Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ για τις παραλίες και το Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Με αφορμή με το κυβερνητικό έγκλημα σε βάρος του
φυσικού τοπίου, των παραλιών και του οικιστικού περιβάλλοντος, η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου :


Τις μέρες αυτές, με αντισυνταγματικό και κατάφωρα αντιδημοκρατικό τρόπο, συντελείται από τη μνημονιακή κυβέρνηση έγκλημα σε βάρος του φυσικού μας τοπίου, των παραλιών μας και του οικιστικού μας περιβάλλοντος.

Με διαδικασίες express ψηφίζεται το σχέδιο νόμου για την πολεοδόμηση και τις χρήσεις γης, που θα αλλοιώσει την φυσιογνωμία της πόλης μας και θα καταργήσει τον χαρακτήρα της κηπούπολης, χωροθετώντας εμπορικές και άλλες χρήσεις σε όλη την έκταση του αστικού ιστού.
 
Στην τελευταία του μάλιστα εκδοχή το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου περιλαμβάνει διάταξη που επιτρέπει στους στρατηγικούς επενδυτές να χωροθετούν κατά βούληση τις χρήσεις γης που επιθυμούν, μετά από μια απλή Υπουργική Απόφαση. Κάθε έννοια αποκεντρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, όπως ήταν θεσμοθετημένη μέχρι σήμερα, καταργείται. Το εξαιρετικού φυσικού κάλους περιβάλλον, ιδιαίτερα στο Δήμο μας, γίνεται βορά των μεγάλων ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων, στα οποία εκποιείται, έναντι πινακίου φακής.

Η ανησυχία μας για το φυσικό περιβάλλον στο Δήμο μας, εντείνεται γιατί την περίοδο αυτή μεθοδεύονται νέες “ιδιωτικοποιήσεις” στα φιλέτα της περιοχής.

Μετά την χερσόνησο του ΑΣΤΕΡΑ (για την οποία αναμένεται η έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ μέσα στο φθινόπωρο), έχει ήδη δρομολογηθεί η εκποίηση της Πλαζ της Βουλιαγμένης, με προτιμητέο επενδυτή το αραβικό fund που επελέγη για τον ΑΣΤΕΡΑ. Το Ελληνικό Δημόσιο θα απωλέσει τις ετήσιες εισπράξεις της τάξης των 500.000 ευρώ από τα εισιτήρια της πλαζ, εκχωρώντας την έκταση, ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στους επενδυτές, δια των νομοσχεδίων του, να ανεγείρουν, κατά το δοκούν κτήρια, ξενοδοχεία και όποιες άλλες εγκαταστάσεις μέσα στη πλαζ!

Η Α' Πλαζ της Βούλας, μαζί με την έκταση του πρώην camping Βούλας, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, είναι επίσης στην πρώτη γραμμή προτεραιοτήτων της "ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ" για εκχώρηση-ιδιωτική εκμεττάλευση με συνοπτικές διαδικασίες. Θα ακολουθήσουν φυσικά στο άμεσο μέλλον και οι υπόλοιπες εκτάσεις των οποίων τη διαχείριση έχει σήμερα η ΕΤΑΔ ΑΕ, η πλαζ και η ελεύθερη παραλία της Βάρκιζας, η Β' πλαζ Βούλας , Καβούρι κλπ.

Το σχέδιο νόμου για τους αιγιαλούς έρχεται να ολοκληρώσει την καταστροφή. Με μπαζώματα και ιδιωτική εκμεττάλευση των αιγιαλών, δικαίωμα που εκχωρείται στους πάσης φύσης 'επενδυτές', πέρα από την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, οι πολίτες αποκλείονται οριστικά από τις ακτές μας!

Μέσα σ' αυτό το ασφυκτικό για το περιβάλλον και για τους πολίτες πλαίσιο, η καταπάτηση και απόπειρα περίφραξης μιας από τις ελάχιστες ελεύθερες παραλίες στο Δήμο, της παραλίας Αγ. Νικολάου Καβουρίου, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Συμπολίτες και συμπολίτισσες,

Είναι εκκρηκτική ανάγκη σήμερα να μην αρκεστούμε στις διαπιστώσεις και τις καταγγελίες. Πρέπει να ενεργοποιηθούμε και να κινητοποιηθούμε όλοι μαζί, γιατί ολοι θιγόμαστε από τις εξωφρενικές αυτές μεθοδεύσεις.

Για την προάσπιση των ακτών μας, έχει στηθεί πανελλαδικό δίκτυο με τη συμμετοχή εκατοντάδων συλλογικοτήτων, αλλά και του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος. Πολλές δράσεις πρόκειται να οργανωθούν με αποκορύφωμα τον υπερμαραθώνιο, από την Κόρινθο έως το Μαραθώνα, 8 έως 12 Ιούλη.

Καλούμε όλους τους δημότες να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις του Πανελλαδικού αυτού δικτύου με τίτλο ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ.

Από τη δική μας συμμετοχή κρίνονται πολλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου