Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Ανακοίνωση για την εκπαιδευτικό που τέθηκε σε αργία

Η Ελισάβετ Παπαδοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Μολάων και αιρετή εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΠΕ Λακωνίας, τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία με απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Για το ζήτημα εξέδωσε ανακοίνωση συμπαράστασης ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας:

“Όλα άρχισαν όταν ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας άσκησε δίωξη σε βάρος της με βάση τον «νέο» πειθαρχικό κώδικα για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας». Μια αναχρονιστική, ασαφή και γενικόλογη διάταξη, η οποία επελέγη γιατί έπρεπε κάπου να «πατήσουν» και να στηρίξουν την κατηγορία!

Η αλήθεια είναι ότι η εκπ/κός διώκεται γιατί υπερασπίστηκε τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων της (υποχρεωτικές αλλά απλήρωτες υπερωρίες), αποκάλυψε τις αυθαιρεσίες και τις παραβιάσεις της νομοθεσίας από τη διοίκηση, καθώς και την άθλια πραγματικότητα των σχολικών μονάδων της Λακωνίας και της λειτουργίας τους (ελλείψεις εκπ/κών κλπ).

Η απόφαση να τεθεί σε αργία σε συνδυασμό με το χρόνο ανακοίνωσής της, πέντε μήνες από την παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο και λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση της απόφασης του πειθαρχικού, είναι φανερό ότι επιχειρεί να προκαταλάβει και να επηρεάσει την απόφαση του πειθαρχικού οργάνου. Είναι μια απαράδεκτη πολιτική μεθόδευση η οποία βαραίνει και ακολουθεί ολόκληρη την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Η δίωξη της Ελισάβετ Παπαδοπούλου από το διευθυντή της Δ/νσης ΠΕ Ν. Λακωνίας είναι μέρος της βιομηχανίας διώξεων που έχει στηθεί ενάντια σε κάθε εκπαιδευτικό που τολμά να υψώσει το ανάστημά του απέναντι στις αντιεκπαιδευτικές επιλογές του υπουργείου Παιδείας και της κυβερνητικής πολιτικής.
Η δίωξη αυτή
- Βαπτίζει, χαρακτηρίζει ως παράπτωμα την ίδια τη συνδικαλιστική δράση.
- Επιχειρεί τη συκοφάντηση, την τρομοκράτηση και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.
- Στοχεύει στην υποταγή των εκπαιδευτικών σε μια πολιτική που ακυρώνει εργασιακές κατακτήσεις και δικαιώματα.
Ο μνημονιακός νόμος 4093/2012 επιβάλλει την αυτοδίκαιη αργία σε οποιονδήποτε δημόσιο υπάλληλο, από τη στιγμή που παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο και μόνο. Τούτο, δηλαδή η επιβολή ποινής πριν από την εκδίκαση μιας κατηγορίας, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου τεκμηρίου της αθωότητας, και ταυτόχρονα στιγματίζει τον εργαζόμενο και θίγει την προσωπική του αξιοπρέπεια. 

Επίσης η διάταξη του κώδικα για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας» είναι ασαφής, γενικόλογη και επιτρέπει την πολιτική αυθαιρεσία.
Έτσι ο εκάστοτε πολιτικός – κομματικός προϊστάμενος μπορεί να απειλεί να τυλίξει σε «μια κόλλα χαρτί» τον κάθε υπάλληλο ο οποίος τηρεί το νόμο σε βάρος των κομματικών επιλογών.

Οι συγκυβερνώντες τη χώρα, μέσα από το συνδυασμό «νομοθετικών ρυθμίσεων» όπως οι παραπάνω, επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα κλίμα ανασφάλειας και εκφοβισμού κάθε δημοσίου υπαλλήλου, πατώντας σε θέματα της καθημερινότητάς του και σε ζητήματα στα οποία θα μπορούσε ο καθένας να εμπλακεί. Στην ουσία εγκαθιστούν ένα καθεστώς απαγόρευσης κάθε διαμαρτυρίας και πολιτικής δίωξης των αντιδρώντων.

Οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι γενικότερα έχουν αντιληφθεί τα σχέδια των «προθύμων» και θα τα ανατρέψουν.

Σε σύντομο χρόνο ο λαός θα βάλει σε «μόνιμη πολιτική αργία» όλους αυτούς τους εθελόδουλους που πασχίζουν να περιορίσουν τις ελευθερίες του και τα δικαιώματά του.

Η δασκάλα Ελισάβετ Παπαδοπούλου δεν «απειλείται», γιατί έχει κερδίσει την αναγνώριση, τον σεβασμό και την αλληλεγγύη των συναδέλφων της και της τοπικής κοινωνίας.

  • Να σταματήσει τώρα η πολιτική - συνδικαλιστική δίωξη της Ελισάβετ Παπδοπούλου
  • Να καταργηθούν οι μνημονιακοί νόμοι που κουρελιάζουν το συνταγματικό χάρτη της χώρας
  • Η συνδικαλιστική δράση δεν είναι παράπτωμα - δεν είναι αδίκημα
  • είναι δικαίωμα”.

Πηγή: laconialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου