Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Το πολιτικό δίλημμα είναι να ορίσουμε της βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα συγκροτηθεί η πολιτική γης

γράφει ο Μπάμπης Μπιλίνης*

Ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ υποστηρίζει ότι προωθείται «μία συνολική και ολιστική προσέγγιση στη ρύθμιση του χώρου» και ότι «οι πρωτοβουλίες εξελίσσονται σπονδυλωτά με σειρά νομοθετημάτων, που επιλύουν χρόνια προβλήματα και οδηγούν
με την ολοκλήρωσή τους σε μία νέα εθνική πολιτική γης».

Το πολιτικό όμως δίλημμα είναι να ορίσουμε της βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα συγκροτηθεί η πολιτική γης. Για μας, για τον ΣΥΡΙΖΑ η γη είναι δημόσιο αγαθό. Ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το κάθε κομμάτι της θεωρείται ότι ανήκει στο αδιαίρετο σύνολο της γης είναι δημόσιο αγαθό και η όποια επέμβαση στο χώρο πρέπει να εξυπηρετεί «το σκοπό της προστασίας του δημόσιου αγαθού για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών»


Η κρίση που βίαια βιώνουμε δεν είναι μόνο οικονομική και κοινωνική. Είναι και κρίση πολιτισμού. Και δεν μπορεί να ξεπεραστεί, αν δεν ξεπεραστεί ταυτόχρονα και η οικολογική κρίση. Ο οικολογικός μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας της χώρας είναι η μεγάλη πρόκληση για όλους μας και για τον προγραμματικό λόγο της αριστεράς. Για να μελοδραματοποιήσουμε λίγο την στιγμή, θα έλεγα ότι η πρόκληση του οικολογικού μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας είναι τόσο μεγάλη όσο η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στην προϊστορία με την νεολιθική επανάσταση ή στα ιστορικά χρόνια με την βιομηχανική επανάσταση.

Τα φυσικά οικοσυστήματα, δάση-δασικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές, παραλίες είναι βασικοί πόροι, που η διαχείριση τους με βάση τις αρχές της αειφορίας και όχι την μεγέθυνση των οικονομικών δεικτών, αποτελεί προϋπόθεση του οικολογικού μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου.

Η εξαγγελθείσα από επίσημα κυβερνητικά χείλη προσπάθεια παράκαμψης της περιβαλλοντικής προστασίας, που παρέχει το άρθρο 24 του Συντάγματος (για να λυθούν δήθεν χρόνια προβλήματα), με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση καταστρέφει τους πολύτιμους φυσικούς πόρους, προς όφελος μικρών, αλλά κυρίως μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Τα όποια κοινωνικά προβλήματα και εμπράγματα δικαιώματα πολιτών σε προστατευόμενες περιοχές έχουν δημιουργηθεί από την άσκηση της πελατειακής διαπλεκόμενης πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες δεκαετίες δεν μπορούν να λυθούν με οριζόντιες γενικές διατάξεις, που ανοίγουν την πόρτα σε βαριές αστικές χρήσεις, τουριστικές και βιομηχανικές δραστηριότητες ασύμβατες με τον δασικό χαρακτήρα των οικοσυστημάτων. Μπορούν να λυθούν κατά περίπτωση με την τήρηση του συνταγματικού προστάγματος, μετά την αποτύπωση της πραγματικότητας, όταν θα ολοκληρωθούν και κυρωθούν οι δασικοί χάρτες και το κτηματολόγιο.

Τα τελευταία χρόνια με πρόσχημα την οικονομική κρίση και με εργαλείο τα μνημόνια υποστήκαμε την μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των μεγάλων πολυεθνικών οικονομικών συμφερόντων. Τώρα βρισκόμαστε μπροστά στην επόμενη φάση, αυτή της υποβάθμισης της προστασίας και της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου – κοινόχρηστου χώρου, των δημόσιων αγαθών και των φυσικών οικοσυστημάτων υπέρ των ίδιων πολυεθνικών οικονομικών συμφερόντων σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Προσπαθώντας ένα ετοιμόρροπο σύστημα διακυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ να επιβιώσει προσπαθεί να αναστήσει το μοντέλο «οικοδομή, real estate, μαζικός τουρισμός», που είναι υπεύθυνο για την φούσκα της «ανάπτυξης» και την κρίση.

Παρουσιάζοντας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έντονα συμπτώματα αταβισμού, προσπαθούν να αναβιώσουν την συμμαχία τους με μικροαστικά συμφέροντα όχι μόνο σε επίπεδο ακροδεξιάς ρητορικής και δράσεων, αλλά και επαναφέροντας μορφές αντιπαροχής σήμερα το 2014, σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής και οικολογικής κρίσης για να ανοίξουν το δρόμο στα μεγάλα συμφέροντα.

Αλλά οι κοινωνικές συνθήκες δεν είναι ίδιες με τις δεκαετίες 1950 – 1960. Η κοινωνία πλέον είναι σε κίνηση και επανατοποθέτηση και η πρωτοβουλία αυτή έχει τον χαρακτήρα να αναδείξει το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής και την οικοδόμηση της εναλλακτικής προγραμματικής πρότασης.

* Εισήγηση στη διαβούλευση-εκδήλωση  για το Νομοσχέδιο «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ – ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ- ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ»

Πηγή: ecoleft.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου