Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Συνέντευξη Τύπου (26/6) του Δικτύου «ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ»

Πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου (26/6) του Δικτύου «ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ» για το νομοσχέδιο που αφορά τον αιγιαλό. Τα βασικά επιχειρήματα κατά του νομοσχεδίου, ανέπτυξαν οι: κ. Μαρία Καραμανώφ, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, Σύμβουλος Επικρατείας, κ. Δέσποινα Κουτσούμπα, ενάλια αρχαιολόγος και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, κ. Ελένη Καμπέρη, ερευνήτρια Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και κ. Γιώργος Καλλιαμπέτσος, μέλος Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ).
Παρεμβάσεις έγιναν από τον κ. Πάνο Τότσικα, μέλος Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού και τον ηθοποιό-μαραθωνοδρόμο κ. Άγη Εμμανουήλ που οργάνωσε και θα τρέξει τον Υπερ-Μαραθώνιο: 240 χιλιόμετρα για τον αιγιαλό (8-12 Ιουλίου).

Το Δίκτυο “ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ”, στο οποίο μετέχουν 100άδες επιστημονικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις, φορείς, συλλογικότητες και πολίτες, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει οριστικά το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό, και καλεί τους πολίτες να κινητοποιηθούν ενάντια στην εκποίηση και τσιμεντοποίηση του αιγιαλού με κάθε πρόσφορο τρόπο. Καλεί πολίτες, επιστημονικούς φορείς, ιδρύματα και οργανώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού να υπογράψουν τα Ψηφίσματα και να αποστείλουν επιστολές διαμαρτυρίας στην Ελληνική Κυβέρνηση και τον Τύπο.
Ήδη 150.000 και πλέον πολίτες έχουν υπογράψει διαμαρτυρία ζητώντας την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου στην ιστοσελίδα avaaz, αλλά και αλλού, μαζί με περισσότερeς από 135 επιστημονικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις.

ΣΗΜΕΙΑ ΕΠΑΦΗΣ:
- Fb group: Greek Seashore 0 Hour: Ανεβάστε μια φωτό από την αγαπημένη σας παραλία και βοηθείστε να τη σώσουμε!
- Υπογράψτε τα Ψηφίσματα στο avaaz ή στέλνοντας email στο info@environ-sustain.gr με το όνομά σας ή το όνομα του φορέα σας. Το Ψήφισμα βρίσκεται στο σημείο επαφής: http://aktesora0.wordpress.com

Πανελλήνιο Δίκτυο“ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ” - ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος | Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) | Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων | ΑΡΧΕΛΩΝ | Συντονιστική Επιτροπή γα τη διάσωση παραλίας Σαρωνικού| Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού | Υπερ-Μαραθώνιος: 240 χιλιόμετρα για τον αιγιαλό.

Ακολουθούν οι παρεμβάσεις των εισηγητών στη συνέντευξη τύπου :


Το Νομοσχέδιο για τον Αιγιαλό
Μαρία Καραμανώφ
Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, Σύμβουλος Επικρατείας


Εκ μέρους του Δικτύου ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που βρίσκεστε σήμερα εδώ. Σας προσκαλέσαμε για να μοιραστούμε μαζί σας τις βαθύτατες ανησυχίες μας σχετικά με την τύχη του πολυτιμότερου φυσικού, πολιτιστικού, αισθητικού και κοινωνικού πόρου της χώρας μας, των ελληνικών ακτών και αιγιαλών.
Αν δεν κάνουμε κάτι γι αυτές, και μάλιστα αμέσως, η τύχη τους θα σφραγιστεί ανεπανόρθωτα και θα καταδικαστούν σε καταστροφή σε βάρος της παρούσας και των επομένων γενεών.
Η Κυβέρνηση έχει προτείνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο, για τις συνέπειες του οποίου θέλουμε να σας ενημερώσουμε και παράλληλα να σας εξηγήσουμε γιατί το νομοσχέδιο αυτό προκάλεσε ομόφωνες σφοδρές αντιδράσεις σε πανελλήνιο επίπεδο.
Με λίγα λόγια, όπως γνωρίζετε ήδη, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του Μνημονίου και την πληρωμή του δημόσιου χρέους. Μεταξύ άλλων μέτρων, επέλεξε να αποξενωθεί από σημαντικό τμήμα της δημόσιας κτήσης της χώρας, με πωλήσεις, πολυετείς παραχωρήσεις, εκμισθώσεις κ.λπ., αδιαφορώντας για την ιδιαίτερη φύση και τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε συγκεκριμένου δημοσίου ακινήτου, καθώς και του δημόσιου σκοπού στον οποί είναι αφιερωμένο και προορισμένο να εξυπηρετεί. Μεταχειρίζεται όλα συλλήβδην τα δημόσια ακίνητα ως ιδιωτική του περιουσία προς πώληση και οικονομική εκμετάλλευση. Με σκοπό, μάλιστα, να τα καταστήσει περισσότερο ελκυστικά στους επίδοξους επενδυτές, έχει υιοθετήσει μια σειρά νομοθετικών μέτρων τα οποία αίρουν ως προς τα ακίνητα αυτά χωροταξικούς, πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς περιορισμούς που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Μέσα στα πλαίσια αυτά, το πρώτο βήμα ήταν η ίδρυση μιας ανώνυμης εταιρείας, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στο οποίο μεταβιβάζεται σταδιακά η κυριότητα των δημοσίων ακινήτων. Ως ιδιοκτήτης των ακινήτων αυτών το ΤΑΙΠΕΔ, έχει πλέον, σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, ως σκοπό να τα εκμεταλλευτεί, κυρίως με πωλήσεις και παραχωρήσεις, προκειμένου να επιτύχει το μέγιστο δυνατό τίμημα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την πληρωμή του δημόσιου χρέους.
Το δεύτερο βήμα, επίσης νομοθετικό, είναι ότι κάθε ακίνητο προικοδοτείται με δικό του, ειδικό χωροταξικό και πολεοδομικό καθεστώς, σχεδιασμένο κατά παρέκκλιση από την ισχύουσα χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών στόχων του κάθε επενδυτή. Παράλληλα, απλοποιούνται, μέχρις ουσιαστικής εξουδετέρωσης, οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης της επένδυσης.
Μέσα στα πλαίσια αυτά, εντάσσεται και το επίμαχο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό. Δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα ακίνητα, για το οποία υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, είναι παραθαλάσσια, το νομοσχέδιο παραχωρεί τμήματα του αιγιαλού και της παραλίας, καθώς και θαλάσσιους και λιμναίους χώρους, νησίδες, υφάλους σκοπέλους κ.λπ., στους επιχειρηματίες επενδυτές και επιτρέπει σε αυτούς χρήσεις γης και κατασκευές οι οποίοι παραβιάζουν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, το άρθρο 24 του Συντάγματος, τις Διεθνείς Συμβάσεις για την προστασία του τοπίου, της βιοποικιλότητας και των ακτών, και την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ειδικότερα:
  • Επιτρέπει στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα την ανοικοδόμηση ακτών και αιγιαλών για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Καταργεί ουσιαστικά την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες.
  • Καταστρέφει ανεπανόρθωτα το τοπίο, το περιβάλλον και τις αρχαιότητες.
  • Παραχωρεί λίμνες, θάλασσες, νησίδες, υφάλους και σκοπέλους.
  • Επιτρέπει μπαζώματα για την εξυπηρέτηση στρατηγικών τουριστικών επενδύσεων.
  • Νομιμοποιεί αυθαίρετα ξενοδοχεία και επενδύσεις.
  • Μας αφαιρεί κάθε προοπτική για οικονομική ανάκαμψη του λαού και βιώσιμη ανάπτυξη.

Το Δίκτυο ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ιδρύθηκε πέρα και πάνω από πολιτικά κόμματα και πολιτικές ιδεολογίες και προτιμήσεις, με σκοπό να πληροφορήσει, να συντονίσει και να ενώσει τις προσπάθειες όλων εκείνων, πολιτών, επιστημονικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων, οι οποίοι ασπάζονται τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και πιστεύουν ότι οι αρχές αυτές πρέπει να αποτελούν τον οδηγό αλλά και το νομικό όριο για κάθε δημόσια πολιτική και κάθε ιδιωτική δράση. Ένα όριο που δεν επιτρέπεται να παραβιαστεί για κανένα σκοπό, πολύ περισσότερο όταν το διακύβευμα αφορά την απώλεια της πολύτιμης φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Οι ακτές και ο αιγιαλός είναι το εθνικό μας σύμβολο, η πηγή έμπνευσης για την επιστήμη, την τέχνη και τη λογοτεχνία ανά τους αιώνες. Ακόμη και με στυγνή οικονομική λογική, αποτελεί το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Είναι ένα δώρο που μας χάρισε η φύση και η καλή μας τύχη, για να το διαφυλάξουμε, να το προστατεύσουμε και να το διατηρούμε ελεύθερο στη διάθεση όλων, Ελλήνων και ξένων, ώστε να το απολαμβάνουν όπως είναι, χωρίς αλλοιώσεις και περιορισμούς. Είναι χρέος μας να το αφήσουμε να επιτελεί το φυσικό του προορισμό: απλά να υπάρχει. 

 
Ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικά τοπία σε κίνδυνο
Δέσποινα Κουτσούμπα
ενάλια αρχαιολόγοw και μέλοw του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων


Στις ελληνικές ακτές, τις λίμνες και τα ποτάμια, όπως και στο βυθό, εκτείνονται χιλιάδες μικροί ή μεγάλοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι: ναυάγια αρχαίων ή νεότερων πλοίων, βυθισμένοι οικισμοί, αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις.
-120 κηρυγμένοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι
Για παράδειγμα., ο βυθισμένος προϊστορικός οικισμός στο Παυλοπέτρι στην Ελαφόνησο Λακωνίας, ο βυθισμένος προϊστορικός οικισμός στο Σαλάντι Αργολίδας, αλλά και οι αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις στη θέση των σημερινών λιμανιών, όπως στη Θάσο, τη Μυτιλήνη, την Αίγινα.
-Εκατοντάδες χερσαίοι αρχαιολογικοί χώροι στην ακτογραμμή
Για παράδειγμα, ο αρχαϊκός Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, στον Λαιμό Βουλιαγμένης, η αρχαία πόλη της Ιτάνου, μια από τις σημαντικότερες πόλης της Κρήτης στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια, στην Ερημούπολη Λασιθίου.
-Σημαντικά ιστορικά τοπία
Η περιοχή της ναυμαχίας του Ακτίου, ο όρμος Ναυαρίνου όπου έλαβε χώρα η σημαντική για την ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους ναυμαχία του Ναβαρίνου και πολλές άλλες περιοχές αποτελούν ιστορικής αξίας τοπία.
-Νησιά που αποτελούν εξ ολοκλήρου κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους
Η νησίδα Αλιμνιά, δίπλα στη Χάλκη Δωδεκανήσων, το Γαϊδουρονήσι Κρήτης, η Ελαφόνησος Λακωνίας, πέρα από την περιβαλλοντική τους σημασία, αποτελούν εξ ολοκλήρου κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους. Το ίδιο συμβαίνει και με σημαντικά οικοσυστήματα, όπως το Εθνικό Πάρκο Σχινιά ή το Εθνικό Πάρκο Βορείων Σποράδων, που προστατεύονται και από τις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας.

Όλοι οι παραπάνω χώροι απειλούνται από το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό που προγραμματίζει να εισάγει στη Βουλή η ελληνική κυβέρνηση. Όλοι οι παραπάνω χώροι απειλούνται εξίσου από την παραχώρηση εκτάσεων, μαρίνων, λιμανιών και παραλιών στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, η αποστολή του οποίου είναι η εκποίηση ή ενοικίαση για την εξυπηρέτηση του λεγόμενου «δημόσιου χρέος». Ήδη 150 παραλίες της χώρας, που περιλαμβάνουν ευαίσθητα οικοσυστήματα και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και τα περισσότερα λιμάνια και μαρίνες της χώρας έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.
Οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι και οι ενάλιες αρχαιότητες ανήκουν σε όλους τους πολίτες. Αυτό προβλέπει και το Σύνταγμα της χώρας. Αποτελούν μέρος του παρελθόντος και του παρόντος μας. Προσπαθούμε να τους προστατεύσουμε και να τους έχουμε προσιτούς σε όλους τους πολίτες, προστατεύοντας ταυτόχρονα και το φυσικό περιβάλλον τους. Η τσιμεντοποίηση του αιγιαλού, ο αποκλεισμός της πρόσβασης των πολιτών για λόγους επιχειρηματικούς ή τουριστικούς, θα σημάνουν την υποβάθμιση των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων και, σε πολλές περιπτώσεις, την ιδιωτικοποίηση της πρόσβασης σε αυτούς. Έτσι, το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μετατρέπεται σε πεδίο κερδοφορίας για λίγους. Είναι χρέος όλων μας να τους αποτρέψουμε.

 
Θέσεις του ΕΛΚΕΘΕ ως προς το σχέδιο νόμου
«Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας»

Το ΕΛΚΕΘΕ είναι δημόσιος φορέας, που εκ του νόμου (άρθ. 2, ΠΔ 164/2003, ΦΕΚ 131), σκοπός του είναι η διεξαγωγή επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, η πειραματική ανάπτυξη και επίδειξη, η διάδοση και εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας ιδιαίτερα στους τομείς της μελέτης και προστασίας της υδρόσφαιρας, των οργανισμών της των ορίων της με την ατμόσφαιρα, την ακτή και τον βυθό των φυσικών, χημικών, βιολογικών και γεωλογικών συνθηκών που επικρατούν και διέπουν τα παραπάνω συστήματα με (α) παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών, (β) με υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό, (γ) οικονομική τους εκμετάλλευση είτε από το ΕΛΚΕΘΕ ή και τους εργαζόμενους σ’ αυτό από τρίτους.

Βάσει λοιπόν του θεσμικού του ρόλου, το ΕΛΚΕΘΕ στην παρούσα φάση επιθυμεί να εκφράσει: (α) την λύπη του, διότι η Πολιτεία αγνόησε την γνώση και την εμπειρία του επιστημονικού δυναμικού του επί επιστημονικών θεμάτων και φυσικών διαδικασιών τα οποία λαμβάνουν χώρα στην παράκτια ζώνη και αποτελούν βασικά στοιχεία στο σχέδιο νόμου «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», το οποίο και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο προς δημόσια διαβούλευση, (β) τις έντονες ανησυχίες του και τελικά την διαφωνία του για τον τρόπο, με το οποίον αντιμετωπίζεται ένα τόσο ευαίσθητο οικοσύστημα, όπως είναι αυτό της παράκτιας και της παρόχθιας ζώνης μέσα από το σχέδιο νόμου χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών (γ) την ανησυχία και διαφωνία του για την κατάργηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού (δ) την έντονη διαφωνία του για την επιχειρούμενη συρρίκνωση της σχετικής νομοθεσίας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο αιγιαλός, οι παραλίες, οι όχθες λιμνών και ποταμών και οι παρόχθιες ζώνες αποτελούν ουσιώδη στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος και ως τέτοια προστατεύονται συνταγματικά. Ταυτόχρονα όμως αποτελούν ευπαθή και σχετικά εύθραυστα οικοσυστήματα τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας εξαιτίας μάλιστα των συνεχών και εκτεταμένων πιέσεων που δέχονται λόγω της οικονομικής ανάπτυξης. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (ακτές, παραλία, παράκτιο και παρόχθιο οικοσύστημα στην προκειμένη περίπτωση) ως συνταγματική επιταγή (άρθρο 24 του Συντάγματος) είναι υποχρέωση του κράτους και των αρμόδιων φορέων του. Μια ολοκληρωμένη διαχείριση αυτού του σύνθετου και ευαίσθητου οικοσυστήματος θα πρέπει να γίνεται με όρους επιστημονικούς στην βάση της αρχής της αειφορίας.

Αντί όλων των παραπάνω, στο παρόν σχέδιο νόμου:
- διευκολύνεται η δημιουργία μόνιμων κατασκευών σε παράλιες ή παρόχθιες ζώνες από ιδιώτες για επιχειρηματικό σκοπό
- προβλέπεται η παραχώρηση θαλάσσιου ή λιμναίου χώρου χωρίς καν την απαίτηση τήρησης στοιχειωδών περιβαλλοντικών όρων
- επιτρέπεται η επιχωμάτωση του θαλάσσιου χώρου για την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων
- δεν τίθενται προδιαγραφές για τον καθαρισμό με μηχανικά μέσα των παραλιών από άχρηστα υλικά και ούτε απαιτείται ειδική άδεια
- αποκλείονται από το καθεστώς προστασίας εκατοντάδες οικολογικά σημαντικοί υγρότοποι και παρόχθιες ζώνες αφού δεν εμπίπτουν στα όρια που θέτει το σχέδιο νόμου
- καταργείται η υποχρέωση οριοθέτησης της παράκτιας ζώνης ως προϋπόθεση για την έγκριση ιδιωτικών ή δημόσιων αναπτυξιακών έργων,
- επιτρέπεται η δίχως όρια κατάληψη παραλιών
- δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών για επιχειρηματική χρήση χωρίς να λαμβάνεται ουσιαστικά υπ’ όψη η περιβαλλοντική επίπτωση των κατασκευών αυτών

Ένα πολύ σημαντικό επίσης ζήτημα αφορά στον αιγιαλό και στην παραλία η οποία προστίθεται σε αυτόν. Ο αιγιαλός ως εξαρτώμενος από διάφορα φυσικά φαινόμενα και διεργασίες (κυματισμοί, μόνιμες ή παροδικές μεταβολές της στάθμης της θάλασσας, φυσική ή ανθρωπογενής διάβρωση της ακτής, μεταφορά και απόθεση φερτών υλικών) τα οποία μπορούν να μεταβάλλονται στο χρόνο (πχ φυσικές ή ανθρωπογενείς κλιματικές μεταβολές) πρέπει να οριοθετείται βάσει διεπιστημονικών και επαρκώς τεκμηριωμένων κριτηρίων. Στο παρόν σχέδιο νόμου ο αιγιαλός δεν καθορίζεται ως ένα εκ των συστατικών του παράκτιου φυσικού περιβάλλοντος κι αυτό μπορεί να έχει σημαντικότατες βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες συνέπειες όπως για παράδειγμα στο να γίνουν κατασκευές στα όρια ή ακόμη και εντός του αιγιαλού εφόσον αυτός δεν προσδιορίζεται σωστά. Οι εκτεταμένες ζημιές που υπέστησαν φέτος κτίσματα στην παραλία της Περίσσιας στην Σαντορίνη εντάσσονται στα πλαίσια της φυσιολογικής εξέλιξης της εκεί παραλίας με την διαφορά όμως ότι τα κτίσματα που υπέστησαν ζημιές βρίσκονται εντός ή στις παρυφές του αιγιαλού.
Ο ελλιπής και ο χωρίς επιστημονικά κριτήρια καθορισμός (οριοθέτηση) του αιγιαλού μειώνει παράλληλα σημαντικά το πραγματικό εύρος της παραλίας. Ο παλαιός αιγιαλός και ο αιγιαλός πρέπει να χαρακτηρίζονται με βάση το σημείο που φτάνει το μέγιστο των κυμάτων τα οποία επηρεάζουν την εκάστοτε παράκτια περιοχή. Επίσης θα πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό (και δυστυχώς αυτό δεν γίνεται στο παρόν σχέδιο νόμου) ότι η παραλία είναι ένα δυναμικό σύστημα το οποίο επηρεάζεται άμεσα από οποιεσδήποτε κατασκευές μόνιμου ή προσωρινού χαρακτήρα λαμβάνουν χώρα πάνω της. Το υλικό της παραλίας μετακινείται μέσω των κυμάτων και βρίσκεται διαρκώς σε μια δυναμική ισορροπία. Όταν γίνονται ανθρώπινες παρεμβάσεις στις παραλίες με κτίσματα και δρόμους αυτό που πρακτικά επιτυγχάνουμε είναι να παρεμποδίζουμε τον φυσικό αυτό κύκλο και μοιραία να οδηγούμε τις παραλίες σε γεωμορφολογική και οικολογική καταστροφή.

«240 Χιλιόμετρα για τον Αιγιαλό»

Η ανεξάρτητη πρωτοβουλία "240 χιλιόμετρα για τον αιγιαλό" έχει ως στόχο την ανάδειξη της εξαιρετικής σημασίας του ελληνικού αιγιαλού ως κοινό αγαθό για όλους, καθώς και την ανάγκη προστασίας του από μελλοντική εντατική εκμετάλλευση.
Από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου, με χορηγούς τους αιγιαλούς της Αττικής και καύσιμο το θαλασσινό αεράκι, ο Άγης Εμμανουήλ, ηθοποιός και μαραθωνοδρόμος, θα τρέξει από τον Ισθμό μέχρι το Μαραθώνα και θα ενεργοποιήσει όσους περισσότερους πολίτες, ώστε να δημιουργήσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας στις απειλούμενες παραλίες μας και να μεταφέρουν το μήνυμα ότι η ενεργοποίηση και η ομαδική δράση των πολιτών ενάντια σε περιορισμούς της ελευθερίας και της ποιότητας ζωής τους, μπορεί να ανατρέψει οποιοδήποτε Νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της φυσικής κληρονομιάς μας.

Σε κάθε έναν από τους σταθμούς διανυκτέρευσης και ξεκούρασης [Ελευσίνα, Ελληνικό, Σούνιο, Ναός Αρτέμιδος (Βραυρώνα) και Μαραθώνας] θα διοργανωθούν εκδηλώσεις από μουσικούς, ηθοποιούς, ντι-τζέις, γκραφιτάδες, ιστιοπλόους.

Είναι ανοιχτή και υπό διαμόρφωση μια συμβολική σκυταλοδρομία, ταυτόχρονα με τον Υπερμαραθώνιο από 240 πολίτες ή ομάδες πολιτών που θα τρέξουν τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο, ώστε να μεταφερθεί το μήνυμα της κοινής προσπάθειας ως τον τελικό προορισμό στις 12 Ιουλίου.
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 2/7 στις παρακάτω διευθύνσεις και τηλέφωνα:
Διοργανωτής και Υπεύθυνος:
Άγης Εμμανουήλ (6934-973.056, noemvri14@hotmail.com, 240kmgialos@gmail.com)
Υπεύθυνοι:
Τάνια Ελέζογλου (6945-230.037, taniaelezoglou@yahoo.gr)
και Ανδρέας Κοσσιώνης (6948-407.278, andreaskossionis@gmail.com)

Πρόγραμμα
(σε εξέλιξη και με πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις)
8/7 Εκκίνηση από Ίσθμια με την Ανατολή του ήλιου και τερματισμός μάλλον χωρίς σπάσιμο της διαδρομής σε πρωινό απογευματινό.(60 με 63 χιλιόμετρα ανάλογα με το αν ξεκινήσουμε από Κεχριές ή Αρχαιολογικό χώρο μουσείου Ισθμίων και όλη η διαδρομή στην Π. Εθνική οδό)

9/7: Εκκίνηση από Ελευσίνα με την Ανατολή του ήλιου (πάντα ) και τερματισμός, με ενδεχόμενο σταθμό στο Π. Φάληρο* , στο Ελληνικό (42 χιλιομετράκια και η διαδρομή θα είναι από Ελευσίνα-Εθνική -Λεωφόρο Σχιστού - Λιμάνι Πειραιά – Κλεισόβης - Πειραϊκή - ΣΕΦ-Π. Φάληρο-παραλία Αγ. Κοσμά)
*(εάν σταματήσουμε Π. Φάληρο για μικρή εκδήλωση η διαδρομή θα σπάσει σε πρωινή και απογευματινή ώστε να φτάσουμε Π.Φάληρο απόγευμα και να συνεχίσουμε για Αγ. Κοσμά όπου θα γίνει η κυρίως εκδήλωση )

10/7: Εκκίνηση από Αγ. Κοσμά/Ελληνικό με... την Ανατολή και τερματισμός κατά πάσα πιθανότητα Λαύριο (ή Σούνιο) .Θα γίνει μια στάση στην Ανάβυσσο όπου θα γίνει μια εκδήλωση με Ναυτικό Όμιλο στον Αγ. Νικόλα και στη συνέχεια θα τερματίσουμε στο Λαύριο ή Σούνιο.(60 ή 50 χιλιόμετρα και όλο παραλία-παραλία, γιαλό αιγιαλό).

11/7: Εκκίνηση από Λαύριο (ή Σούνιο) πουρνό πουρνό και τερματισμός στο Ναό της Αρτέμιδος [53 χιλιόμετρα: Λεωφόρος Λαυρίου -Μαρκόπουλο-Πόρτο Ράφτη-Βραυρώνα (Ναός Αρτέμιδος)]

12/7: Εκκίνηση από Ν. Αρτέμιδος 3 και μισή και τερματισμός στην παραλία Σχοινιά [36 χιλιόμετρα: Λούτσα-Ραφήνα(Οδός Ευβοίας)-Λ.Μαραθώνος -Σχοινιάς ]

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Πριν κάμποσα χρόνια, η δημοτική αρχή Ελληνικού, ήρθε σε μετωπική σύγκρουση με ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονταν το χώρο της παραλίας του Αγ. Κοσμά. Μαζί της, τότε, χιλιάδες πολίτες από το Ελληνικό και την ευρύτερη περιοχή, αφαίρεσαν τα κάγκελα που εμπόδιζαν την πρόσβασή τους στην ακτή και η παραλία του Αγίου Κοσμά αποδόθηκε ελεύθερη σε όλους για δωρεάν πρόσβαση, για κολύμπι, αθλητισμό, περίπατο, και έγινε σύμβολο και σημείο αναφοράς για όλη την Αττική.

Σήμερα, οι πολίτες χάνουν αμετάκλητα την παραλία τους. Στο όνομα του «δημόσιου χρέους», η παραλία του Αγ. Κοσμά, μαζί με το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, ξεπουλιέται από την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ στον Όμιλο Λάτση.

Δε θα ’ναι πια ίδια: Η ακτή δε θα πλησιάζεται. Ούτε η θέα της θάλασσας, ούτε και η αύρα της δε θα περνάει πια από δω. Εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα μπετόν θ’ αποκλείσουν το χώρο. Κτίσματα που καμία σχέση δεν θα έχουν με τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων.

Για τη διευκόλυνση αυτών των σχεδίων είχε επιστρατευτεί στην προεκλογική περίοδο μεγάλο εύρος δυνάμεων, που με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, επιδίωξε να εγκαθιδρύσει στην περιοχή δημοτικές αρχές φιλικές προς την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού.

Την ίδια στιγμή, σημειώνεται γενικευμένη επίθεση στις παραλίες της χώρας. Το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση και την εκμετάλλευση του αιγιαλού και των παραλιών που προωθείται από την κυβέρνηση για ψήφιση, καθ’ υπόδειξη της τρόικας και κατά παράβαση του Συντάγματος, θα δώσει τη χαριστική βολή σε όσες παραλίες καταφέραμε να διασώσουμε μέχρι τώρα.

Τα σχέδια για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και την παραλία του Αγ.Κοσμά, και οι σχεδιασμοί για την εκμετάλλευση των ελληνικών ακτών εμφανίζονται σαν «αξιοποίηση» και «ανάπτυξη». Στην πραγματικότητα  σημαίνουν οριστική απώλεια  των τελευταίων πολύτιμων δημόσιων-ελεύθερων χώρων που απέμειναν στην Αττική. Αλλά και απώλεια ενός από τους πιο σημαντικούς φυσικούς και κοινωνικούς πόρους της χώρας: των ελληνικών ακτών.

Η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό» δημιουργήθηκε με στόχο τη σταδιακή μετατροπή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά σε Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πράσινου, αναψυχής, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Για να εξασφαλίσει πραγματικές και μόνιμες θέσεις εργασίας αντίθετα με τις απατηλές που υπόσχεται η κυβέρνηση. Και έσοδα για το κράτος – όχι ξεπούλημα και παραπάνω έξοδα με τη δήθεν “επικερδή επένδυση”.

Η Επιτροπή Αγώνα αντιτίθεται:
. Στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού
. Στο νομοσχέδιο για την παραλία και τον αιγιαλό που προωθεί η κυβέρνηση.

Κλιμακώνουμε την αντίστασή μας για να μην περάσουν τα σχέδια για το ξεπούλημα και την οικοδόμηση του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας του Αγ.Κοσμά. Ενώνουμε τη φωνή και τη δράση μας με φορείς και συλλογικότητες που αγωνίζονται ενάντια στην εμπορευματοποίηση των ελληνικών ακτών.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ!
ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

«Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου