Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Συνάντηση Δήμου Καλλιθέας - Λοβέρδου για να μη συγχωνευθούν σχολεία

Την κάθετη διαφωνία του στην προωθούμενη συγχώνευση του 3ου και 27ου δημοτικών σχολείων εξέφρασε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Καλλιθέας, κατά την προχθεσινή συνεδρίασή του.

Το ζήτημα τέθηκε προς συζήτηση κατόπιν σχετικού αιτήματος  του Συλλόγου Εκπαιδευτικών και των γονέων.

Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καλλιθέας-Μοσχάτου, ο Πρόεδρος και ένα ακόμη μέλος της Ένωσης Γονέων και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 27ου Δημ. Σχολείου, καθώς και το σύνολο των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ασκούνης
Στην τοποθέτησή του ο απερχόμενος δήμαρχος Καλλιθέας και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης δήλωσε ότι επίκειται συνάντηση του Δήμου και των φορέων με τον Υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου να του εκθέσουν τις αντιρρήσεις τους και να του επισημάνουν πως δεν τηρήθηκε η διαδικασία για διατύπωση γνώμη του οικείου δημοτικού συμβουλίου.
«Δεν μπορεί να λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση χωρίς την τοπική κοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ασκούνης.

Ψαλιδόπουλος
Την αντίθεση του Δήμου Καλλιθέας στην αιφνιδιαστική απόφαση για τη συγχώνευση του 3ου και 27ου Δημοτικών Σχολείων εξέφρασαν, τόσο ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Θεόδωρος Ψαλιδόπουλος, όσο και η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Λιλύ Ταλιάκου.
Σύμφωνα με τον κ. Ψαλιδόπουλο, μάλιστα, με έγγραφο προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας Δημήτριο Γκίνη, ο Δήμος Καλλιθέας ζήτησε την αναθεώρηση της απόφασης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων το γεγονός ότι αυτή ελήφθη χωρίς την προβλεπόμενη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου.
«Με την υπ’ αριθμό 72624/Δ4 Κοινή Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β΄ 1329/26.5.2014) γνωστοποιήθηκε η συγχώνευση των 3ου και 27ου Δημοτικών Σχολείων Καλλιθέας. Κατά το σκέλος της συγχώνευσης των εν λόγω δύο σχολικών μονάδων, η Απόφαση εκδόθηκε χωρίς διαβούλευση με τις δημοτικές αρχές, δηλαδή σε αντίθεση προς τις διατάξεις του άρθρου 59 § 15 του Ν. 3966/2011 (ΦΕΚ Α΄118/24.5.2011), σύμφωνα με τις οποίες στις αρμοδιότητες των ΟΤΑ περιλαμβάνεται και η διατύπωση γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου επί μεταβολών (ιδρύσεων, υποβιβασμών, καταργήσεων, συγχωνεύσεων) σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή της χωρικής τους ευθύνης», τονίζει χαρακτηριστικά στην εισήγησή του ο κ. Ψαλιδόπουλος.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως με την υπ’ αριθμό 34309/4.6.2014 επιστολή προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας, ο Δήμος Καλλιθέας γνωστοποίησε τη διαμαρτυρία του για τον αιφνιδιαστικό χαρακτήρα της Απόφασης, επισημαίνοντας την παρέκκλιση από τις προαναφερόμενες διατάξεις και ζητώντας την αναθεώρησή της, ύστερα από διάλογο.

Θα  έχει 290 μαθητές
Αναφορικά με την ουσία του θέματος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Θ. Ψαλιδόπουλος σημείωσε ότι η υπό εξέλιξη συγχώνευση των δύο σχολείων δημιουργεί μια νέα και μεγάλης δύναμης σχολική μονάδα, ο αριθμός των μαθητών της οποίας θα ανέλθει στους 289 (κατά το σχολικό έτος 2013 – 2014, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο φοίτησαν 177 και στο 27ο, 112 μαθητές). Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι στις είκοσι (20) σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (εξαιρουμένων των σχολείων της ειδικής αγωγής) φοιτούν 4.079 μαθητές, η δύναμη του νέου σχολείου, μετά από τη συγχώνευση, πρόκειται να υπερβαίνει το σημερινό μέσο όρο των 204 μαθητών ανά σχολική μονάδα και θα είναι μεγαλύτερη και αυτής του 6ου Δημοτικού Σχολείου, στο οποίο φοιτά ο μεγαλύτερος αριθμός μαθητών (274).
«Το γεγονός αυτό προκαλεί εύλογη ανησυχία μεταξύ των δασκάλων και γονέων για την περαιτέρω οργάνωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών. Ο Δήμος Καλλιθέας διαπιστώνει επίσης ότι και στην περίπτωση της συγχώνευσης των δύο Δημοτικών Σχολείων φαίνεται πως εξακολουθεί να πρυτανεύει η γενική τήρηση παγίων οδηγιών του Υπουργείου Παιδείας (ενδεικτικά, εγκύκλιος με αριθμό 10112/Δ4/30.1.2012 της Υφυπουργού Παιδείας) ως προς την ενοποίηση σε μία σχολικών μονάδων της ίδιας βαθμίδας που λειτουργούν σε ενιαίο χώρο. Δεν εξετάζονται, ωστόσο, οι ειδικότερες συνθήκες λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Μεταξύ αυτών ως ιδιαίτερης σημασίας θα πρέπει να θεωρηθεί η κατάσταση του κτιρίου του 3ου Δημοτικού Σχολείου, προπολεμικού κτίσματος, το οποίο χρήζει νέων τεχνικών παρεμβάσεων.
Ασάφεια και ανησυχίες δημιουργούνται, επίσης, στην εκπαιδευτική κοινότητα και ως προς την κατάσταση της απασχόλησης των εκπαιδευτικών, ενώ η συγχώνευση ως οριζόντιο μέτρο προκαλεί γενικευμένες αντιδράσεις σχετικά με τα πραγματικά κίνητρα της Απόφασης.
Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλείται το Δημοτικό Συμβούλιο όπως ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης της ως άνω Απόφασης για τη συγχώνευση των 3ου και 27ου Δημοτικών Σχολείων και καλέσει το Υπουργείο Παιδείας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του σε εκ νέου διάλογο για το θέμα, τηρουμένων των διαδικασιών διαβούλευσης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση», κατέληξε ο κ. Ψαλιδόπουλος.

Κάρναβος
Σαφέστατη θέση ενάντια στις συγχωνεύσεις έλαβε και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος και μέχρι τέλη Αυγούστου , επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος σημείωσε πως η Υπουργική απόφαση πάσχει και στον τύπο και στην ουσία.
«Πρέπει να ενώσουμε τη φωνή μας με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς και να αποφασίσουμε κάτι πιο δυναμικό από μία απλή επιστολή», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κάρναβος.

Δημόπουλος
Απολύτως αντίθετος με τις προωθούμενες συγχωνεύσεις τάχθηκε και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασίλης Δημόπουλος, που απέδωσε και τις συγκεκριμένες αποφάσεις στην εφαρμογή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συνθήκης της Μπολόνια.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου