τα μαθηματικά μου δεν είναι τα καλύτερα, αλλά εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι το 43,71% δεν είναι υπερδιπλάσιο του αθροίσματος (21,3% + 20,5% + 12,9% = 54,7%) που είχαν λάβει οι τρεις παρατάξεις το 2010. Μιλάμε λοιπόν για μια επικοινωνιακή απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών του Δήμου μας. Αλλά αν υποθέσουμε ότι ακόμα και τώρα, μετεκλογικά, ο κύριος Κωνσταντάτος θεωρεί την παράταξη του κ. Βαζαίου ως συνέχεια της παράταξης του κ. Πασβαντίδη, για να του προκύψει "υπερδιπλασιασμός" εξαφάνισε  και το 12,9% του ίδιου του συνεργάτη του και πρώτου σε ψήφους φέτος κ. Τσαρπαλή. Πέραν λοιπόν της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος προχώρησε και σε μια αήθη προσβολή του σημερινού αντιπροέδρου της δικής του παράταξης. Κι αυτό έχει σχέση με το ήθος που εκόμισε στην πόλη μας ο κ. Κωνσταντάτος ήδη από το 2010.
 
Η δεύτερη παρατήρηση σχετίζεται πάλι με την ίδια ανακοίνωση του κ. Κωνσταντάτου που συγχαίρει τις τρεις παρατάξεις που δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο "για τον ωραίο αγώνα που έδωσαν προεκλογικά" και τις καλεί "να συνδράμουν στην κοινή προσπάθεια". Δεν πέρασαν πολλές μέρες από τότε που θεωρούσε την παράταξη του κ. Βαζαίου "δεκανίκι του Κορτζίδη για να κόψει ψήφους από την ενωμένη πόλη". Και δεν φαντάζομαι ότι η "Λαϊκή Συσπείρωση" κατατάσσεται από τον κ. Κωνσταντάτο στη "νίκη της προόδου" και όχι στην "οπισθοδρόμιση". Ελλείψει ήθους σκέφτηκα να ψάξω για συνέπεια, αλλά αυτά τα στοιχεία πάνε πακέτο.

Η τρίτη παρατήρηση σχετίζεται με τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Στη "Δημοτική Συνεργασία" του Χρήστου Κορτζίδη βρίσκονται σε εκλόγιμη θέση αυτοδιοικητικά στελέχη που προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους. Αυτό δείχνει ότι δεν μέτρησε η πολιτική ιστορία των υποψηφίων και ότι οι νέοι αγκαλιάστηκαν με σεβασμό, καθώς τα αποτελέσματα της μνημονιακής πολιτικής συνέθλιψαν τα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα ανεξάρτητα από τις διαφορετικές πολιτικές καταγωγές. Διαφορετικά ήταν τα αποτελέσματα του ψηφοδελτίου της "ενωμένης πόλης", όπου ο παρολίγον υποψήφιος δήμαρχος με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και ο πρόεδρος της τοπικής της ΝΔ παρέμειναν μακρυά από τις εκλόγιμες θέσεις.
Αν ο πρωθυπουργικός σύμβουλος κύριος Μουρούτης δεν πείθει τους πολίτες για τις θυσίες που υφίστανται, απορώ πώς θα πείσει τους νεοδημοκράτες της πόλης μας όταν θυσιάζει τα στελέχη του προκειμένου να εκλεγεί ο κ. Κωνσταντάτος.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες του Ελληνικού και της Αργυρούπολης γνωρίζουν πολύ καλά ότι όσο το 43,7% δεν είναι υπερδιπλάσιο του 54,7%, άλλο τόσο χυδαιότητα + αήθεια + ψέμα = τυχοδιωκτισμός. Γνωρίζουν επίσης ότι ο τυχοδιωκτισμός είναι το καλύτερο όχημα για να περάσουν τα σχέδια των διεφθαρμένων και διαπλεκόμενων ΜΜΕ και των μεγάλων συμφερόντων. Και την Κυριακή έχουμε το δημοκρατικό όπλο για να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου