Σκίτσο του Τάσου Αναστασίου
"Κερδίζει υποστηρικτές η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα"
Η ενότητα που οικοδομείται γύρω από το κίνημα για την υπεράσπιση της ΔΕΗ αναδεικνύεται καταλύτης των εξελίξεων. Η κυβέρνηση στριμώχνεται στο καναβάτσο και λόγω της διευρυνόμενης κοινωνικής συμπαράστασης στους εργαζομένους της ΔΕΗ, παρά το στερεότυπο της "σκληρής συντεχνίας", το οποίο καλλιεργεί με πείσμα το σύστημα Σαμαρά. Η κυβέρνηση καταφεύγει στην επιστράτευση ελπίζοντας πλέον μόνο στα ΜΑΤ και τον "κοινωνικό αυτοματισμό", τον οποίο τροφοδοτεί με όλες της τις δυνάμεις.

Την ίδια ώρα κερδίζει καθημερινά περισσότερους υποστηρικτές και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ. Θετική στάση παίρνουν αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές, οι ΑΝ.ΕΛΛ., η ΔΗΜ.ΑΡ. αλλά και το ΚΚΕ, το οποίο διατηρεί το δικό του σκεπτικό. Από αύριο ξεκινούν συναντήσεις στο πολιτικό επίπεδο για να πάρει σάρκα και οστά η πρωτοβουλία αυτή, χωρίς βεβαίως να αγνοούνται, ούτε όμως και να μεγεθύνονται, οι επιμέρους διαφορές.

Η θετική δυναμική στην κοινωνία αποτελεί ήδη μια κατάκτηση, που πρέπει να αξιοποιηθεί θετικά από όλους. Κάθε μάχη έχει τη δική της αυτονομία, όμως η ενότητα για τη ΔΕΗ μπορεί να γίνει καταλύτης εξελίξεων και πρόπλασμα νέων συμπτώσεων στα κρίσιμα θέματα του αιγιαλού και των συντάξεων, που έπονται.

Πηγή