Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

RESISTANCE FESTIVAL : το πρόγραμμα της Κυριακής 22 Ιουνίου

19:30 Η πολιτική και κοινωνική διάσταση του ποδοσφαίρου

Γιάννης Γεωργάρας, προπονητής ποδοσφαίρου
Γιώργος Βλαντής, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ
Νίκος Ασημακόπουλος, αρχισυντάκτης του αθλητικού τμήματος της Εφημερίδας των Συντακτών
Συντονίζει ο Νίκος Μάλλιαρης, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και πρώην γενικός γραμματέας του ΠΣΑΠ

19:30 Η ιδιωτική εκπαίδευση στα χρόνια των μνημονίων

Θα μιλήσουν συνδικαλιστές και καθηγητές σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και κέντρα ξένων γλωσσών. Διοργάνωση: Ριζοσπαστική Ανανεωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών (ΡΑΚΕ)

19:30 Νέοι και κινήματα, εμπειρίες των τελευταίων ετών από ΗΠΑ, Ισπανία, Γαλλία, Δανία, Χώρα των Βάσκων και Ελλάδα.


20:30 Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερά, η κοινωνία, η χώρα

Αλέκος Καλύβης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Καρίτζης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ρούντι Ρινάλντι, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Θα χαιρετίσει η Δήμητρα Μανώλη, απολυμένη καθαρίστρια του υπουργείου Οικονομικών Συντονίζει ο Λουκάς Αξελός, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία των εμφανίσεών του στην Αθήνα, ο Φοίβος Δεληβοριάς μεταφέρει τη νέα του παράσταση σε επιλεγμένους, ανοιχτούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, και δηλώνει:
Tέρμα οι τυπικότητες και οι ψευτοευγένειες: ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι συνεργάτες του επισκέπτονται το Resistance Festival στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών και σκοπεύουν σε μιαν… «Αρμένικη Βίζιτα»!

Την Κυριακή 22 Ιουνίου θα φάνε όλους τους μεζέδες, θα πιούνε όλα τα ποτά, θα φωνάξουν όλους τους φίλους τους για παιχνίδι και, το κυριότερο, δεν θα κατέβουν με τίποτα απ’ τη σκηνή, αν δεν ξαναγεννηθεί ό,τι παλιό, αν δεν παρουσιαστεί ό,τι καινούργιο, αν δεν εορταστεί ό,τι αξίζει να γιορτάσουμε και αν δε σταλεί μια «υβρεοπομπή» σε ό,τι αξίζει ν’ αφήσουμε πίσω μας για πάντα…
Παρέα με τους γνωστούς αξιοπαθούντες (Παντέλης στις κιθάρες, Χριστοδούλου στα πλήκτρα, Σταματάκης στο μπάσο και Ντούβας στα τύμπανα) θα στήσουν για μία ακόμα φορά μία εντελώς διαφορετική παράσταση, παίζοντας γνωστές και απροσδόκητες επιλογές απ’ τη δισκογραφία του τραγουδοποιού, τραγούδια άλλων που αγαπάει και τα ’φερε η κουβέντα, αλλά και - για πρώτη φορά - καινούργια τραγούδια, από τον δίσκο που ετοιμάζει για το 2014.


Η σαγηνευτική ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός από το Λίβανο, συστήθηκε εκ νέου στο μουσικόφιλο-σινεφίλ κοινό, μετά την εμφάνισή της στην τελευταία ταινία του Jim Jarmusch, “Only Lovers Left Alive”, δίπλα στην Tilda Swinton. Η σκηνή μάλιστα όπου ερμηνεύει το τραγούδι που έγραψε για την ταινία, με τίτλο "Ηal", θεωρείται μια από τις κορυφαίες στιγμές του φιλμ. Ωστόσο, στον αραβικό κόσμο, η Yasmine Hamdan θεωρείται εμβληματική φυσιογνωμία του underground, εδώ και πολλά χρόνια. H αίγλη αυτή δεν είναι τυχαία. Η Yasmine πρωτοεμφανίστηκε στα μουσικά πράγματα με τους Soapkills, ένα ντουέτο με έδρα τη μεταπολεμική Βηρυτό, που σύμφωνα με τους μουσικοκριτικούς μάλλον ήταν το πρώτο ηλεκτρονικό/indie σχήμα στη Μέση Ανατολή. Η μουσική τους έγινε γρήγορα το soundtrack της νεανικής κουλτούρας της εποχής, στο Λίβανο.
Τα χρόνια που ακολούθησαν η Yasmine μετακόμισε στο Παρίσι και συνεργάστηκε με τον Mirwais (μέλος του γαλλικού ηλεκτρονικού σχήματος των eighties, "Τaxi Girl" και γνωστό παραγωγό αργότερα σε 2 άλμπουμ της Madonna, τα "Music" & "American Life"). Μαζί έγραψαν και κυκλοφόρησαν το 2009, το άλμπουμ "Arabology".
Ακολούθησε μια σύντομη συνεργασία με τις CocoRosie και λίγο αργότερα τα βήματα της Yasmine διασταυρώθηκαν με αυτά του Marc Collin, ή αλλιώς του ηγετικού νου των Nouvelle Vague, ενός σχήματος πολύ αγαπημένου εδώ στην Ελλάδα, που μάλιστα συμμετέχει και στο φετινό line-up του Resistance Festival, το Σάββατο 21 Ιουνίου. Μαζί δημιούργησαν και κυκλοφόρησαν, την άνοιξη του 2013, το ντεμπούτο σόλο άλμπουμ της Yasmine, “Ya Nass”, μια δουλειά που διαπνέεται από την ατμόσφαιρα και το εξωτικό, μυστηριακό χρώμα της Αραβίας, και για το οποίο η Yasmine άντλησε έμπνευση από το ρεπερτόριο και την προσωπικότητα ξεχασμένων ερμηνευτριών του αραβικού τραγουδιού, όπως η Aisha El Marta ή η Mounira El Mehdeyya. Κοινός τόπος όλων τους, ο παιχνιδιάρικος αισθησιασμός και αυτή η λεπτή ειρωνεία με την οποία έντυναν τους στίχους των τραγουδιών τους, στοιχείο χαρακτηριστικό μιας άλλης εποχής, μια περιόδου όπου οι γυναίκες στη Μέση Ανατολή απολάμβαναν ακόμη την ελευθερία και τη χειραφέτηση που αργότερα στερήθηκαν. Στο Ya Nass, που θα ακούσουμε ολόκληρο στην παρθενική solo συναυλιακή εμφάνιση της Yasmine στην Ελλάδα, η μεθυστική φωνή της ερμηνεύτριας, που μοιάζει να έρχεται κατευθείαν από τα βάθη της αραβικής παράδοσης, συναντά μια κομψή, σύγχρονη electro-folk pop ενορχήστρωση, όπου κυριαρχούν οι ακουστικές κιθάρες και τα vintage πλήκτρα.
Ενα άλλο στοιχείο που ναι μεν δεν μπορούμε να αντιληφθούμε εμείς οι δυτικοί ακροατές, αλλά χαρακτηρίζει την ερμηνεία της, είναι η χρήση που κάνει η Yasmine των διαφόρων αραβικών διαλέκτων στο στίχο της, διάλεκτοι που προέρχονται από το Λίβανο, το Κουβέιτ, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο αλλά και τους Βεδουϊνους...


Η παραδοσιακή μουσική είναι η ρίζα του μουσικού δέντρου απ'το οποίο εμείς σήμερα γευόμαστε τους καρπούς του.
Μια πενταμελής ομάδα νέων μουσικών με τα κοφίνια τους γεμάτα, μεταφέρουν ήχους απ' όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.
Κλαρίνο - Δημήτρης Μπρέντας
Ακορντεόν, τραγούδι - Αυγερινή Γάτση
Λαούτο,τραγούδι - Αχιλλέας Χαχάμης
Λαούτο - Νικόλας Αγγελόπουλος
Κρουστά - Μανούσος Κλαπάκης

Είσοδος
Μονοήμερο εισιτήριο: 5 ευρώ
Τριήμερο εισιτήριο: 10 ευρώ
Άνεργοι: 3 ευρώ
xerakia
Πατήστε εδώ
για να δείτε τα σημεία
προπώλησης εισιτηρίων
icon contact
 Ολόκληρο το πολιτικό πρόγραμμα του φαστιβάλ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου