Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ : Η ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Με παρουσία δεκάδων φίλων από πολλά σημεία της Αττικής έγινε η γιορτή λήξης της δεύτερης χρονιάς των σεμιναρίων εναλλακτικής θεώρησης της Ιστορίας. Στο καταπράσινο περιβάλλον της ελεύθερης πλέον και δημόσιας παραλίας, στη  Β Πλαζ στη Βούλα οι φίλες και οι φίλοι της Εναλλακτικής Δράσης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν πίνοντας κρασάκι και ρακί και τρώγοντας σπιτικούς μεζέδες που οι ίδιοι είχαν φτιάξει. Κυρίως όμως είχαν την ευκαιρία να τραγουδήσουν γνωστά τραγούδια με τη συνοδεία του βιολιού και της κιθάρας των εξαίρετων καλλιτεχνών και φίλων Μαρίας Ρεμπούτσικα και Δημήτρη Σουσούδη.
Λίγο πριν από τη γιορτή  φίλες και οι φίλοι που συμμετέχουν στα σεμινάρια, συζήτησαν  τις εμπειρίες από τα σεμινάρια και στη Βούλα και στην Αγία Παρασκευή και κυρίως για το μέλλον των σεμιναρίων και των ξεναγήσεων. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι τα σεμινάρια, ενώ ξεκίνησαν σαν απλές εκδηλώσεις για τη διάδοση ενός διαφορετικού τρόπου θεώρησης της Ιστορίας, έχουν γίνει πλέον
θεσμός με μεγάλη απήχηση και αποδοχή από την κοινωνία.
 
Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει το γεγονός μέσα σε πολύ λίγο χρόνο τα  σεμινάρια  επεκτάθηκαν και στα βόρεια προάστια, ενώ ήδη συζητιέται η οργάνωση τους  και στο κέντρο της Αθήνας. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τα σεμινάρια παρακολουθούν πολίτες  ακόμη και από περιοχές που χρειάζονται μεγάλες μετακινήσεις.(Μεταμόρφωση, Νέα Μάκρη, Πόρτο Ράφτη, Πειραιά, Περιστέρι και φυσικά από πιο κοντινά σημεία (Φάληρο, Άλιμος, Αργυρούπολη, Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Βάρη,  Παπάγου, Χαλάνδρι, Χολαργό, Αγία Παρασκευή.)
Αυτή η απρόσμενη αποδοχή των σεμιναρίων και η ανάγκη για διεύρυνσή τους οδήγησε το ΔΣ της Εναλλακτικής Δράσης στην απόφαση να δημιουργήσει ειδικό τμήμα Ιστορίας και ξεναγήσεων στο οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή   μέχρι τώρα 11 φίλες και φίλοι  επιστήμονες και μη από διαφορετικές ειδικότητες. Τα μέλη του τμήματος θα έχουν την ευθύνη της οργάνωσης των σεμιναρίων
και των ξεναγήσεων. Μάλιστα συζητήθηκε η διοργάνωση ειδικών  διαδραστικών  παρουσιάσεων ιστορικών γεγονότων και μνημείων σε παιδιά και εφήβους και ορίσθηκε για το σκοπό αυτό ομάδα τεσσάρων επιστημόνων που έχουν εμπειρία από διαδραστικές παρουσιάσεις σε μαθητές.  παιδιά και εφήβους.

Για την καλλίτερη προετοιμασία των μελών του τμήματος Ιστορίας και ξεναγήσεων συμφωνήθηκε  με πρόταση του εισηγητή των σεμιναρίων, ιστορικού Μάκη Σταύρου να διαβαστούν από όλους, στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τρία βιβλία  που είναι απαραίτητα για την κατανόηση της εναλλακτικής θεώρησης της Ιστορίας.

Τα βιβλία αυτά είναι: α) Η καταγωγή της οικογένειας της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους β)Η πολιτική οικονομία του καπιταλισμού και γ) Για ένα σύνταγμα της Ευρώπης. Τα βιβλία θα συζητηθούν σε τρείς τρίωρες συναντήσεις το Σεπτέμβριο πριν από την έναρξη των σεμιναρίων της νέας χρονιάς. Το πρώτο από τα προαναφερόμενα βιβλία θα συζητηθεί. τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου στις 6.00μμ
στον κοινωνικό πολυχώρο ΒΟΞ, Θεμιστοκλέους 82  και Αραχώβης στα Εξάρχεια. Η συμμετοχή στο τμήμα είναι ελεύθερη και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής με τη συντονίστρια του τμήματος Ευγενία Μαργέτη 6932561723.
Μετά από αυτή τη συζήτηση άρχισε η γιορτή λήξης των σεμιναρίων  για την οποία έγινε ήδη αναφορά. Το φιλικό κλίμα που δημιούργησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, οι γευστικοί μεζέδες με το ποτάκι, οι κουβεντούλες στις παρέες, η φεγγαράδα, οι βόλτες στην παραλία, η δροσιά και  η εικόνα της θάλασσας και κυρίως η μουσική συντροφιά της Μαρίας Ρεμπούτσικα και του Δημήτρη Σουσούδη δημιούργησαν τόσο έντονα συναισθήματα, ώστε αργά τη νύχτα κανείς δεν ήθελε να πιστέψει ότι η εκδήλωση έχει τελειώσει.
Μια σημαντική πλευρά της εκδήλωσης ήταν το ερώτημα που αρκετές φίλες και φίλοι έβαλαν στις συζητήσεις με αφορμή τη γιορτή των σεμιναρίων: Γιατί δε δημιουργούμε και στη Β’  Πλαζ ένα αυτοδιαχεριζόμενο χώρο, αφού μπορούν να γίνονται τόσο ευχάριστες και όμορφες εκδηλώσεις; Στην  Εναλλακτική Δράση έχει ήδη ξεκινήσει και επίσημα η συζήτηση για το θέμα αυτό
και προετοιμάζονται πρωτοβουλίες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο εύχεται στα μέλη και τους φίλους καλό καλοκαίρι και όσοι θα είναι στην  Αθήνα ας μην ξεχνάμε   τον αγώνα ενάντια στο νόμο για την εκποίηση των ακτών. Αν θέλουμε να έχουμε και του χρόνου το καλοκαίρι ελεύθερες παραλίες για κολύμπι. Η Εναλλακτική Δράση που όπως όλοι γνωρίζετε έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα αυτό θα σας κρατά συνεχώς ενήμερες και ενήμερους για τις κινητοποιήσεις και όλες τις εξελίξεις σχετικά με  το μεγάλο αυτό θέμα.     

          www.enallaktiki-drasi.gr     Facebook:  enallaktiki drasi
Ε-mail  ena.drasi@gmail.com         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου