Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Λίγες σκέψεις για την υπόθεση του λούνα παρκ.

Ένας δικηγόρος από την Ηλιούπολη μας έστειλε το παρακάτω κείμενο με κάποιες σκέψεις του. Θεωρώ ότι αξίζει να το διαβάσετε με προσοχή. Ας διαδοθεί μια αντίθετη από την κατεστημένη άποψη!

Όλοι γνωρίζουμε το τραγικό περιστατικό της Αργυρούπολης http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63998842 Το κεντρικό ζήτημα σε αυτήν την υπόθεση είναι ότι χάθηκε ένα παιδί και η απώλεια για την οικογένεια είναι δυσανάλογα σοβαρή του τρόπου που η δημοσιότητα καλύπτει αυτά τα γεγονότα. Ωστόσο το θέμα της οδύνης της οικογένειας δεν είναι μέγεθος που θα τολμούσα να διαχειριστώ. Το παρόν σημείωμα έχει άλλο θέμα.


Η δίωξη που ασκήθηκε  δεν ήταν αυτή της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, αλλά εκείνη της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο, γεγονός που δείχνει πρόθεση σκληρής αντιμετώπισης και τιμωρίας των υπευθύνων από τους δικαστικούς κύκλους. Στον ανακριτή κλήθηκαν για απολογία 4 κατηγορούμενοι, ο ιδιοκτήτης και 3 εργαζόμενοι της επιχείρησης (βλ. και http://www.naftemporiki.gr/story/802213/ston-anakriti-o-idioktitis-kai-oi-ergazomenou-tou-louna-park-sto-elliniko). Δεν κλήθηκε ο δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού (ούτε καν υπάλληλος του δήμου). Και το γεγονός αυτό σημαίνει σε απλά ελληνικά, ότι ,κατά την εισαγγελία, δεν έχει καμία ουσιαστική ευθύνη για το γεγονός, άλλως θα καλείτο και αυτός σε απολογία και θα είχε ασκηθεί η σχετική δίωξη. Οι (ενδεχόμενες) πλημμέλειες του δήμου δεν έχουν σχέση με το περιστατικό.



Παρ' όλο το γεγονός της απουσίας ευθύνης του δημάρχου για το γεγονός, τα μμε ασχολήθηκαν ως επί το πλείστον με την ανακάλυψη ευθυνών του δημάρχου Κορτζίδη και πολύ λιγότερο με τις ευθύνες της επιχείρησης, του ιδιοκτήτη, ή των υπαλλήλων, ή του κατασκευαστή ή οποιουδήποτε άλλου ιδιώτη (ενδεικτικά http://www.skai.gr/news/greece/article/256815/to-louna-park-leitourgouse-authaireta-/ ).


Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί από το ότι ο Κορτζίδης ξανακατεβαίνει για δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και θα ήταν κακό για τον κυβερνητικό συνασπισμό να χάσει έναν τόσο μεγάλο δήμο, τα δε μμε, δια της επιθέσεως αυτής, προστατεύουν (ως συνήθως) την αγαπημένη τους κυβέρνηση από μία ήττα. Ωστόσο, το μέγεθος της επίθεσης καταδεικνύει ότι ο λόγος αυτός απέχει πολύ από το να εξηγήσει επαρκώς την κάλυψη του θέματος (το θέμα έπαιζε πρώτο στα κανάλια, ενώ επιστρατεύτηκαν ακόμη και ξεκάθαρα ψέματα κατά του Κορτζίδη http://www.kontranews.gr/oikonomia/item/4547-suggnomi-apo-dimarxo). Η απώλεια ενός δήμου οπωσδήποτε δε δικαιολογεί τέτοια επιστράτευση δυνάμεων.

Θα μπορούσε, επιπροσθέτως,  να εξηγηθεί με την νεοφιλελεύθερη υστερία του κεφαλαίου, το οποίο ,κυρίως την περίοδο της κρίσης που διανύει, αρνείται πεισματικά να αποδώσει οποιαδήποτε ευθύνη στον ιδιώτη (που επιδιώκει πάση θυσία το κέρδος) και την αποδίδει εξ ολοκλήρου στις κρατικές δομές και υπηρεσίες. Συνακόλουθα, ο δημόσιος τομέας συκοφαντείται, θεωρείται αναποτελεσματικός, απαιτείται, δε, η μείωσή του και απολύσεις. Μόνο η καπιταλιστική λογική δε βρίσκει αντίφαση στο γεγονός ότι η απόλυση υπαλλήλων καθιστά ακόμη πιο αδύναμες τις δυνατότητες ελέγχου των κρατικών υπηρεσιών, ότι δηλαδή οι απολύσεις εντείνουν την αδυναμία του κράτους για την οποία κατηγορείται. Παράλληλα, η αντίληψη αυτή αθωώνει μόνιμα και σταθερά την επιχειρηματική δραστηριότητα, νομιμοποιεί την παρανομία των ιδιωτών ως "αναμενόμενη", και αποδίδει αποκλειστικά σε άλλους την δική τους ευθύνη.


Έτσι παρουσιάζεται ως αναμενόμενο (άρα άνευ σημασίας) ο ιδιώτης να πουλάει διοξίνες, τρελές αγελάδες, αλογίσιο κρέας, καρκινογόνα συντηρητικά, αμίαντο, επικίνδυνα χημικά, ελαττωματικά προϊόντα, να παραλείπει τη λήψη μέτρων ασφαλείας για τους εργαζομένους, να τους αφήνει απλήρωτους, να ψεύδεται, να λαδώνει, να υπερτιμολογεί και να αισχροκερδεί, να δημιουργεί καρτέλ σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, να καταστρέφει χώρες, λαούς ή παραγωγές με κερδοσκοπικά παιχνίδια κλπ, κλπ, κλπ, και το πρόβλημα καταλογίζεται πάντα στο κράτος, το οποίο δεν λαμβάνει τα αντίστοιχα μέτρα! Έτσι ο καπιταλισμός δεν παρουσιάζεται ως το σύστημα που επιτίθεται με λύσσα στον άνθρωπο και στο περιβάλλον για το κέρδος, ένα σύστημα που δημιουργεί διαρκώς κινδύνους ακόμη και στις δυτικές κοινωνίες, αλλά ένα απόλυτα λογικό και φυσιολογικό σύστημα, που παρουσιάζει μεμονωμένα περιστατικά απόκλισης λόγω αλλότριας (πάντα!) ευθύνης.


Ωστόσο, ακόμη και αυτό δεν εξηγεί την διάρκεια της συγκεκριμένης επίθεσης, αφού τα θέματα αυτού του τύπου δεν απασχολούν πολύ την επικαιρότητα και αποσύρονται από τα μμε σχετικά γρήγορα, προκειμένου, προφανώς, να μην προλάβει να ακουστεί ο δικαιολογημένος και, εν πολλοίς, αναμενόμενος αντίλογος.


Ας σημειωθεί δε ότι σε ανάλογη περίπτωση στην Ηλιούπολη, όπου ένα χρόνο πριν είχε σκοτωθεί 9χρονος από πτώση ενός δοκαριού τέρματος σε γήπεδο 5Χ5, ουδείς συνέδεσε το όνομα του δημάρχου Ηλιούπολης Βασίλη Βαλασόπουλου με το θέμα, παρά το γεγονός ότι τα ρεπορτάζ ανέφεραν συναφή προηγούμενο τραυματισμό στο ίδιο γήπεδο (http://www.inewsgr.com/261/ntokoumento-ki-allon-mathiti-eichan-travmatisei-ta-fonika-dokaria-stin-ilioupoli--deite-to-vinteo.htm ).


Επιπλέον, τα μμε δεν περιορίστηκαν στις ευθύνες του δήμου για το λούνα παρκ. Καθώς δεν ασκήθηκε δίωξη για το συγκεκριμένο περιστατικό κατά του δημάρχου, έσπευσαν να «ανακαλύψουν» δήθεν παρανομίες στο δήμο, συνεχίζοντας την επίθεση από άλλη πλευρά, αφού η δικαιοσύνη δεν τους δικαίωσε στο λούνα παρκ. Χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ του «Έθνους της Κυριακής» της 4-5-2014, ιδιοκτησίας Μπόμπολα, που ανακάλυψε 7 (!) παρανομίες στο δήμο.(Πέραν του ότι 3 θητείες με μόλις 7 παρανομίες συνιστά ρεκόρ νομιμοφροσύνης για δήμαρχο, αξίζει να διαβάσει κανείς ποιες είναι αυτές. Για λόγους οικονομίας περιορίζομαι να αναφέρω μόνο την πρώτη: ο δήμαρχος κατηγορείται από την εφημερίδα ότι «είχε δώσει εντολή να πληρώνονται οι συμβασιούχοι του δήμου των οποίων έληξαν οι συμβάσεις». Ήτοι ο δήμαρχος κατηγορείται ότι, ενώ μαίνεται η ανεργία, δεν απέλυσε εργαζόμενους, τους οποίους μάλιστα δεν τοποθέτησε ο ίδιος, αφού αφ’ ενός μεν αρχικά ήταν δήμαρχος μόνο του Ελληνικού, αφ’ ετέρου δε οι συμβασιούχοι είναι θέμα που άρχισε πολύ πριν την έναρξη της θητείας του. Για την ακρίβεια, όλοι η δήμοι της Αττικής κρατούν τους συμβασιούχους με νύχια και με δόντια. Ο Κορτζίδης είχε το σθένος να τους πληρώνει.).

Ως εκ τούτου, πρέπει να συντρέχει και άλλος λόγος για την τόσο έντονη και πολυήμερη δαπάνη τηλεοπτικού χρόνου και δημοσιογραφικού χώρου κατά του δημάρχου Αργυρούπολης-Ελληνικού. Και τούτη μάλλον θα πρέπει να την αναζητήσουμε στο πρόσωπο του ίδιου του δημάρχου, αφού οι γενικοί λόγοι προπαγάνδας δεν επαρκούν, κατά τα άνω.



Ο Κορτζίδης, ως δήμαρχος Ελληνικού,  έγινε γνωστός στο πανελλήνιο, όταν πρωτοστάτησε στην προστασία της παραλίας από τα νυχτερινά κέντρα http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=286514. Με ανάλογο τρόπο συνέχισε και αναφορικά με το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού (αναλυτικά η δράση της Επιτροπής Αγώνα http://parkoellinikou.blogspot.com/ ).


Ήταν εκείνος που πρωτοστάτησε στην εκπόνηση μελέτης του Πολυτεχνείου για την αξιοποίηση του Ελληνικού, βάσει της οποίας αποδεικνύεται ότι το Ελληνικό κυριολεκτικά χαρίστηκε στο Λάτση! (βλ. στο http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=414337 και στην ανωτέρω ιστοσελίδα της Επιτροπής Αγώνα ).
  
Ο Κορτζίδης έχει συνδεθεί στη συνείδηση του κόσμου, κυρίως του (πρώην δήμου) Ελληνικού, με αγώνες κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που, ενώ είχε εκλεγεί δήμαρχος Ελληνικού, όταν ο δήμος ενώθηκε με την Αργυρούπολη, τον εμπιστεύτηκαν και οι πολίτες της Αργυρούπολης, κι έχει πλέον συμπληρώσει 3 συνεχόμενες τετραετίες στη θέση του δημάρχου.

Τώρα έχει συνδεθεί και με τον αγώνα που διεξάγουν οι κάτοικοι κατά του Λάτση και του ξεπουλήματος του Ελληνικού.


Είναι πολύ κρίσιμο, για την επιτυχία του ξεπουλήματος, να μην βρεθεί αύριο στον δρόμο της μπουλντόζας ένας δήμαρχος, που εκπροσωπεί (έστω τυπικά) την πλειοψηφία των κατοίκων. Είναι κρίσιμο να απουσιάζει ο δήμαρχος από τις αντιδράσεις, ώστε οι κάτοικοι να έχουν λιγότερο λόγο, λιγότερο χρόνο προβολής, πιο αδύναμη υπεράσπιση της δράσης τους. Είναι κρίσιμο να μην πλειοψηφεί στο δημοτικό συμβούλιο της περιοχής ένας συνδυασμός με τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου δημάρχου. Είναι κρίσιμο για το Λάτση να χάσει ο Κορτζίδης. Είναι κρίσιμο για το κεφάλαιο το Ελληνικό να ξεπουληθεί χωρίς παρατράγουδα, όπως πρέπει να επιτύχει κάθε μεγάλη δουλειά του κεφαλαίου, όπως ο Εισαγγελέας πρέπει να προστατεύσει τις Σκουριές του Μπόμπολα, κατά τον ίδιο μαθηματικό τύπο που το Χόλυγουντ  επιβραβεύει με ένα τσουβάλι από όσκαρ τις μεγάλες τοποθετήσεις κεφαλαίων (=υπερπαραγωγές). Το σύστημα είναι εδώ 1.για να επαινεί τους κεφαλαιοκράτες και

2.για να τσακίζει όσους τους αντιστέκονται.

Η προπαγάνδα του συστήματος δεν πρέπει να βρει ανοιχτό και ανεμπόδιστο δρόμο.


Δεν ψηφίζω στον δήμο Αργυρούπολης. Δεν είμαι απολογητής του Κορτζίδη ή ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θεωρώ τον Κορτζίδη το νέο Τσε Γκεβάρα ή το νέο Λένιν. Αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη λυσσασμένη επίθεση, το όνομά του δε θα με είχε απασχολήσει σήμερα.



Δεν είμαι κρατιστής, ούτε στοιχίζομαι πίσω από τη «σημαία των αγώνων» για την διατήρηση της δημόσιας περιουσίας, αφού πιστεύω σε ένα σύστημα που δεν θα υπάρχει περιουσία και η διάκριση σε δημόσια και ιδιωτική δεν θα έχει καμία σημασία. Στην παρούσα όμως συγκυρία μού είναι εντελώς αυτονόητο ποιος εργάζεται υπέρ μου και ποιος εναντίον μου στο ζήτημα του Ελληνικού.

Εν προκειμένω είναι η λύσσα του κεφαλαίου, που μου δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσω. Να μην κάνουμε αυτή τη χάρη στο Λάτση.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου