Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓ. ΚΟΣΜΑ. ΜΗΠΩΣ ΖΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΛΑΖ;


Για πολλά χρόνια η παραλία του Αγ. Κοσμά ήταν κλειστή για τους ανθρώπους που δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να πληρώσουν εισιτήριο. Η εταιρία που εκμεταλλεύονταν την πλαζ την είχε αποκλείσει εισπράττοντας εισιτήρια τη μέρα και μετατρέποντάς την, παράνομα, σε χώρο δεξιώσεων και νυχτερινής διασκέδασης τη νύχτα.

Αυτά ως το καλοκαίρι του 2007. Όταν με μια πολυήμερη απεργία πείνας ο Δήμαρχος Κορτζίδης κατόρθωσε να συγκεντρώσει τις πιο ποικίλες δυνάμεις της αυτοδιοίκησης και των κινημάτων γύρω από το αίτημα της ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα.

Με τη συμπαράσταση πλήθους κοινωνικών φορέων ο Δήμος Ελληνικού συντόνισε την επιχείρηση αφαίρεσης των περιφράξεων της πλαζ. Ήταν εκεί δεκάδες Οργανισμοί αυτοδιοίκησης, το ΤΕΕ, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός σύλλογος, το ΕΚΑ, συνδικάτα, πολιτικοί παράγοντες από όλους τους χώρους και βεβαίως κάμποσες χιλιάδες ενεργοί πολίτες των κινημάτων πόλης.

Ακολούθησαν τα δικαστήρια. Δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, αιρετοί και εργαζόμενοι στο Δήμο στοχοποιήθηκαν από τις εταιρίες που παράνομα εκμεταλλεύονταν την πλαζ. Σύρονται ακόμη σήμερα αλλά και για πολλά χρόνια ακόμη θα ταλαιπωρούνται σε ποινικές και αστικές δίκες. Χαλάλι. Για το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα.

Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες της εποχής όσοι ζήσαμε τα γεγονότα νιώθουμε τη συγκίνηση μαζί με την περηφάνια για ότι έγινε να ανακατεύονται με τη ανησυχία για το τι πρόκειται να συμβεί.

Διότι πέρασαν ήδη εφτά καλοκαίρια και μπαίνουμε στο όγδοο που χιλιάδες κάτοικοι του λεκανοπέδιου χαίρονται καθημερινά ελεύθερα την πλαζ. ΑΜΕΑ που δεν μπορούσαν για χρόνια να κολυμπήσουν, γιατί στις πλαζ δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός, μπόρεσαν στον Αγ. Κοσμά, χάρις στις προσπάθειες του δήμου και των εθελοντών. Καθημερινά εκατοντάδες μέλη των ΚΑΠΗ διάφορων δήμων της περιοχής καταφθάνουν για να χαρούν λίγη θάλασσα. 

Του χρόνου όμως τι θα γίνει; Η δημοτική αρχή που θ’ αναλάβει το Σεπτέμβρη, στο πρόγραμμά της, μιλά για εφαρμογή «μικρού» εισιτηρίου για τους μη δημότες. Και η περιοχή προσφέρεται ήδη, μέσω ΤΑΙΠΕΔ στη Lamda του κου Λάτση. Μαζί με το Αθλητικό κέντρο του Αγ. Κοσμά και το πρώην αεροδρόμιο.

Οι πολίτες θα χρειαστεί να υπερασπιστούν αυτό που καταχτήθηκε με πολύ αγώνα το 2007. Διότι, όπως έδειξε η ζωή και ιδιαίτερα η εμπειρία των τελευταίων χρόνων, όλα τα δικαιώματα, με όσο αγώνα κι αν καταχτήθηκαν, χρειάζονται αγώνες για την υπεράσπισή τους. Και οι βουτιές στον Αγ. Κοσμά θα χρειαστούν νέους αγώνες για να παραμείνουν ελεύθερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου