Οι τριπλές κάλπες του Μαΐου έχουν δώσει τροφή για πολλή συζήτηση εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, δίνουν τη δυνατότητα για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων ως προς τη δράση του κόμματος, την οργάνωση και τις σχέσεις του με την κοινωνία. Συναντήσαμε δύο από τους πρωταγωνιστές της εκλογικής επιτυχίας που κατέγραψε η δημοτική κίνηση "Όλοι για τη Λευκάδα", αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ του νησιού, τον Μάρκο Νικητάκη και τον Κώστα Σέρβο. Έδωσαν μια μάχη δύσκολη, βρέθηκαν να υπολείπονται σχεδόν κατά 8 μονάδες την πρώτη Κυριακή, απέναντι σε έναν συνδυασμό με "γερές πλάτες", με μεγάλα κατασκευαστικά συμφέροντα να επιχειρούν να εισβάλουν στο νησί και με ρουσφετολογικές υποσχέσεις να μοιράζονται δίχως καμιά αιδώ. Κι όμως, κατάφεραν τη μεγάλη ανατροπή -αυτή που αναζητά το κόμμα και κεντρικά. Πού οφείλεται, λοιπόν, αυτή η επιτυχία;

Μ.Ν.: Είχαμε μια πορεία με καλά αποτελέσματα και στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Σε αυτό συνέβαλαν αρκετοί παράγοντες. Πρώτον είναι η προσωπικότητα του Κώστα (σ.σ.: Δρακονταειδή) που καταφέρνει να ενώνει πολύ κόσμο γιατί είναι άνθρωπος ειλικρινής, αγνός, άνθρωπος της προσφοράς. Ήδη από το 2006 λειτουργεί σαν οιονεί δήμαρχος. Όποιος είχε πρόβλημα, αντί να πάρει τον δήμαρχο, έπαιρνε τον Κώστα και εκείνος, όπως και πολλοί από εμάς, έτρεχε να δώσει λύσεις σε προβλήματα. Οικοδομήσαμε έτσι σχέσεις εμπιστοσύνης με τον κόσμο. Έπειτα είχαμε ένα πολύ καλό ψηφοδέλτιο, ενώ λειτουργούμε πάντα σαν ομάδα.

Όπως συμπληρώνει ο Κ.Σ. τη Δευτέρα 19 Μαΐου, την επομένη του α' γύρου, έγινε μάζεμα του ψηφοδελτίου στο Εργατικό Κέντρο. "Ήταν εκεί όλος ο συνδυασμός, ενώ είχαμε έρθει δεύτεροι και με σημαντική διαφορά. Ήρθαν όλοι οι υποψήφιοι, και από τα χωριά, ανεξάρτητα από το εάν βρισκόντουσαν σε εκλόγιμη θέση. Και συζητήσαμε μαζί πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Υπάρχει πνεύμα ομόνοιας μεταξύ μας."

"Είμαστε όλοι εκλεγμένοι" θα πει άλλωστε μέλος του ψηφοδελτίου στην πρώτη συνέλευση, που έγινε, επίσης με μαζική προσέλευση, μετά τις εκλογές, στα μέσα Ιουνίου. Μια συνέλευση στην οποία επικράτησε ένα αίσθημα κοινής αγωνίας για τη μεγάλη μάχη που ξεκινά από εδώ και πέρα, να γίνουν τα όνειρα πραγματικότητα...
 
Η διάρκεια και η συνεχής λειτουργία τα "μυστικά" της επιτυχίας

Δεν ήταν λίγες οι δημοτικές κινήσεις που συγκροτήθηκαν στο παρά πέντε των εκλογών, ενώ κάποιες προσδοκούσαν να προχωρήσουν στον β' γύρο ποντάροντας στο γεγονός ότι είχαν τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Στη Λευκάδα λοιπόν τι μέτρησε περισσότερο; Και οι δύο συμφωνούν ότι η άνοδος του κόμματος ήταν σημαντικός παράγοντας για την τελική επικράτηση τη δεύτερη Κυριακή, ότι έδωσε το κάτι παραπάνω που χρειάζονταν. Αλλά, όπως τονίζει ο Μ. Νικητάκης: "Όπως ήδη είπαμε, είχαμε υψηλά ποσοστά από το 2006, είχαμε ήδη δώσει δείγματα γραφής. Η διάρκεια της Κίνησης και η συνεχής λειτουργία της μάς εμπέδωσαν στην κοινωνία της Λευκάδας. Τα γραφεία μας τα έχουμε οκτώ χρόνια και τα λειτουργούμε. Το νοίκι το πληρώνουμε εμείς. Ασχολούμασταν με κάθε συμβούλιο, μαζευόμασταν πριν και μετά, ψάχναμε τα θέματα, ρωτούσαμε την κοινωνία, βγάζαμε ανακοινώσεις, όχι απλώς καταγγελτικές, πάντα καταλήγαμε σε πρόταση. Γι' αυτό εμείς επικαιροποιούμε κάθε φορά το πρόγραμμά μας, με θέσεις που έχουμε βγάλει κατά τη διάρκεια μιας θητείας. Δεν αντιγράφουμε απλώς ωραίες ιδέες, δεν μας έρχεται επιφοίτηση: το πρόγραμμά μας είναι αποτέλεσμα της δράσης μας. Άρα, λοιπόν, το βασικό είναι να μένει η Κίνηση, είτε κέρδισε είτε όχι. Να υπάρχει μέσα στην κοινωνία. Μόνο έτσι ανεβαίνεις".

Αντίστοιχα, έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου.

Κ.Σ.: "Το ψηφοδέλτιο αρχίσαμε να το συγκροτούμε από τον Οκτώβριο του '13. Και συμβάλαμε όλοι σε αυτήν την προσπάθεια. Η τοπική κοινωνία είχε λόγο, σε ορισμένες περιπτώσεις έγιναν και μικρές συνελεύσεις για την υπόδειξη του υποψήφιου".

Μ.Ν.: "Δύο αποκλεισμούς είχαμε: να μην είναι ακραίων απόψεων και να μην είναι λαμόγιο. Το αντιμνημονιακό το έχει όλος ο κόσμος, έτσι κι αλλιώς".
 
Το κόμμα να συμβάλει με βοήθεια οργανωτική και με ενημέρωση

Ποια είναι η σχέση του κόμματος με τη δημοτική κίνηση;

Μ.Ν.: "Προσπαθήσαμε να κάνουμε μια κίνηση που να μην είναι εγκλωβισμένη σε κανένα κόμμα. Προφανώς την ταυτότητά μας δεν την αποχωριζόμαστε. Αλλά στη δημοτική κίνηση υπάρχουν άνθρωποι από όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους. Δεν μπορείς να πηγαίνεις εκεί και να τους φοράς 'σομπρέρο'".

Κ.Σ.: "Τα προβλήματα είναι κοινά. Τα προβλήματα που έχουμε εγώ και οι άλλοι πολίτες, ο δεξιός, ο κεντρώος είναι κοινά. Κι αυτό καταφέραμε να το καταλάβει ο κόσμος. Εκεί ήταν η επιτυχία του συνδυασμού μας. Και η δική μας, βασική συμβολή, των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η δημιουργία σχέσεων συντροφικότητας και συνεργασίας. Πολλοί άλλωστε από εμάς βρισκόμαστε σε μαζικούς φορείς, βρισκόμαστε σε μια διαρκή ζύμωση με τον κόσμο. Πηγαίνουμε με τις απόψεις μας, αλλά δεν προσπαθούμε να τις επιβάλουμε."

Μ.Ν.: "Μέσα από την κίνηση διευρύναμε και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είσαι μαζί με τον κόσμο, τον μπολιάζεις με τις ιδέες σου, αποκτάς σχέσεις εμπιστοσύνης, κάνετε μαζί δουλειά και σιγά σιγά αποκτάτε μια σχέση και η Αριστερά παύει να τους φοβίζει".

Και τι είδους στήριξη περιμένουν τώρα από το κόμμα, στο δύσκολο έργο που έχουν μπροστά τους;

Όπως λένε συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον, χρειάζονται βοήθεια οργανωτική, ενημέρωση τόσο για τη νομοθεσία και για προγράμματα χρηματοδότησης έργων αλλά και προώθηση θέσεων.

Κ.Σ.: "Οι πολιτικές θέσεις του κόμματος βοηθάνε στην τοπική δουλειά. Δηλαδή για τον Καλλικράτη δεν θα αποφασίσουμε μόνοι μας εμείς στη Λευκάδα πώς θα τον καταργήσουμε στην πράξη".

Μ.Ν.: "Και κυρίως να έχει το κόμμα καλή εικόνα στην κοινωνία. Γιατί αυτά που γίνονται κεντρικά επηρεάζουν άμεσα τοπικά. Παλιότερα, κυρίως, δίναμε εμείς τον αγώνα μας, ήμαστε από πάντα μια καλή κομματική οργάνωση, το παλεύαμε και πεταγόταν κάποιος από πάνω, έλεγε μια μπαρούφα και μας χάλαγε όλη τη δουλειά. Και τρέχαμε πάλι από την αρχή".

Πηγή