Φωνάζοντας «Εδώ στη Νέα Φιλαδέλφεια, εδώ θα σας γαμήσουμε τις μάνες και τα αδέλφια», δεκάδες οπαδοί της ΑΕΚ εισέβαλαν χτες το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ελληνισμού της Διασποράς και κατέλαβαν τον χώρο, αποτρέποντας με τραμπουκισμούς την
προγραμματισμένη ανοιχτή συζήτηση για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, την προστασία του Άλσους Φιλαδέλφειας και το γήπεδο της Ένωσης. Την ώρα της "εφόδου" βρίσκονταν μέσα πολλοί κάτοικοι που αντιτάσσονται στην τσιμεντοποίηση του άλσους, αρκετοί με τα παιδιά τους, θέλοντας να "σπάσουν" την τρομοκρατία, που έχει επιβληθεί με τη βία από τους υποστηρικτές του Μελισσανίδη, και να συζητήσουν για το θέμα που καίει την περιοχή. Από τον χώρο απουσίαζαν οι αστυνομικές δυνάμεις, καθώς παρόντες ήταν μόλις τέσσερις αστυνομικοί, που... κρύβονταν πίσω από πηγαδάκια κατοίκων για να παρακολουθούν τις εξελίξεις. Αποτέλεσμα, η συζήτηση, παρά την παραμονή των κατοίκων για ώρα στον χώρο, να μη γίνει ποτέ.

Οι απειλές δεν τους τρόμαξαν

Στον απόηχο της αναβολής της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλαδέλφειας, αλλά και της άγριας επίθεσης τραμπούκων την Παρασκευή, σε συγκέντρωση κατοίκων, κατά την οποία τραυματίστηκαν οκτώ κάτοικοι και προκλήθηκαν φθορές στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο "Στρούγκα", oι δήμαρχοι Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας και Ν. Ιωνίας, Άρης Βασιλόπουλος και Ηρακλής Γκότσης αντίστοιχα, πήραν την πρωτοβουλία να προγραμματίσουν ανοιχτή συζήτηση. Στην ανοιχτή συζήτηση θα μπορούσαν να συμμετέχουν και οπαδοί της ΑΕΚ. Ήταν ηλίου φαεινότερο όμως ότι αποκλειστικός τους σκοπός ήταν να μη γίνει ποτέ οποιαδήποτε κουβέντα.

Οι κάτοικοι έδειξαν ξανά ότι ο φόβος δεν τους κάμπτει από το να προστατεύσουν το Άλσος. Γι' αυτό είχαν και μαζί τα παιδιά τους, γι' αυτό κι έμειναν ώρα στον χώρο. "Οι τραμπουκισμοί και οι απειλές δεν μας τρομάζουν", ήταν μία από τις φράσεις που ακούστηκαν πολλές φορές, ενώ οι κάτοικοι ξεκαθάριζαν: "Είμαστε υπέρ του γηπέδου, αλλά όχι υπέρ της καταπάτησης του Άλσους". Αυτή διαφαίνεται στον ορίζοντα, καθώς εκτός των έξι στρεμμάτων, που απαιτούνται για να γίνει το γήπεδο όπως το θέλει ο Μελισσανίδης, ανοίγει η πόρτα για την περαιτέρω εκμετάλλευση ενός εκ των τελευταίων πνευμόνων πρασίνου στην Αθήνα.

"Η περιοχή είναι αφημένη στις ορέξεις της Οriginal"

Οι οπαδοί της ΑΕΚ, σαν άλλοι μπράβοι, απαντούσαν βρίζοντας σε οποιονδήποτε προσπαθούσε να ανοίξει διάλογο. Κάποιες φορές οι βρισιές κι οι φωνές συνοδεύονταν από σπρωξιές. Σε αρκετές περιπτώσεις περικύκλωναν όποιον δεν γούσταραν και του έλεγαν να φύγει από τον χώρο. "Τα πάντα καθορίζονται από τις ορέξεις της Οriginal", μας λέει η Νάνσυ, κάτοικος της Ν. Φιλαδέλφειας.

Δεν έχει πρόβλημα με το γήπεδο. "Όμως τα πάντα πρέπει να γίνουν νόμιμα. Να γίνει το γήπεδο βάσει των διαστάσεων του παραχωρητηρίου". Η παρουσία της είναι συνεχής στους αγώνες. "Θέλουμε να υπερασπιστούμε την περιοχή μας και έναν από τους λιγοστούς χώρους πρασίνου", λέει ενώ μιλά και για το κλίμα τρομοκρατίας που σκεπάζει τις προσπάθειες που γίνονται. "Βλέπεις ανθρώπους δεν έχουν όρια και γι' αυτό είχαμε και τραυματίες. Δεν έχουμε όμως και προστασία", εξηγεί.

Μιλάει ο νέος δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος


"Συζητάμε με το πιστόλι στον κρόταφο, έχει απαγορευτεί στην πράξη η ίδια η συνάθροιση προσώπων. Η δήμαρχος κρύβεται. Το ίδιο και οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις. Πρέπει να πάρουν θέση, όπως το ίδιο πρέπει να πράξει και η διοίκηση της ΑΕΚ για τα έκτροπα", είπε για το σκηνικό πολέμου που έχει στηθεί από οπαδούς της ΑΕΚ ο Α. Βασιλόπουλος. Eνώ σοβαρές ευθύνες φέρει, όπως υποστηρίζει και η παλιά δημοτική αρχή, που είναι άφαντη. "Τρεις φορές έχουμε κάνει αίτηση για να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο, πολύ πριν τις εκλογές. Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα τη θέση μας υπέρ του γηπέδου, στον χώρο που ανήκει στην ΑΕΚ, με απόλυτη προστασία του δάσους, των περιβαλλοντικών όρων και των πολεοδομικών κανόνων".

Ακούστε τη συνέντευξη του Άρη Βασιλόπουλου στον ραδιοφωνικό σταθμό "105,5 στο κόκκινο" εδώ>.
 
Δύναμη Πολιτών: "Ενέργειες κατά της δημοκρατίας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα"


Τις πρακτικές μελών της Original κατήγγειλε χθες η Δύναμη Πολιτών, επικεφαλής της οποίας είναι ο Α. Βασιλόπουλος. "Επενδύοντας στη συναισθηματική φόρτιση που υπάρχει σχετικά με το γήπεδο της ΑΕΚ, προκαλείται ένας τεχνητός διχασμός και καλλιεργείται
κλίμα πολωτικής αντιπαράθεσης, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο στόχος της μετάθεσης ευθυνών σχετικά με την κατασκευή ή μη του γηπέδου", τονίζει και αποδοκιμάζει τις πρακτικές των οπαδών της ΑΕΚ: "Η Δύναμη Πολιτών καταγγέλλει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τις φασιστικές ενέργειες και τακτικές τις οποίες χρησιμοποιούν υποκινούμενες ομάδες που εμφανίζονται ως οπαδοί της ΑΕΚ και που σκοπό έχουν να τρομοκρατήσουν τον λαό της πόλης μας. Τέτοιες ενέργειες στρέφονται ευθέως κατά της δημοκρατίας, καταπατούν θεμελιώδεις πολιτικές ελευθερίες και στοχεύουν στη φίμωση της ελεύθερης έκφρασης".

Παράλληλα, η Δύναμη Πολιτών στέλνει μήνυμα ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν: "Εμείς, ως ενεργοί πολίτες, δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε η πόλη μας να γίνει βορά στις ορέξεις των κάθε λογής συμφερόντων. Τονίζουμε ότι οι αντιδημοκρατικές, τραμπούκικες επιθέσεις δεν έχουν καμία σχέση με τα φίλαθλα αισθήματα, την αγάπη προς την ομάδα της πόλης μας και την ιστορία της. Ενέργειες μιας άλλης σκοτεινής εποχής θα μας βρίσκουν έτοιμους να τις εξουδετερώσουμε. Δεν θα υπάρξει κανένας εφησυχασμός".

Η παράταξη ζητάει επίσης από την κυβέρνηση, όλα τα κόμματα και τις δημοτικές παρατάξεις της πόλης, την Αστυνομία, τη Διοίκηση και τους οργανωμένους οπαδούς της ΑΕΚ "να πάρουν ξεκάθαρη θέση συμβάλλοντας στην αποτροπή της επανάληψης τέτοιων επικίνδυνων για τη δημοκρατία ενεργειών". Και επισημαίνει κλείνοντας: "Από τη σημερινή μας στάση θα κριθούμε εμείς και το μέλλον της πόλης. Η ευθύνη βαραίνει όλους".