Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

«Χέρια ψηλά-Μην πυροβολείτε» από χιλιάδες διαδηλωτές στο Μιζούρι


«Μην πυροβολείτε, είμαι άοπλος» εκλιπαρούσε ο 18χρονος Μάικ Μπράουν, πριν πέσει θανάσιμα τραυματισμένος από τα πυρά του αστυνομικού στο Φέργκιουσον του Μιζούρι.

γράφει η Μαρία Λίλα

Για τους κατοίκους της περιοχής, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για δολοφονία με ρατσιστικά κίνητρα από λευκό αστυνομικό, που εκθέτει για άλλη μια φορά τις μεθόδους αστυνόμευσης και προστασίας των πολιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ιδιαίτερα σε ορισμένες κοινότητες Αφροαμερικανών ή μεταναστών οι κάτοικοι τους καταγγέλλουν ότι τα όργανα της τάξης τρομοκρατούν αντί να προστατεύουν.

Το αστυνομικό τμήμα του Φέργκιουσον, με σχεδόν όλους τους άνδρες του λευκούς, διενεργούσε συχνά περιπολίες σε μία κατά κύριο λόγο συνοικία Αφροαμερικανών του Σεν Λούις.

Επανειλημμένως, είχε καταγγελθεί για άσκηση υπερβολικής βίας και επιβολή ποινών και προστίμων για ασήμαντες αφορμές, όπως ήταν η λεκτική αντιπαράθεση ή διαφωνία σε συνομιλία με τα όργανα τήρησης της τάξης.

Μετά τους πυροβολισμούς του αστυνομικού που σκότωσε τον 18χρονο Μάικ Μπράουν, ο επικεφαλής και οι άνδρες από το τμήμα του Φέργκιουσον αντί να απολογηθούν, οπλίστηκαν σαν αστακοί και περικύκλωσαν την περιοχή με τεθωρακισμένα οχήματα ενώ αρνήθηκαν να αποκαλύψουν την ταυτότητα του δράστη της ανθρωποκτονίας.

Πολύ αργά και αφού συμπληρώνονται σήμερα πέντε νύχτες επεισοδίων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «έχει έρθει η ώρα για την επούλωση των πληγών…, η ώρα για μία ανοιχτή και διαφανή διαδικασία, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη» ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «οι τοπικές αρχές έχουν ευθύνη να είναι ανοιχτές και διαφανείς».

Η αστυνομία χθες το βράδυ προχώρησε σε 10 συλλήψεις, χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα, βομβίδες κρότου-λάμψης, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλα μέσα εκφοβισμού για να αποτρέψει τις διαδηλώσεις.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονταν και δύο δημοσιογράφοι, ο Ράιαν Ράιλι της Χάφινγκτον Ποστ και ο Γουέσλι Λόουερι της Ουάσινγκτον Ποστ και το γεγονός επικίκρηθηκε έντονα από τον Ομπάμα.

«Στις ΗΠΑ η αστυνομία δεν πρέπει να εκφοβίζει ή να συλλαμβάνει δημοσιογράφους που απλά προσπαθούσαν να κάνουν τη δουλειά τους» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος αφού εξέφρασε την ανησυχία του για τα επεισόδια ζήτησε από όλες τις πλευρές να «κάνουν ένα βήμα πίσω».

Τις μαζικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις που πυροδότησε ο θάνατος του 18χρονου δυναμίτισαν οι προσπάθειες συγκάλυψης των αστυνομικών είτε μέσω της διατήρησης της ανωνυμίας του δράστη είτε με αναφορές για σοβαρό τραυματισμό του από το θύμα, πριν από τους πυροβολισμούς του υπηρεσιακού όπλου.

Το όνομα του αστυνομικού δεν έχει δοθεί, προς το παρόν, στη δημοσιότητα, ωστόσο μέλος των Anonymous χάκερς δημοσίευσε το όνομα αστυνομικού σε μήνυμά του στο Twitter, επιμένοντας ότι είναι αληθινό.


Οι μαρτυρίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας υποστηρίζουν ότι ο νεαρός πυροβολήθηκε ενώ είχε σηκώσει ψηλά τα χέρια του και η χειρονομία αυτή έχει γίνει πλέον «σύμβολο» των  εκατοντάδων διαδηλωτών που φωνάζουν από την περασμένη Κυριακή μέχρι και σήμερα στους αστυνομικούς: «Χέρια ψηλά-Μην πυροβολείτε».

 
Πηγή: insideoutborders.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου