Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

“Της Ευωδιάς Τραγούδια” - ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ


Το βράδυ του Σαββάτου στις 21 Ιουνίου στο Ανοιχτό Πέτρινο Θέατρο Αργυρούπολης, τα τμήματα Ενηλίκων των Παραδοσιακών Χορών της Δημοτικής Κοινότητας Αργυρούπολης έδωσαν μουσικοχορευτική παράσταση που ήταν αφιερωμένη στα λουλούδια, στα δέντρα, στα βουνά και στα λαγκάδια της Ελληνικής φύσης.

“Της Ευωδιάς Τραγούδια” ονομάστηκε αυτή η θεματική βραδιά η οποία ήταν χωρισμένη σε τρεις ενότητες:



Ενότητα Πρώτη : “Ένας Μπαξές Τραγούδια” Τραγούδια και χοροί του τόπου μας με κύριο στοιχείο τα λουλούδια (ζουμπούλι, τριαντάφυλλο, γαρούφαλλο, γιασεμί, δυόσμος και βασιλικός) Στο τέλος της ενότητας έγινε αναπαράσταση ενός Πρωτομαγιάτικου εθίμου από τη Λευκοπηγή της Κοζάνης με τραγούδια και χορούς της Άνοιξης.

Ενότητα Δεύτερη: “Άνοιξαν τα Δέντρα ούλα και γινήκανε τραγούδια” Αναφορά στα πανέμορφα δέντρα που κυριαρχούν στη χώρας μας (Μηλιά , Λεμονιά, Πορτοκαλιά, Νεραντζιά, Ροδακινιά, Κυπαρίσσι, Περιβόλι καθώς και το πλατύφυλλο Αμπέλι) Στο κλείσιμο της ενότητας αναβιώθηκε το έθιμο του Λαζάρου στο Μαυρελί Τρικάλων με Λαζαριάτικα Χορευτικά και Καθιστικά Τραγούδια.

Ενότητα Τρίτη : “Επάνω σε ψηλά Βουνά σε Κάμπους και Λαγκάδια” Από Βορρά ως Νότο η πατρίδα μας καθώς και ο Πόντος γεμάτη κάμπους, λαγκάδια, ψηλά βουνά που έχουν γίνει τραγούδια και λεβέντικοι χοροί.

Συντελεστές αυτής της παράστασης ήταν όλες οι ομάδες των Παραδοσιακών Χορών της Δημοτικής Κοινότητας Αργυρούπολης, η παραδοσιακή ορχήστρα (κλαρίνο, φλογέρα, βιολί, λαούτο, κρουστά, γκάιντα, τσαμπούνα, ακορντεόν, σαντούρι, Κρητική λύρα, Λύρα Πόντου, νταούλι και τραγούδι) και οι τεχνικοί ήχου και φωτισμού.

Για τη διδασκαλία των χορών και την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης υπεύθυνος ήταν ο δάσκαλος των παραδοσιακών χορών ο Κώστας Πιπίνης που για μια ακόμη φορά απέδειξε με πόσο σεβασμό, αγάπη και υπευθυνότητα πρεσβεύει αυτό που υπηρετεί.

Το κατάμεστο από κόσμο Πέτρινο Θέατρο ακόμα και όρθιοι ήταν ένα ζεστό και ζωντανό κοινό που συμμετείχε ενεργά καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης χειροκροτώντας θερμά καθώς και χορεύοντας στο φινάλε του προγράμματος!

Πολλά λοιπόν συγχαρητήρια για αυτή την υπέροχη παράσταση σε όλους τους συντελεστές, επίσης στον Μανώλη Περράκη για το σκηνικό και τη Δημοτική Σύμβουλο Αλεξάνδρα Πολυχρονίδη που επιμελήθηκε τα αναμνηστικά.

Ευχαριστούμε τον κόσμο για την παρουσία του, την πρόεδρο της πολιτιστικής επιτροπής, τους δημοτικούς συμβούλους που ήταν παρόντες και ευχόμαστε και του χρόνου κάθε επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου