Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Δέκα μικρές ερωτήσεις του μικρού υπουργού για τη μικρή ΔΕΗ

Στη βουλή, αναγκασμένος να παρουσιαστεί σε επιτροπή που συνεδριάζει για να ελέγξει το κοινοβουλευτικό του έργο, βρέθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος. Ο Γιάννης Μανιάτης του μικρού ΠΑΣΟΚ είχε φτιάξει και δέκα μικρές ερωτησούλες για τη μικρή ΔΕΗ, ώστε να λύσει όλες τις απορίες των γραφικών τύπων που προβάλλουν αντιρρήσεις στην απελευθέρωση της αγοράς μέσω της πώλησης στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων του κράτους.

Κωδικοποιώντας λοιπόν δέκα, μικρά, σημαντικά κατ’ αυτόν ερωτήματα γύρω από το θέμα, έδωσε και τις αντίστοιχες μικρές απαντήσεις.

Αρχικά αναρωτήθηκε αν ξεπουλιέται ή δεν ξεπουλιέται το πιο παραγωγικό κομμάτι της ΔΕΗ, για να απαντήσει πως δεν είναι δα και το πιο παραγωγικό κομμάτι το 30%. Δεν είναι ούτε πιο προσοδοφόρο, ούτε και λιγότερο από το 70%. Για την ακρίβεια, το 70% νικάει το 30%. Θύμισε ωστόσο, πως αρκετά κομμάτια που πωλούνται είναι και λίγο σάπια, αλλά μετά θυμήθηκε πως όσα λέει καταγράφονται και μπορεί να τα μάθει ο επενδυτής και να κάνει πίσω.

Ακολούθως ρώτησε ποιοι πελάτες θα πάνε στη νέα ΔΕΗ (εδώ μάλλον εννοεί την μικρή ΔΕΗ αλλά πλέον την αντιμετωπίζει σαν ενήλικα). Ο υπουργός απάντησε στον εαυτό του πως το μίγμα πελατών της μικρής ΔΕΗ θα είναι από καλούς, από κακούς ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και για τους άσχημους πελάτες.

Συμπλήρωσε, πως οι πελάτες που θα δώσει η κυβέρνηση πεσκέσι στον αγοραστή της μικρής ΔΕΗ, θα είναι υποχρεωμένοι να τον πληρώνουν μόνο για τέσσερις μήνες. Μετά άμα θέλουν ας πάνε σε οποιαδήποτε από τις άλλη μία εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας θέλουν.

Όταν ο υπουργός ρώτησε τον εαυτό του πού θα πάνε τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση απάντησε κοφτά και αποφασιστικά πως αυτά είναι κομμάτι της προίκας της ΔΕΗ και θα τα πάρει μήπως βρει και αυτή κανένα γαμπρό.

Ο υπουργός αναρωτήθηκε αν υπάρχει αντίστοιχη εμπειρία στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να δυσκολεύτηκε από την ερώτησή του γιατί το μονό που βρήκε να αναφέρει είναι το παράδειγμα της ιταλικής ΔΕΗ, την ΕΝΕΛ. Τότε πετάχτηκε ο Καμμένος και τον απείλησε να μην τον ξαναπιάσει στο στόμα του τον ίδιο και το κόμμα του, και ο υπουργός πέρασε γρήγορα στην επόμενη μικρή ερώτηση για τη μικρή ΔΕΗ.

Η επόμενη ερώτηση είχε να κάνει με το κοινωνικό τιμολόγιο και τους ευάλωτους καταναλωτές. Ο Γιάννης Μανιάτης, στο άκουσμα και μόνο της λέξης “ευάλωτοι”, δάκρυσε. Αφού σκούπισε τις μύξες του απάντησε πως η μικρή ΔΕΗ θα κάνει ότι και η μεγάλη ΔΕΗ, που ακόμα και σήμερα κόβει το ρεύμα σε οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν.

Το μικρό του ερώτημα για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων το λάτρεψαν όλα τα στελέχη της κυβέρνησης στην αίθουσα, αφού ο υπουργός επιβεβαίωσε πως όλα είναι διασφαλισμένα και τότε όλοι ξέσπασαν σε ζητωκραυγές. “Να δούμε τώρα ΔΕΗτζήδες, τι επαναστάτες είστε;” ακούστηκε από το ακροατήριο.

Στην επόμενη ερώτηση ο υπουργός έπρεπε να απαντήσει σε ποια τιμή και με ποιο τρόπο θα γίνει η πώληση, τι θα γίνει με τα λεφτά και τα δάνεια της εταιρείας, και αν θα υπάρξει διευκόλυνση. Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως μικρή και μεγάλη ΔΕΗ θα τα μοιραστού όλα ανάλογα. Λεφτά, δάνεια, έπιπλα, χρυσαφικά, τα χαλιά και τον σκύλο. Εγγυήθηκε επίσης πως δεν θα πουληθεί κάτω από την αγοραστική της αξία.

Λες και θα ήταν λογικό μια ελληνική κυβέρνηση να ξεπουλά ελληνικό πλούτο σε τιμή σκάνδαλο σε κάποιον ιδιώτη. Κάτι πράματα…

Οι επόμενες δύο ερωτήσεις είχαν να κάνουν με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κοινωνιών απέναντι στη μικρή ΔΕΗ και τούμπαλιν. Ο υπουργός επειδή είχε αρχίσει να βαριέται, απάντησε πως ότι ισχύει με τη μεγάλη θα ισχύσει και με τη μικρή ΔΕΗ. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως, όπως και η μεγάλη ΔΕΗ, όταν η μικρή επιθυμεί να απαλλοτριώσει ένα χωράφι που δεν της ανήκει θα έχει το δικαίωμα να το κάνει. Όπως και η μεγάλη.

Στο κλείσιμο της παράστασης, ρώτησε τι θα κάνει η μικρή ΔΕΗ στον τομέα των προσλήψεων, για να απαντήσει πως θα κάνει τα πάντα να ταΐζει τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να ξεχάσουν, μαζί με τους ικανοποιημένους εργαζόμενους, μια για πάντα τα κουραφέξαλα περί κοινωνικού χαρακτήρα του ηλεκτρικού ρεύματος, κοινωνικού αγαθού, και άλλα ξεπερασμένα.

Μετά την παράσταση, και ενώ δεχόταν τα συγχαρητήρια όσων πήγαν να την παρακολουθήσουν, δήλωσε πως διαφωνεί με τον Ταμήλο και πως στο χωριό δεν χρειάζεται μόνο μία λάμπα αλλά και ένα λάπτοπ με ίντερνετ, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλη την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, που προκαλεί συνεχώς την νοημοσύνη του κόσμο, και τον αφήνει ήσυχο να πουλήσει είκοσι πετρελαϊκά οικόπεδα σε όλη την δυτική Ελλάδα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου