Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Βρέθηκαν λεφτά, αλλά για 30% λιγότερες θέσεις σε παιδικούς σταθμούς

Ανάσα αποτελούν για χιλιάδες οικογένειες τα 40 εκατ. ευρώ επιπλέον που διασφαλίστηκαν την περασμένη Τρίτη σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη αυξάνοντας το συνολικό ποσό στα 200 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η φροντίδα για 89.000 βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, αλλά και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ - ΜΕΑ). Αυτό είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΚΕΔΕ και τις ηγεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης, Εργασίας, Εσωτερικών και Οικονομικών, καθώς τα 160 εκατ. ευρώ που είχαν διασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ επαρκούσαν μόνο για τη φροντίδα 62.000 παιδιών.

Πολλά όμως παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών

Ωστόσο, η απόφαση του υπουργείου Εργασίας να περικοπεί το 30% των επιδοτούμενων θέσεων -γιατί υπήρχε συνολική απροθυμία ανεύρεσης πρόσθετων πόρων- έχει αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, αλλά να μην καλύπτονται όλες οι έγκυρες αιτήσεις.

Με βάση τις καταμετρημένες αιτήσεις, που αφορούν 115.000 βρέφη και νήπια, περί τα 26.000 μένουν εκτός επιδοτούμενων θέσεων και οι γονείς θα αναγκαστούν να πληρώσουν στην καλύτερη περίπτωση τροφεία, που ετησίως κυμαίνονται στα 3.500 ευρώ ανά βρέφος και στα 2.800 ευρώ ανά νήπιο. Ο οριστικός αριθμός θα ανακοινωθεί από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) στις 30 Αυγούστου και, ακόμη κι αν από την σύζευξη αιτήσεων με τις προσφερόμενες θέσεις ο αριθμός των παιδιών, που μένει εκτός, είναι μικρότερος, το οριζόντιο κούρεμα αναδεικνύει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν πολλές οικογένειες.

Να σημειωθεί ότι στους δικαιούχους, που δεν έχουν πρόσβαση σε επιδοτούμενες θέσεις για τα παιδιά τους, δεν είναι μόνο δημόσιοι ή δημοτικοί υπάλληλοι (ή περίπτωση που ένας από τους δυο γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι), συμβοηθούντα μέλη σε οικογενειακές επιχειρήσεις, όσοι δεν πληρούν τυπικά κριτήρια ανεργίας, αλλά και όσοι έχουν δηλώσει περιορισμένη προτίμηση σε βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό στον δήμο τους ή όπου οι διαθέσιμες θέσεις είναι λίγες.

Επ' αυτού του ζητήματος τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, τονίζοντας: "Εμείς λέγαμε ότι οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 100.000. Δικαιωθήκαμε επί αυτού. Εάν δεν υπήρχε το οριζόντιο κούρεμα του 30%, που για πρώτη φορά φέτος επιβλήθηκε, οι προσφερόμενες θέσεις θα ήταν πάνω από 100.000, άρα θα μπορούσαμε να καλύψουμε το 100% των αιτήσεων. Παρ' όλο μπορεί να υπάρχουν χρήματα, τώρα δεν μπορούμε να καλύψουμε περισσότερες από τις 89.000 θέσεις".

Συνέχισε, λέγοντας πως: "Το επόμενο, που διεκδικούμε ήδη, είναι να επανεξετάσουμε το ζήτημα του κουρέματος των θέσεων, να ευαισθητοποιηθούν οι νέες δημοτικές αρχές ώστε να πιστοποιήσουν και να αδειοδοτήσουν και άλλους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και να ιδρύσουν και άλλα ΚΔΑΠ ώστε από τον Νοέμβριο να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης στο ΕΣΠΑ και βέβαια η πολιτεία να μας εμπιστεύεται περισσότερο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου