Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

1ο Patision Cinemart: «Πολιτισμός και Kοινωνικά Επιτεύγματα στην Ελλάδα και τη Βενεζουέλα»

Η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελληνική Δημοκρατία και το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, διοργανώνουν το 1ο Patision Cinemart «Πολιτισμός και Κοινωνικά Επιτεύγματα», που θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 09 ως την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014, στον Κινηματογράφο Τριανόν, στην οδό Κοδριγκτώνος 21, στην Κυψέλη.

Στο πλαίσιο αυτό, οι φίλοι του κινηματογράφου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την προβολή ταινιών και ντοκιμαντέρ που έχουν διακριθεί τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα, παραγωγές του Φόρουμ «Πολιτισμός και Κοινωνικά Επιτεύγματα» και την αντίστοιχη ανοιχτή συζήτηση.


Το Patision Cinemart, αυτή τη χρονιά επικεντρωμένο στη Βενεζουέλα και στην Ελλάδα, θα ανοίξει τις πόρτες του στις 9 Ιουλίου, στις 19:30 το βράδυ, με την πραγματοποίηση του Φόρουμ «Πολιτισμός και Κοινωνικά Επιτεύγματα», όπου ο Πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Φαρίντ Φερνάντες και ο Ιδρυτής και Διευθυντής του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου, Μάριος Στρόφαλης, θα παραθέσουν τις εμπειρίες από την κάθε χώρα σε σχέση με τις πολιτιστικές παρεμβάσεις ως έναν μηχανισμό επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων του κόσμου.

Την ίδια μέρα, στις 21:00, το κοινό θα απολαύσει την πρεμιέρα στην Ελλάδα του ντοκιμαντέρ “Dudamel, αφήστε τα παιδιά να παίξουν μουσική”, που χαρακτηρίζεται από τον σκηνοθέτη του ως ένα ντοκιμαντέρ ελπίδας, όπου καταγράφεται η κοινωνική και πολιτιστική εμβέλεια που έχει το Εθνικό Σύστημα Ορχηστρών Νέων και Παίδων της Βενεζουέλας, έξω από τη χώρα. Ο σκηνοθέτης Αλμπέρτο Αρβέλο, μας μεταφέρει τον αντίκτυπο που έχει «Το Σύστημα» (El Sistema), στη Βολιβία, την Κορέα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τη Σκοτία, το Λονδίνο, την Κολομβία και τη Βενεζουέλα, το οποίο ιδρύθηκε από τον Mαέστρο Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου το 1975.

Στις 22:30 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να κάνει ερωτήσεις και να μοιραστεί εμπειρίες και απόψεις σχετικά με τον «Πολιτισμό και τα Κοινωνικά Επιτεύγματα», μαζί με τους ομιλητές.

Την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014 θα προβληθεί στις 21:00 η ελληνική ταινία της Σοφίας Παπαχρήστου «Μπιλόμπα», μια παραγωγή που κέρδισε το Βραβείο Κοινού του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Πέτερ, μηχανικού σε μια πολυεθνική εταιρεία με αμφίβολες περιβαλλοντικές ευαισθησίες ο οποίος αναλαμβάνει την επίβλεψη της κατασκευής ενός έργου για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην Πέρα Κάσσιρο, μια ασήμαντη κουκίδα στο χάρτη, χαμένη κάπου στο Αιγαίο. Πολύ σύντομα, ο Πέτερ συνειδητοποιεί ότι οι συνθήκες στο νησί απέχουν πολύ από αυτά που υπολόγιζε. Ενώ ο καιρός περνάει, γνωρίζει και εντυπωσιάζεται από την μυστηριώδη Αρετή, αλλά παρά τις προσπάθειές του το έργο πάει απ΄το κακό στο χειρότερο και αναγκάζεται να εγκαταλείψει το νησί.

Στις 23:00 θα προβληθεί η βενεζουελάνικη ταινία “Μακούρο”, του σκηνοθέτη Ερνάν Χάμπες, και αφηγείται την ιστορία του Μακούρο που διαδραματίζεται σε ένα χωριό όπου οι κάτοικοι του έρχονται αντιμέτωποι με την εξουσία, προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους. Δεν το βάζουν κάτω μπροστά στην επίθεση που δέχονται από τους κεντρικούς κρατικούς μηχανισμούς, ούτε υποκύπτουν μπροστά στους εκβιασμούς των πιο ισχυρών. Η ταινία αυτή βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Μακούρο το 1988 (τόπος όπου για πρώτη φορά πάτησε στην αμερικανική ήπειρο ο Χριστόφορος Κολόμβος).

Την τρίτη μέρα του Φεστιβάλ Patision Cinemart το κοινό θα απολαύσει στις 21:00 το βενεζουελάνικο ντοκιμαντέρ “Να Παίζεις και να Αγωνίζεσαι” του Αλμπέρτο Αρβέλο, αφιερωμένο στο Σύστημα Ορχηστρών Νέων και Παίδων στη Βενεζουέλα. Το ντοκιμαντέρ περιγράφει ένα εγχείρημα όπου συμμετέχουν περισσότερα από 240 χιλιάδες παιδιά από τη Βενεζουέλα αλλά και την υπόλοιπη Λατινική Αμερική.

Το Φεστιβάλ Patision Cinemart θα ολοκληρωθεί με την προβολή της ταινίας «Η Χορωδία του Χαρίτωνα», του σκηνοθέτη Γρηγόρη Καραντινάκη όπου παρατίθεται η ιστορία του Χαρίτωνα Ουλιάνοφ, ο οποίος έχει ένα μεγάλο πάθος: τη ζωή! Για κείνον κάθε γυναίκα είναι όμορφη, κάθε κρασί είναι υπέροχο, ειδικά όταν το μοιράζεσαι με καλή παρέα, ενώ κάθε κατάσταση είναι μια ευκαιρία για διασκέδαση. Από τη θέση του Γυμνασιάρχη σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, διασπείρει τη μοναδική του φιλοσοφία, ειδικά στους μαθητές που συμμετέχουν στο άλλο του μεγάλο πάθος: τις χορωδίες. Η άλλοτε ευαίσθητη και άλλοτε παιχνιδιάρικη άποψη του για τη ζωή, αποτελεί γι' αυτούς έμπνευση και ερέθισμα, ανάμεσα στις προκλήσεις της εφηβείας, σε μια Ελλάδα αντιμέτωπη με τα δεινά της δικτατορίας.

Στο Φεστιβάλ Πατησίων Σινεμάρτ θα παρευρεθούν μέλη της κοινότητα της Βενεζουέλας, της Λατινική Αμερικής και της Αθήνας, ξεχωριστοί έλληνες σκηνοθέτες, προσωπικότητες του κινηματογράφου, του θεάτρου και του πολιτιστικού κόσμου της Ελλάδας.
Είσοδος Ελεύθερη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου