Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

«Μη Δήμαρχος» το πραγματικό αποτέλεσμα των εκλογών στο Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Και τώρα καταγινόμαστε τον τελευταίο καιρό να κάνουμε έναν εκλογικό απολογισμό. Όχι με τους αριθμούς, που είναι γνωστοί, αλλά με την ουσία τους. Πρόβλημα μεγάλο και πώς να βρεις άκρη.


Αφού καταφερόμαστε πολλές φορές εναντίον του “μικροαστισμού” των… παλιών και των… νέων Βουλιωτών, (ημών των ιδίων,δηλαδή), και της εκλογικής τους συμπεριφοράς, (τουλάχιστο στις δημοτικές εκλογές), που διέπεται από τη λογική των μικρο ή μεγαλο – συμφερόντων, είτε του ΣΑΑΚ, είτε των “ελίτ”. Αλλά, ω του θαύματος, τούτη τη φορά ψήφισαν ιδανικά! Ακυρώνοντας πολιτικά με την ψήφο τους και τους δύο εκφραστές των συγκεκριμένων συμφερόντων. Γιατί ασχέτως ποιός θα εκλεγεί τελικά Δήμαρχος, είτε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, είτε μεσοστρατίς κατά τη διάρκεια της 5ετίας, (που μπορεί κι αυτή να ξαναγίνει 4ετία με την αποδέσμευση των τοπικών εκλογών από τις Ευρωεκλογές), το κυρίαρχο πολιτικό στοιχείο της δημοτικής αρχής των 3Β, μέχρι τις επόμενες εκλογές, θα είναι το… “Μη Δήμαρχος”.
Ευτυχώς δηλαδή γιατί έτσι ο Δήμος θα πορεύεται καλύτερα με… “αυτόματο πιλότο” και όχι από τους (δήθεν) εξπέρ των αιθέρων και των θαλασσών. (Που θα τον έριχναν στα… βράχια, ή σε… κενά αέρος. Όπως συνέβη μέχρι τώρα). Κι αυτό ανεξάρτητα από τις 20 έδρες που θα έχει στο Δ.Σ.(σύμφωνα με το νόμο), ο εκάστοτε Δήμαρχος έναντι των 8 εδρών του αντιπάλου του. Η… συμπολίτευση θα διαθέτει 12 έδρες επιπλέον, έναντι 12 ψήφων διαφοράς. Για κάθε μία ψήφο και μία έδρα, δηλαδή. Όμορφος κόσμος ηθικός καλπονοθευτικά φτιαγμένος.

Μέχρι σήμερα βέβαια οι νικητές της “Πόλη για να ζεις” του Κωνσταντέλλου, αλλά και οι… εν αναμονή “νικητές”, (όπως ευελπιστούν), της “Ανεξάρτητης Κίνησης” του Πανά, μιλώντας θεσμικά, υποτίθεται, διατείνονται πως ο νόμος είναι νόμος και σε κάθε περίπτωση εφαρμόζεται. Προφανώς, αλλά είναι βέβαιον πως οι εκάστοτε ηττημένοι προφασιζόμενοι την απειροελάχιστη διαφορά θα αμφισβητούν οιονεί τους… εκάστοτε νικητές.

Ο οποισδήποτε Δήμαρχος θα είναι, (παρά την αριθμητική υπεροχή στο Δ.Σ.), πολιτικά ανίσχυρος να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Πολλώ μάλλον την κρυφή ατζέντα που και οι δυό έχουν, αλλά απέκρυβαν προεκλογικά. Ήδη ο Κωνσταντέλλος άρχισε να την ξεδιπλώνει για την παραλία. (Βλέπε σε άλλη στήλη παρακάτω). Αλλά και οι αιτιάσεις κατά του Πανά για τα… “κάγκελα του Προκοπίου” στο Καβούρι, στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση του Δ.Σ., αυτό μαρτυρούν.

Εκλογές και… παρατράγουδα

Οι δημοτικές εκλογές του 2014 στο Δήμο ΒΒΒ θα μείνουν στη μνήμη πολλών όχι μόνο για το αποτέλεσμά τους, αλλά και για το προεκλογικό τους “σασπένς”. Μήνες πριν η διαλυμένη παράταξη του Δημάρχου Σπ. Πανά, (που ενισχύθηκε με παράγοντες την τελευταία στιγμή), έδειχνε να πέφτει σαν ώριμο φρούτο, ανοίγοντας την όρεξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γρ. Κωνσταντέλλου, για ένα υγιεινό προεκλογικό περίπατο, και μιάς άνετης νίκης στις εκλογές από την α΄Κυριακή, (διατείνονταν ορισμένοι), άντε τη β΄Κυριακή με πάνω από δέκα μονάδες διαφορά. Η ολέθρια προεκλογική του τακτική (να μην τα ξαναλέμε), και ο φόβος που εξέπεμπε ο “Κωνσταντελισμός” σε μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων, (καθώς και άλλα πολιτικά και μη προβλήματα που ανέκυψαν), τον οδήγησαν σε ήττα τον πρώτο γύρο με τρεις μονάδες διαφορά και σε μία “Πύρρειο νίκη” το δεύτερο γύρο με μόλις 12 ψήφους περισσότερους.

Ουσιαστικά η πρωτιά παίχτηκε στις 7 ψήφους. (Σύμφωνα πάντα με τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών τα οποία επισημοποιήθηκαν προσωρινά στις 10 Ιουνίου από το αρμόδιο Πρωτοδικείο Αθηνών, για τα οποία υποβλήθηκε την επομένη 11 Ιουνίου αίτημα επανακαταμέτρησης από τον Πανά). Αλλά αν ο Κωνσταντέλλος έχασε το τελευταίο προεκλογικό 5μηνο, ο Πανάς έχασε το εντελώς τελευταίο 5νθήμε-ορο μεταξύ των δύο Κυριακών, που οι βασικοί παράγοντες του συνδυασμού του είχαν ξεχάσει το κυνήγι των ψήφων και διαγκωνίζονταν στο κυνήγι των οφιτσίων.

Κατόπιν εορτής κατηγορούν τον Κωνσταντέλλο και στελέχη της παράταξής του, αλλά και (νυν) κυβερνητικούς παράγοντες ότι τους… “έκλεψαν” την εκλογή. (Ο ίδιος ο Κωνσταντέλλος σε μετεκλογική συνέντευξή του απάντησε σε αυτό, χωρίς να ερωτηθεί, γεγονός που κάτι μπορεί να σημαίνει). Όλα, βέβαια, μέλλει να αποδειχτούν είτε στην επανακαταμέτρηση των ψήφων, είτε ύστερα από ενδεχόμενες ενστάσεις. Που προφανώς θα υποβληθούν. Μάλλον και από τις δύο πλευρές.

Ένα τουλάχιστο μελανό σημείο υπάρχει στην όλη εκλογική διαδικασία. (Υπάρχουν καταγγελίες και για άλλα πολλά, αλλά επί του παρόντος επισημαίνουμε τα αυταπόδεικτα). Η δικηγόρος Αικ.- Βερ. Αγαλιώτη, εν ενεργεία δημοτική σύμβουλος της παράταξης Κωνσταντέλλου, της οποίας ο πατέρας ήταν υποψήφιος (εκλεγόμενος) με την “Πόλη για να ζεις”, ήταν δικαστική αντιπρόσωπος σε εκλογικό τμήμα της Βούλας. Με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, όπως λένε οι νομικοί, κάτι τέτοιο δεν είναι παράνομο, (παλιότερα ήταν), αλλά το νομότυπο του πράγματος είναι και ηθικό; Ίσως να μην έχει ακούσει ή να μην ενθυμείται τη “ρήση Βουλγαράκη”. Θα έπρεπε πάντως να της το έχει επισημάνει ο αρχηγός της. (Αφού όχι μόνο επαίρεται πως είναι, αλλά θέλει να φαίνεται έντιμος και πολιτικά).

Ο “Μ” στο προηγούμενο τεύχος του, πριν από τη β΄Κυριακή των εκλογών, με βάση το αποτέλεσμα της α΄Κυριακής, έγραφε “Αποχαιρέτα την, την Δημαρχία που χάνεις”. Κάποιοι νομίζουν πως πέσαμε έξω. Εκ πρώτης όψεως έτσι φαίνεται. Με βάση το μέχρι τούδε εκλογικό αποτέλεσμα. Το οποίο ενδέχεται, αν επαληθευτούν οι καταγγελίες, να ανατραπεί. Αν όχι άμεσα, στο προσεχές μέλλον. Κι όταν αυτό συμβεί, θα ταιριάζει γάντι το “Αποχαιρέτα την, την Δημαρχία…”, την οποία ούτως άλλως δεν είχε για να χάσει, αλλά καταλαμβάνει προσωρινά για να την χάσει οριστικά. Ούτως ώστε να επιβεβαιωθεί και ο τίτλος στο ποίημα του Καβάφη: “Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον (Γρηγόριον)”! (Πολιτικά πάντα μιλάμε).



Αναδημοσίευση από τον Μίτο της Αριάδνης

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου