Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Η μακρόχρονη λήψη ασπιρίνης μειώνει στο μισό τον κίνδυνο για καρκίνο στο πάγκρεας

Οι άνθρωποι που παίρνουν μικρή δόση ασπιρίνης καθημερινά και επί αρκετά χρόνια, για λόγους καρδιαγγειακής προστασίας, έχουν ένα παράπλευρο όφελος: μειώνουν περίπου στο μισό τον κίνδυνο να πάθουν καρκίνο του παγκρέατος, μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές της νόσου.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, όμως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι πιθανές παρενέργειες της ασπιρίνης, όπως η αιμορραγία στο στομάχι, μπορεί τελικά να αντισταθμίζουν τα αντικαρκινικά οφέλη, ιδίως για όσους δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παγκρέατος, συνεπώς δεν ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για την εν λόγω πάθηση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Χάρβεϊ Ρις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», μελέτησαν 362 καρκινοπαθείς (που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με καρκίνο στο πάγκρεας), καθώς και 690 υγιείς.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έπαιρναν χαμηλή δόση ασπιρίνης (75 έως 325 μιλιγκράμ τη μέρα) τακτικά επί τρία χρόνια, προτού αρχίσει η έρευνα, είχαν κατά μέσο όρο 48% μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου στο πάγκρεας, ενώ όσοι έπαιρναν ασπιρίνη για 20 χρόνια, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 60%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου