Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

RESISTANCE FESTIVAL : το πρόγραμμα της Παρασκευής 20 Ιουνίου

19:30 Η κατάσταση και οι προκλήσεις της παλαιστινιακής υπόθεσης



19:30 Παρουσίαση του βιβλίου «Αλεξίσφαιρες Ιδέες σε περίοδο Κρίσης: Μία ανάγνωση του V for Vendetta» των εκδόσεων Α/συνεχεια.

Δημήτρης Ουλής, συγγραφέας του βιβλίου, ανθρωπολόγος της θρησκείας,
Βάγια Καλτσή, κοινωνική ανθρωπολόγος.
Συντονίζει ο Χρήστος Γιοβανόπουλος, εκδόσεις Α/συνεχεια



20:30 Ο αγώνας για μια άλλη Ευρώπη

Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Pablo Iglesias Turrion, ευρωβουλευτής των Podemos (Ισπανία)
Curzio Maltece, ευρωβουλευτής της «L’ Altra Europa con Tsipras» (Ιταλία)
Εκπρόσωπος του Sinn Fein (Ιρλανδια)
Θα χαιρετήσει η Κωνσταντίνα Κούνεβα, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Συντονίζει ο Γιάννης Θεωνάς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ







Το σημαντικότερο γκρουπ της τουρκικής avant-garde σκηνής, οι BaBa ZuLa, επιστρέφουν στην Αθήνα. Ο ήχος τους; οριεντάλ Κωνσταντινουπολίτικο rock’n’roll, που ξεδιπλώνεται με φουτουριστικό στυλ, παραπέμποντας στα τέλη των sixties. Ή αλλιώς, μια μίξη παραδοσιακής τουρκικής μουσικής με ηλεκτρονικούς ήχους, dub και reggae. Όλα αυτά συνθέτουν τον ήχο που έχει χαρακτηριστεί ως “Istanbul psychedelia”.
Οι BaBa ZuLa παίζουν και darbuka αλλά και ηλεκτρικό saz, κάτι σαν το τούρκικο μπουζούκι, ένα όργανο-σύμβολο της τουρκικής μουσικής παράδοσης, που πάει τόσο παλιά πίσω στο χρόνο, όπως πάνω-κάτω το ney για τους Σούφι, ή το κλαρινέτο για τους τσιγγάνους της Τουρκίας. Ένα saz που το κρατάει ένα χέρι σηκωμένο στον αέρα σημαίνει μόνο ένα πράγμα για τον τουρκικό λαό: Εξέγερση. Είναι τόσο ισχυρό σε επίπεδο κουλτούρας αλλά και μουσικά, που οι BaBa ZuLa έχουν καταλήξει να θεωρούνται η σύγχρονη μουσική έκφραση αυτής της επαναστατικότητας.
Εχοντας κερδίσει την προσοχή και το ενδιαφέρον όλων εκείνων των νέων που μάλλον πλήττουν με την κλασική τουρκική folk κι αναζητούν την πρωτοτυπία, οι BaBa ZuLa έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε ένα ολοκαίνουριο κοινό, χωρίς να εκμεταλλευθούν την προφανή επιρροή της τηλεόρασης.
Εμπνέοντας έναν συνδυασμό ελπίδας και θαυμασμού, που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το μαζικό κύμα αντίστασης που εξερράγη πέρυσι στην Κωνσταντινούπολη και εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ανατολία, φτάνοντας μέχρι τη Βραζιλία, η μπάντα δεν μπορεί να συγκρατηθεί από το να ηχογραφεί συνεχώς νέο υλικό!
Οι συναυλίες των BaBa ZuLa αποτελούν ένα πρωτότυπο και σπάνιο οπτικοακουστικό θέαμα-μωσαϊκό από διάφορες σχολές της τέχνης, αφού συχνά πλαισιώνονται από χορεύτριες της κοιλιάς, εμφανίζονται με περίτεχνα και ευφάνταστα κοστούμια, διαβάζουν επί σκηνής ποίηση και θέατρο αλλά και ζωγραφίζουν live, κατά τη διάρκεια του show. Στην τελευταία τους συναυλία στην Ελλάδα, όσοι τυχεροί βρέθηκαν εκεί, έκαναν λόγο για ένα διονυσιακό live, μια σπάνια εμπειρία, που, χωρίς υπερβολή, θα μπορούσε να παρομοιαστεί με σαμάνικη τελετή.


Συναυλία : Ψαρογιώργης (Γ. Ξυλούρης) & Jim White
Οι Xylouris White είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης 2 ηγετικών φυσιογνωμιών της σύγχρονης μουσικής. Ο Jim White, ιδρυτής του διεθνώς αναγνωρισμένου τρίο “Dirty Three”, συναντά το Γιώργο Ξυλούρη (ή αλλιώς Ψαρογιώργη), τον βιρτουόζο λαουτίστα που έχει χαρακτηριστεί ως “το μέλλον της κρητικής μουσικής”.
Οι δυο τους έχουν δημιουργήσει ένα νέο και άκρως ενδιαφέρον ηχητικό χαρμάνι μελωδίας και ρυθμού. Η εμπειρία του να τους παρακολουθείς να απορροφούνται από τη μουσική τους, είναι σε κάθε περίπτωση αναζωογονητική.
Ο Jim White και ο Ψαρογιώργης έπαιξαν για πρώτη φορά μαζί στη Μελβούρνη. Εκτοτε, αναχώρησαν για ένα υπέροχο ταξίδι διαρκείας ανά τον κόσμο, αφού έχουν βρεθεί σε 3 διαφορετικές ηπείρους. Παρά την έξαψη και τον πλούτο των εμπειριών που έχουν αποκομίσει από αυτό το ταξίδι, κανείς από τους δυο τους δεν έχασε την επαφή του με την μουσική του κληρονομιά.
Το πρώτο τους άλμπουμ θα κυκλοφορήσει αργότερα το φθινόπωρο, ενώ η εμφάνισή τους στο φετινό Resistance Festival είναι η πρώτη τους κοινή εμφάνιση στην Ελλάδα!








Η ορχήστρα «Rebetien» είναι μια παρέα τεσσάρων μουσικών που ερμηνεύουν τραγούδια και σκοπούς από το ρεπερτόριο του ρεμπέτικου και της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, αλλά και νέες δικές τους συνθέσεις.
Χαρακτηριστικό στοιχείο του ήχου του συγκροτήματος αποτελεί κυρίως το νοσταλγικό χρώμα της εποχής του γραμμοφώνου, σε διακριτικό συνδυασμό, ενίοτε, με αλλογενείς μουσικές γεύσεις από τις διάφορες παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Έμφαση δίνεται στον φυσικό, ακουστικό ήχο των οργάνων, ο συνδυασμός των οποίων παραπέμπει με έναν τρόπο σε σμυρναίικη ορχήστρα του μεσοπολέμου, καθώς επίσης στον πειραματισμό και στη σύνθεση ενός δικού τους ηχητικού και ενορχηστρωτικού ύφους.
Με ένα αρκετά μεγάλο φάσμα ρεπερτορίου και τεχνοτροπιών στη διάθεσή τους, αλλά και έντονη αυτοσχεδιαστική διάθεση, οι Rebetien είναι σε θέση να μεταβάλλουν το μουσικό κλίμα από ιδιαίτερα μελαγχολικό και ρομαντικό έως άκρως δυναμικό και γλεντιστικό.
Το συγκρότημα εμφανίζεται σε εβδομαδιαία βάση σε διάφορα μουσικά εστιατόρια της Αθήνας. Επίσης, έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε διάφορες μουσικές σκηνές και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Οι Rebetien είναι οι:

  • Αυγερινή Γάτση // ακορντεόν, φωνή
  • Φώτης Βεργόπουλος // μπουζούκι, φωνή
  • Γιάννης Ζαρίας // βιολί
  • Κωστής Κωστάκης // κιθάρα, φωνή



Είσοδος
Μονοήμερο εισιτήριο: 5 ευρώ
Τριήμερο εισιτήριο: 10 ευρώ
Άνεργοι: 3 ευρώ

xerakia

Πατήστε εδώ
για να δείτε τα σημεία
προπώλησης εισιτηρίων

icon contact
 
Το πολιτικό πρόγραμμα ολόκληρου του φεστιβάλ εδώ.

Οι συναυλίες ολόκληρου του φεστιβάλ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου