Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ το Ισραήλ προχωρά σε εγκλήματα πολέμου

Δελτίο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας
Ισραήλ / Γάζα: Επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις και σε πολίτες ενισχύουν τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου
Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Ο συνεχής βομβαρδισμός των σπιτιών αμάχων σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, καθώς και ο ισραηλινός βομβαρδισμός ενός νοσοκομείου, προστίθενται στη λίστα των πιθανών εγκλημάτων πολέμου που απαιτούν επείγουσα ανεξάρτητη διεθνή έρευνα, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Ο τρίτος όροφος του νοσοκομείου Al-Aqsa στο Deir al-Balah χτυπήθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό,
σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας της Γάζας. 
 
«Η σημερινή επίθεση στο νοσοκομείο Al-Aqsa είναι η τελευταία μιας σειράς επιθέσεων σε ιατρικές εγκαταστάσεις ή δίπλα σε αυτές στη Γάζα, οι οποίες δίνουν αγώνες για να ανταπεξέλθουν με τους χιλιάδες τραυματίες, από τότε που ξεκίνησε η ισραηλινή επίθεση στις 8 Ιουλίου», δήλωσε ο Philip Luther, Διευθυντής του προγράμματος της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής της Διεθνούς Αμνηστίας.

“Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για τη στόχευση των ιατρικών εγκαταστάσεων, σε καμία περίπτωση. Επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις τονίζουν την ανάγκη για μια άμεση αμερόληπτη διεθνή έρευνα από τον ΟΗΕ. ”

Την περασμένη εβδομάδα, το νοσοκομείο αποκατάστασης al-Wafa στην Shuja’iyyeh υπέστη σοβαρές ζημιές μετά την διπλή επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων.

Με την ισραηλινή εισβολή εδάφους να μετρά την πέμπτη μέρα του, ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ξεπέρασε τα 550 άτομα, που στην πλειοψηφία τους είναι άμαχος πληθυσμός. Είναι ανάγκη η ανάγκη για τα μέρη να συμφωνήσουν σε περιοδικές παύσεις των συγκρούσεων για να διευκολύνουν την εκκένωση των νεκρών και των τραυματιών.

Επιπλέον, καθώς έως και 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι μένουν χωρίς νερό ή υπηρεσίες αποχέτευσης, οι δημοτικοί εργαζόμενοι και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις χρειάζεται να πραγματοποιήσουν εργασίες επισκευής έκτακτης ανάγκης για να αποτρέψουν μια καταστροφή της δημόσιας υγείας.

Από το Σάββατο το βράδυ μέχρι την Κυριακή το πρωί, ο εντατικός ισραηλινός βομβαρδισμός της Shuja’iyyeh σκότωσε πάνω από 60 άτομα, εκ των οποίων τουλάχιστον 17 παιδιά και 14 γυναίκες. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ως τραυματίες, ενώ πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας πυρκαγιών. Τουλάχιστον 13 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, η πλειοψηφία αυτών στην Shuja’iyyeh.

Η Χαμάς επίσης συνεχίζει να εκτοξεύει αδιακρίτως εκατοντάδες ρουκέτες στο Ισραήλ, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, σκοτώνοντας δύο αμάχους Ισραηλινούς και τραυματίζοντας άλλους.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η Shuja’iyyeh, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με περίπου 92.000 κατοίκους ανατολικά της πόλης της Γάζας, είχε γίνει στόχος επειδή ήταν ένα “φρούριο” στέγασης ρουκετών, με σήραγγες και κέντρα διοίκησης. Οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι πολίτες είχαν προειδοποιηθεί να εκκενώσουν την περιοχή μέρες πριν από την επίθεση.

Ωστόσο, πολλοί άμαχοι στη Shuja’iyyeh και σε άλλες περιοχές δεν εκκένωσαν τα σπίτια τους καθώς δεν είχαν πού αλλού να πάνε. Όλα τα σχολεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ UNRWA και άλλες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται ως καταφύγια ξεχειλίζουν. Η δημοσίευση των προειδοποιήσεων για εκκένωση ολόκληρων περιοχών δεν απαλλάσσει τις ισραηλινές δυνάμεις των υποχρεώσεών τους για την προστασία των αμάχων πληθυσμών σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Ο αμείλικτος βομβαρδισμός της Shuja’iyyeh και άλλων μη στρατιωτικών περιοχών στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και οι συνεχιζόμενες αδιάκριτες επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, απαιτούν επείγουσα διεθνή δράση για την αποτροπή περαιτέρω παραβιάσεων. Ο ΟΗΕ πρέπει να επιβάλει εμπάργκο όπλων σε όλες τις πλευρές, και όλα τα κράτη θα πρέπει να αναστείλουν αμέσως τις μεταβιβάσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ισραήλ, τη Χαμάς και τις ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας “, δήλωσε ο Philip Luther.
 
Πηγή: dsellar.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου