Τη ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔ Αττικής στο πλαίσιο της εναλλακτικής πρότασης για τη διαχείριση απορριμμάτων, που αποτελεί "πρώτη προτεραιότητα", επανέλαβε η Ρένα Δούρου κατά τη συνάντηση με την Ε.Ε. της ΠΟΕ ΟΤΑ και τον πρόεδρό της Θ. Μπαλασόπουλο την Παρασκευή 10 Ιουλίου, όπου η νέα περιφερειάρχης τόνισε την ανάγκη "συγκρότησης ενός όσο το δυνατόν πιο διευρυμένου μετώπου δυνάμεων" έχοντας απορρίψει το σχέδιο των φαραωνικών μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων.

Η Ρένα Δούρου, η οποία συνοδευόταν από τους αντιπεριφερειάρχες Πειραιά Γ. Γαβρίλη και Νήσων Π. Χατζηπέρο, επισήμανε ότι «η ποσοτικοποίηση των στόχων και τα χρονοδιαγράμματα για τη δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων, για την επεξεργασία των βιοαποδομήσιμων, της ανακύκλωσης, για τη διαλογή στην πηγή σε όλη την περιφέρεια κ.ά. απαιτούνται μελέτες, προτάσεις και οργανωμένος διάλογος». «Η νέα περιφερειακή αρχή δεν θα υιοθετήσει τον εύκολο δρόμο των αυθαίρετων χωροθετήσεων και των χωροθετήσεων με ταξικά κριτήρια που γίνονταν μέχρι σήμερα» συνέχισε η ίδια, υπογραμμίζοντας τον «δημόσιο χαρακτήρα του σχεδίου», του οποίου η υλοποίηση θα απαιτήσει «επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας». Η ίδια συμπλήρωσε ότι «στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Δημοτικού Κώδικα δεν θα δεχτούμε περιορισμό της δυνατότητας των ΟΤΑ να υλοποιούν τοπικά σχέδια διαχείρισης, γιατί η δική μας εναλλακτική πρόταση σε αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα των ΟΤΑ στηρίζεται».

Δημοψήφισμα ζήτησε η Ομοσπονδία

Από την πλευρά της η Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ ζήτησε να υπάρξει δημοψήφισμα όσον αφορά στην αναγκαιότητα κατασκευής των εργοστασίων απορριμμάτων, συμμετοχή και των φορεών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δημοτικά Συμβούλια) στις αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς έως τώρα, είτε από επιλογή
είτε λόγω αδιαφορίας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει τοποθετηθεί στο μείζον αυτό ζήτημα. Ζήτησε επίσης να υπάρξει διάλογος με όλους τους κοινωνικούς φορείς για τα απορρίμματα.

Η Επιτροπή τόνισε επίσης την ανάγκη να σταματήσει η ανεξέλεγκτη χρήση του ΧΥΤΑ Φυλής, του οποίου οι δυνατότητες έχουν περιοριστεί σημαντικά λόγω του μεγάλου όγκου σκουπιδιών που δέχεται, ζητώντας παράλληλα από την περιφερειάρχη να παρέμβει στην εισαγγελέα Περιβάλλοντος για τη μεταφορά απορριμμάτων στον εν λόγω ΧΥΤΑ από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Μάλιστα επέστησε την προσοχή της Ρ. Δούρου "στις πιέσεις επιχειρηματικών - εργολαβικών συμφερόντων όσον αφορά την εκχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως επίσης και στο γεγονός ότι ο Γ. Σγουρός υπογράφει ακόμα και σήμερα αποφάσεις που εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα και δεσμεύουν τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής".

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλος έδωσε στη Ρένα Δούρου ένα γκλομπ και μία χειρομβοβίδα κρότου-λάμψης, από αυτές που έκαναν χρήση τα ΜΑΤ κατά των εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ όταν επιχειρούσαν να επισκεφθούν τον απερχόμενο Περιφερειάρχη για να του εκθέσουν τις απόψεις τους.

Η εκλεγμένη Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι θα τα παραδώσει στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, με την υπόμνηση ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή θα στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Πηγή : www.avgi.gr και www.renadourou.gr