Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

«Αν όχι σήμερα, τότε… ποτέ»

ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ (22-31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)
«Επιδιώκουμε να θέσουμε τις βάσεις για το πώς θα εξελιχθεί ο αγώνας από δω και πέρα, για δυναμικές κινητοποιήσεις.
Αλλιώς τελειώσαμε, πεθαίνουμε», δηλώνουν στην «Εφ.Συν.» οι διοργανωτές.

γράφει η Ιωάννα Σωτήρχου

Στον τόπο του εγκλήματος προσκαλούν για συνεύρεση, διάλογο και αγώνα οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, διοργανώνοντας δεκαήμερη κατασκήνωση στις Σκουριές, στο βουνό Κάκκαβο στη Μεγάλη Παναγιά, από αυτήν την Παρασκευή 22 Αυγούστου μέχρι και την Κυριακή 31 του μήνα.

«Εχει αλλάξει το τοπίο στο βουνό. Εμείς που είμαστε από δω το βλέπουμε καθημερινά. Εχουμε δει όλη την καταστροφή. Βήμα βήμα. Ολη την αυθαιρεσία. Ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να συναντηθούμε και να κουβεντιάσουμε μεταξύ μας, με τους αλληλέγγυους, τα κινήματα, τις συλλογικότητες, τα άτομα, να πούμε και να ακούσουμε, για να δούμε πώς θα συνεχίσουμε από δω και πέρα. Με φόντο την καταστροφή».

«Eμμονή η ανάπτυξη»

«Μέσα από σοβαρές διεργασίες επιδιώκουμε να θέσουμε τις βάσεις για το πώς θα εξελιχθεί ο αγώνας από δω και πέρα, για δυναμικές κινητοποιήσεις. Αλλιώς τελειώσαμε, πεθαίνουμε. Να σκεφτούμε τι άλλο πρέπει να γίνει και πώς, για να καταλάβουμε ότι αυτή η εμμονή με την ανάπτυξη είναι παθολογική, είναι αρρώστια και είναι απολύτως εχθρική προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Ελλη Δαμάσκου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγιάς.

Και όταν λέει «με φόντο την καταστροφή», κυριολεκτεί: όχι μόνο, γιατί οι επισκέπτες θα κατασκηνώσουν κοντά στο δημόσιο δάσος που απειλείται, αλλά και επειδή για να φτάσουν εκεί, θα περάσουν από τον υπό κατασκευή κόμβο στη θέση Χοντρό Δέντρο, για να δουν το μέγεθός της. «Αν όχι σήμερα, τότε δεν υπάρχει αύριο», αναφέρουν στο προσκλητήριό τους οι Επιτροπές Αγώνα και εκθέτουν τους λόγους που κάνουν επιτακτική την αντίσταση στην καταστροφή.

«Βρισκόμαστε σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία από τη μια μεριά η εταιρεία επιταχύνει τις εργασίες της, έχοντας ήδη προκαλέσει μη αναστρέψιμες καταστροφές στο περιβάλλον, ενώ από την άλλη η βιομηχανία διώξεων μετράει ήδη, στην επέλασή της, τη στοχοποίηση εκατοντάδων αγωνιστών που βρίσκονται υπό ομηρία –σε ορισμένους έχει ήδη απαγορευτεί η πρόσβαση στο βουνό– και απειλεί δυνητικά ολοένα και περισσότερους ανθρώπους προκειμένου να αποτρέψει τη συμμετοχή τους στο κίνημα».

«Πολύ αργά»

«Σε μια τέτοια συγκυρία, η συνέχιση και αναβάθμιση του αγώνα είναι κρίσιμη, γιατί αλλιώς… σε λίγους μήνες, θα έχει διανοιχθεί στην περιοχή ο κρατήρας για την ανοιχτή εξόρυξη χρυσού, θα έχει κατασκευαστεί το εργοστάσιο που θα επεξεργάζεται θρύμματα γης, παραγόμενα από συνεχείς
εκρήξεις με δυναμίτη και τα τοξικά απόβλητα της διαδικασίας θα εναποτίθενται σε δύο τεράστιες τεχνητές λίμνες τελμάτων μέσα στο δάσος. Ολα αυτά συνεπάγονται μη αναστρέψιμες καταστροφές για το περιβάλλον και την ίδια τη ζωή των τοπικών κοινωνιών».

Οι Επιτροπές Αγώνα αναφέρονται και στο τι έχει ήδη συντελεστεί στη Χαλκιδική: «αποψίλωση εκατοντάδων στρεμμάτων αρχέγονου δάσους / πρωτοφανή μεγέθη δυνάμεων καταστολής μέσα στα χωριά / σοβαροί τραυματισμοί από την άσκηση “νόμιμης” βίας με μανιώδεις ρίψεις δακρυγόνων σε ευθεία βολή / διάνοιξη στοών αποστράγγισης του βουνού / εκατοντάδες πολύωρες προσαγωγές διαδηλωτών χωρίς την παρουσία δικηγόρων / βίαιες εισβολές σε σπίτια / παρακολούθηση και ποινικοποίηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων / ατυχήματα με διαρροή αρσενικού / λήψη DNA ακόμα και διά της βίας από εκατοντάδες αγωνιζόμενους χωρίς να έχουν καν απαγγελθεί κατηγορίες / δηλητηρίαση υδάτινων πόρων με βαρέα μέταλλα / 4 προφυλακίσεις / ποινικοποίηση συλλογικών συναντήσεων-κινητοποιήσεων / στοχοποίηση 51 αγωνιστών ως εγκληματικής οργάνωσης / διάνοιξη νέων δρόμων – λεωφόρων για τη διέλευση οχημάτων της εταιρείας / 23 δικογραφίες - 320 διώξεις / διατήρηση τράπεζας DNA / η εξόρυξη οδεύει προς υλοποίηση – τα θεμέλια του εργοστασίου εγκαταστάθηκαν!».

 Για επικοινωνία και περισσότερες πληροφορίες: epitropiagonapanagias@gmail.com και solidaritynogold@gmail.com, epitropiagonapanagias.blogspot.gr και solidaritynogold.espivblogs.net

Πηγή: www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου