Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

«ΝΑΙ στο γήπεδο της ΑΕΚ, ΟΧΙ στο Ρυθμιστικό»

Πριν καν αναλάβουν καθήκοντα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια πρωτοφανούς αγριότητας συνθήκη, το περίφημο πια «πείραμα της Φιλαδέλφειας». Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, ο Αρης Βασιλόπουλος μιλά στην «Εφ.Συν.». 

Είναι 36 χρόνων, με σπουδές στη Φιλολογία, την Πληροφορική και τις Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση. Εχει εργαστεί ως φιλόλογος σε φροντιστήρια και σε διάφορες άλλες προσωρινές κι επισφαλείς δουλειές, όπως οι περισσότεροι συνομήλικοί του. Ενταγμένος στη ριζοσπαστική Αριστερά από τα φοιτητικά του χρόνια, θεωρεί ότι «διαμορφώθηκε» από τη συμμετοχή του στο κίνημα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.
Ζει με τη μητέρα του σ’ ένα σπίτι αγορασμένο με δάνειο, κυκλοφορεί με μοτοσικλέτα και απεχθάνεται τα κουστούμια. Είναι ένας από τους νεότερους δημάρχους της χώρας κι επικεφαλής της νεανικότερης ίσως δημοτικής παράταξης –αφού ο μέσος όρος ηλικίας των μελών της είναι τα 37.


Συνέντευξη στην Ντίνα Δασκαλοπούλου

• Συμμερίζεστε την άποψη ότι στην περιοχή σας διεξάγεται ένα πείραμα;

Αναμφίβολα εδώ συντελείται ένα πείραμα, που ξεπερνά τα στενά όρια της Νέας Φιλαδέλφειας. Στόχος είναι να εκβιαστεί μια ολόκληρη πόλη και να παραδοθεί στον έλεγχο επιχειρηματικών συμφερόντων, με το καρότο της «ανάπτυξης» και της μείωσης της ανεργίας και το μαστίγιο της βίας και των απειλών. Παρόμοια στοιχεία έχουμε δει στον Πειραιά και τον Βόλο. Ολα αυτά αποτυπώνουν μια τάση του ίδιου του πολιτικού συστήματος, αλλά και μια νέα σχέση οπαδών-επιχειρηματιών-πολιτικών. Ταυτόχρονα, είναι και μία «άσκηση κυβερνησιμότητας»: δείχνει το τι πρόκειται να αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς από τα επιχειρηματικά συμφέροντα την επόμενη κιόλας μέρα της εκλογής της.

• Αναφερόμενη σε εργατικό ατύχημα που έγινε πριν από λίγες μέρες στις νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας συμφερόντων Μελισσανίδη, η δημοτική κίνηση Κερατσινίου–Δραπετσώνας «Αλλος Δρόμος» καταγγέλλει: «Και στην πόλη μας με το νέο Ρυθμιστικό γίνεται προσπάθεια να εξυπηρετηθούν τα ίδια οικονομικά συμφέροντα». Θεωρείτε ότι το πείραμα είναι προς εξαγωγή;

Αυτό ακριβώς εννοώ, όταν ισχυρίζομαι ότι διακρίνεται πλέον μία τάση στο πολιτικό σύστημα να παραμερίζονται οι παραδοσιακοί πολιτικοί εκπρόσωποι των επιχειρηματιών και να αναλαμβάνουν οι ίδιοι την εκπροσώπησή τους.

• Τα αιματηρά επεισόδια στην περιοχή σας χαιρέτισε με ανακοίνωσή της η νεοναζιστική οργάνωση «Ανεξάρτητοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές». Διαβλέπετε κάποια σχέση ανάμεσα στις γκρούπες των φασιστών και τους χούλιγκαν;

Κατ' αρχάς, η ίδια η πράξη της απαγόρευσης συγκεντρώσεων, συναθροίσεων και της ελεύθερης έκφρασης σε μια πόλη είναι αμιγώς φασιστική στην ουσία της, όπως κι αν την εννοούν αυτοί που εμπλέκονται. Είναι δεδομένο ότι κάποιοι από αυτούς που συμμετείχαν με καθοδηγητικό ρόλο στις επιθέσεις στην πόλη μας έχουν σχέση με φασιστικές κι ακροδεξιές ομάδες. Ως εκ τούτου, καμία έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι αυτά τα γεγονότα αγκαλιάστηκαν από αυτές. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζει το σύνολο των φιλάθλων της ΑΕΚ, που έχουν διακριθεί για τη συμμετοχή τους σε δημοκρατικούς αγώνες και κρατάνε ακόμα ζωντανές τις μνήμες της προσφυγιάς.

• Μαρτυρίες πολλών κατοίκων συγκλίνουν στο ότι πολλοί από τους «αγανακτισμένους οπαδούς» είναι πρόσωπα ξενόφερτα, ότι από το πουθενά εμφάνισαν λοστούς και βαριοπούλες κι είχαν καθοδηγητές. Ολα αυτά δίνουν την εντύπωση ενός οργανωμένου στρατού. Πώς κρίνετε τη στάση της πολιτικής και της επιχειρησιακής ηγεσίας της αστυνομίας;

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει δείξει αντιστρόφως ανάλογη ανοχή στα φαινόμενα βίας στην πόλη μας από αυτή που δείχνει, όταν έχει απέναντί της απολυμένους εργαζόμενους, συνταξιούχους και φοιτητές. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε μια αστυνομοκρατούμενη πόλη, όμως η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της και να διασφαλίσει την ομαλότητα και την ασφάλεια των πολιτών στη Ν. Φιλαδέλφεια που απειλείται σοβαρά. Η ελευθερία της έκφρασης και η ασφάλεια των κατοίκων είναι αδιαπραγμάτευτα και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, τα οποία τη δεδομένη στιγμή ο μόνος που μπορεί να τα εγγυηθεί είναι τα αρμόδια όργανα της πολιτείας. Ζητάμε από την κυβέρνηση και από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να διασφαλίσουν τη δημοκρατική ομαλότητα.

• Τα οπαδικά ΜΜΕ σάς έχουν στοχοποιήσει ως «εχθρό του λαού της ΑΕΚ», ενώ γίνεστε αποδέκτης απειλών ακόμα και για την ίδια τη ζωή σας. Τι θα λέγατε σε έναν απλό οπαδό, που παρακολουθεί εμβρόντητος τα τεκταινόμενα;

Η «εικόνα» μου έχει έντεχνα φιλοτεχνηθεί από συγκεκριμένα οπαδικά σάιτ και εφημερίδες. Εκεί παρουσιάζομαι εδώ και μήνες ως απειλή για το γήπεδο, ως «δηλωμένος γαύρος», με διαρκείας μάλιστα στο «Καραϊσκάκη» –το οποίο μόνο από τον σταθμό του ΗΣΑΠ έχω δει–, ακόμη κι ως «πράκτορας» του κ. Μαρινάκη. Στόχος είναι να καλλιεργηθεί το οπαδικό μίσος απέναντι σε κάποιον υποτιθέμενο εχθρό της ομάδας.

Επαναλαμβάνω λοιπόν: Η ΑΕΚ και το γήπεδο είναι κομμάτι της ιστορίας της προσφυγούπολής μας και θέλουμε και την ΑΕΚ και το γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια. Αυτοί που θέτουν σε κίνδυνο την προοπτική ανέγερσης του γηπέδου είναι αυτοί που προσπαθούν να επιβάλουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο, χωρίς να λαμβάνουν καθόλου υπόψη τους τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της τοπικής κοινωνίας και θέλουν απλώς να της επιβληθούν χωρίς καμία διαβούλευση με αυτή.

 • Ποια είναι ακριβώς η θέση της παράταξής σας για το γήπεδο; Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σας σε σχέση με το άλσος;

Λέμε ΝΑΙ στο γήπεδο, στον χώρο που ήταν το προηγούμενο, με συντελεστή δόμησης και διαστάσεις που να δένουν αρμονικά με τον προσφυγικό συνοικισμό και με συγκοινωνιακές και κυκλοφοριακές 
παρεμβάσεις που να διασφαλίζουν ότι η πόλη θα εξακολουθήσει να λειτουργεί, όταν γίνονται αγώνες. Το μεγάλο πρόβλημα προκύπτει από την ένταξη του σχεδίου νόμου για το γήπεδο της ΑΕΚ στο νέο Ρυθμιστικό.

Εκεί λοιπόν, εκτός από την παραχώρηση 6.048 τ.μ. δασικής έκτασης που προβλέπονται για την κατασκευή του γηπέδου, στα άρθρα 18, 19 και 82 του νέου Ρυθμιστικού περιγράφεται ότι το Αλσος φεύγει από τον δήμο μας και μεταβιβάζεται σε κάποιον άλλο φορέα διαχείρισης, μετατρέπεται σε μητροπολιτικό πάρκο με δυνατότητα ειδικών χρήσεων εντός του, ενώ στο 5% της συνολικής του έκτασης (23,5 στρέμματα) μπορούν να κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις. Συνοψίζοντας λοιπόν, κόκκινες γραμμές για εμάς είναι ο αποχαρακτηρισμός δασικής έκτασης, η ανέγερση νέων κατασκευών μέσα στο Αλσος και η αφαίρεση της κυριότητας και της χρήσης από τον δήμο μας.

• Δεν είναι λίγοι όσοι πραγματικά δεν αντιλαμβάνονται «πού θα ήταν το πρόβλημα, αν παραχωρούνταν 3 ή 6 στρέμματα στην κατασκευάστρια εταιρεία». Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων;

Υπάρχει μελέτη που δείχνει τη συμβολή του Αλσους στο μικροκλίμα της πόλης, αλλά και συνολικά στο λεκανοπέδιο, που υποφέρει ακόμη περισσότερο μετά τις πυρκαγιές στην Πάρνηθα. Δεν μπορώ να υπολογίσω το περιβαλλοντικό κόστος, όμως θεωρώ ότι το κύριο πρόβλημα εδώ είναι η εκχώρηση δημόσιας περιουσίας για ιδιωτική εκμετάλλευση και χρήση, καθώς και η «κερκόπορτα» που ανοίγει με τον αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το υπόλοιπο Αλσος.

• Πολλοί βλέπουν αναλογίες στην περίπτωση της Ν. Φιλαδέλφειας με τα όσα διαδραματίζονται στις Σκουριές. Το συμμερίζεστε; Βλέπετε ένα κοινό πεδίο δράσης και με άλλα κινήματα;

Στην περίπτωσή μας παρατηρείται η σύγκλιση τριών διαφορετικών κινημάτων της περιόδου: αυτού για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας απέναντι στην παράδοσή της σε ιδιώτες, του περιβαλλοντικού-οικολογικού κινήματος, καθώς και του αντιφασιστικού, ύστερα και από τα τελευταία γεγονότα. Υπό αυτήν την έννοια, υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τη συνεργασία.

Διαφορετική πλέον η κατάσταση εντός του ΣΥΡΙΖΑ

• Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει την εικόνα ενός διχασμένου κόμματος: πρώτα κάποια στελέχη του διαβουλεύονται με την ηγεσία της ομάδας κι ανακοινώνουν συμφωνία, μετά εξεγείρονται άλλα, τέλος η Κεντρική Επιτροπή εκδίδει μια εξαιρετικά αιχμηρή ανακοίνωση, μιλώντας για «σχέδιο καρφίτσα». Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Πράγματι, το κόμμα δίνει αυτήν την εικόνα, και έως κάποιο σημείο είναι λογικό, αφού υπάρχουν αντίρροπες πιέσεις. Από τη μία στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να αποκτήσει η ΑΕΚ γήπεδο, όμως από την άλλη δεν θέλουμε να γίνει το γήπεδο εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και να αξιοποιηθεί ως εργαλείο για την εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων. Το σίγουρο είναι ότι ύστερα και από τα πρωτοφανή γεγονότα που έχουν συμβεί στη Ν. Φιλαδέλφεια το τελευταίο διάστημα με αφορμή το γήπεδο, η κατάσταση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετική.

• Σε λίγες μέρες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να ψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο. Εκ μέρους του λαού που σας ανέδειξε, τι θα λέγατε στους βουλευτές;

Να καταψηφίσουν το σύνολο του Ρυθμιστικού και να ζητήσουν να έρθει άμεσα ξεχωριστό νομοσχέδιο για το γήπεδο της ΑΕΚ, αποσυνδεδεμένο από τα άρθρα 18, 19 και 82 του νέου Ρυθμιστικού. Η θέση του γηπέδου της ΑΕΚ είναι στη Ν. Φιλαδέλφεια, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει ούτε εις βάρος της πόλης μας ούτε του δημοσίου συμφέροντος.

Αυτοί που θέτουν σε κίνδυνο την προοπτική ανέγερσης του γηπέδου είναι αυτοί που προσπαθούν να επιβάλουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο, χωρίς να λαμβάνουν καθόλου υπόψη τους τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της τοπικής κοινωνίας και θέλουν απλώς να της επιβληθούν χωρίς καμία διαβούλευση

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου