Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Η Γάζα και η απώλεια του πολιτισμού

Το γράμμα του Brian Eno στον David Byrne για το Ισραήλ και τη Γάζα
 
Ο Brian Eno έστειλε ένα γράμμα στον David Byrne σχετικά με τη Γάζα και το Ισραήλ. Ο Byrne το μοιράζεται στην ιστοσελίδα του. Στις απορίες που εκφράζει ο Brian απαντά ο Εβραιοαμερικανός δημοσιογράφος Peter Schwartz.

   
O David Byrne σημειώνει: «Έλαβα αυτό το email την περασμένη Παρασκευή από τον φίλο μου, τον Brian Eno. Το μοιράστηκα με το γραφείο μου και όλοι αισθανθήκαμε μεγάλη ευθύνη να δημοσιεύσουμε το βαρύ, άξιο σημείωμα του Brian. Σε απάντηση, ο φίλος του Brian, Peter Schwartz, έδωσε μια ιστορική εξήγηση για το πώς φτάσαμε εδώ. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι κανείς δεν έχει το ηθικό έρεισμα».

Ο Brian Eno γράφει: «Έχω την αίσθηση ότι σπάω έναν άγραφο κανόνα με αυτή την επιστολή, αλλά δεν μπορώ να σιωπήσω άλλο. Σήμερα είδα έναν Παλαιστίνιο άνδρα να κλαίει κρατώντας μια πλαστική τσάντα μεταφοράς του κρέατος. Ήταν ο γιος του. Είχε τεμαχιστεί (λέξη του νοσοκομείου) από μια ισραηλινή πυραυλική επίθεση - προφανώς χρησιμοποιώντας το νέο τους όπλο, βόμβες flechette. Ίσως γνωρίζετε τι είναι αυτά - εκατοντάδες μικρά βελάκια χάλυβα συσκευάζονται γύρω από εκρηκτικό και σκίζουν τη σάρκα. Το αγόρι ήταν ο Mohammed al-Khalaf Nawasra. Ήταν 4 ετών. Ξαφνικά σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να ήταν ένα από τα παιδιά μου στην τσάντα, και αυτή η σκέψη με αναστάτωσε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Τότε διάβασα ότι ο ΟΗΕ είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να είναι ένοχο για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, και θέλησε να ξεκινήσει μια επιτροπή γι' αυτό. Η Αμερική δεν θα υπογράψει για τη σύστασή της».

«Τι συμβαίνει στην Αμερική; Ξέρω από την εμπειρία μου πόσο λοξές είναι οι ειδήσεις σας και πόσο λίγα θα έχετε ακούσει για την άλλη πλευρά αυτής της ιστορίας. Αλλά -για όνομα του Θεού!- δεν είναι δύσκολο να μάθετε. Γιατί η Αμερική συνεχίζει την τυφλή υποστήριξη της μονόπλευρης άσκησης εθνοκάθαρσης; ΓΙΑΤΙ; Απλώς δεν το καταλαβαίνω. Η Αμερική που ξέρω είναι συμπονετική, ανεκτική, δημιουργική, εκλεκτική και γενναιόδωρη. Οι Αμερικανοί φίλοι μου συμβολίζουν αυτά τα πράγματα για μένα. Αλλά ποια Αμερική στηρίζει αυτό τον φρικτό μονόπλευρο αποικιοκρατικό πόλεμο;»

 
«Ήμουν στο Ισραήλ τον περασμένο χρόνο με τη Μαίρη. Η αδελφή της εργάζεται για το UNWRA στην Ιερουσαλήμ. Ο Shadi, ο οποίος είναι σύζυγος της αδελφής της και παράλληλα επαγγελματίας ξεναγός, και ο Oren Jacobovitch, ένας Ισραηλινός Εβραίος που αποχώρησε από την υπηρεσία IDF διότι αρνήθηκε να χτυπήσει τους Παλαιστίνιους, μας ξενάγησαν και είδαμε σπαρακτικά πράγματα. Σπίτια Παλαιστινίων να περικλείονται από συρματόπλεγμα για να προλάβουν τους έποικους από το να ρίχνουν σκατά και κάτουρα και χρησιμοποιημένες σερβιέτες στους κατοίκους. Παιδιά Παλαιστινίων στον δρόμο τους προς το σχολείο να ξυλοκοπούνται από ισραηλινά παιδιά υπό τις επιδοκιμασίες και το χειροκρότημα των γονιών τους. Ένα ολόκληρο χωριό υπό έξωση και παραμονή σε σπηλιές. Τα σημεία ελέγχου και όλες οι ατελείωτες καθημερινές ταπεινώσεις. Σκεφτόμουν, "οι Αμερικανοί το ανέχονται πραγματικά αυτό; Νομίζουν πως είναι εντάξει; Ή μήπως απλά δεν γνωρίζουν τι γίνεται;”».


«Είτε μας αρέσει είτε όχι, στα μάτια της πλειονότητας του κόσμου, η Αμερική αντιπροσωπεύει τη Δύση. Φοβούμαι ότι όλα τα πολιτισμικά επιτεύγματα του Διαφωτισμού και του δυτικού πολιτισμού έχουν απαξιωθεί από αυτή την κατάφωρη υποκρισία. Ο πόλεμος δεν έχει καμία ηθική δικαιολογία που να μπορώ να δω - ούτε καν μια πραγματιστική αξία». «Λυπάμαι που σας επιβαρύνω με όλο αυτό. Ξέρω ότι είστε απασχολημένοι και σε διαφορετικό βαθμό αλλεργικοί στην πολιτική, αλλά αυτό είναι πέρα από την πολιτική. Είναι η σπατάλη του πολιτισμικού κεφαλαίου που έχουμε δημιουργήσει από γενιά σε γενιά. Καμία από τις ερωτήσεις σε αυτό το e-mail είναι ρητορική: Πραγματικά δεν καταλαβαίνω και εύχομαι να μπορούσα».


Σε απάντηση του Brian Eno, ο Peter Schwartz εξηγεί την ιστορία του Ισραήλ ώστε να δείξει γιατί συμβαίνουν όλα αυτά από τη μεριά τόσο των Εβραίων όσο και των εθνών. Ανάμεσα σε άλλα, γράφει:
 
«Αγαπητοί Brian και φίλοι. Σας γράφω για να ανταποκριθώ στο γράμμα σας σχετικά με τη Γάζα και το πώς η Αμερική ανταποκρίνεται. Αξίζει μια απάντηση. Τα συναισθήματά μου και η πραγματικότητα είναι πολύπλοκα σε πολλά επίπεδα: οι πραγματικότητες της αραβο-ισραηλινής ιστορίας και των συγκρούσεων, η παγκόσμια πολιτική και η σύγχρονη αμερικανική ιστορία / δημογραφικά στοιχεία. Και τα τρία επίπεδα αλληλεπιδρούν για να δημιουργήσουν τη σημερινή κατάσταση. Και για να καταλάβετε τη στάση των ΗΠΑ, θα πρέπει να εξετάσετε την ιστορία. Επιτρέψτε μου να πω ότι, όπως γνωρίζετε, είμαι μετανάστης και παιδί επιζώντων του Ολοκαυτώματος.


Είμαι πολιτισμικά Εβραίος, αλλά χωρίς θρησκευτικές ή πνευματικές κλίσεις, είμαι άθεος. Και πιστεύω ότι η δημιουργία του εβραϊκού κράτους του Ισραήλ ήταν ένα ιστορικό λάθος που είναι πιθανό να καταστρέψει τη θρησκεία πίσω από αυτό. Οι δράσεις των εθνικών κρατών να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους έρχονται συνήθως σε αντίθεση με τις ηθικές αξίες που μπορεί να ασπάζεται μια θρησκεία. Και η αντίφαση είναι πλέον πολύ εμφανής στη συμπεριφορά του Ισραήλ. Το Ισραήλ θα καταστρέψει τον ιουδαϊσμό».


«Η γενιά μου και το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής αμερικανικής ηγεσίας μεγάλωσε με τους Ισραηλίτες ως καλούς και τους Άραβες/Πέρσες ως κακούς και άπληστους. Η νεότερη γενιά, στην ηλικία του γιου μου του Ben (24 ετών), έχει μια πολύ πιο ισορροπημένη εικόνα. Η συμπεριφορά του Ισραήλ τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει καταστρέψει ό,τι ηθικό είχαν οι Ισραηλινοί.


Επιπλέον, το ισραηλινό λόμπι στην Αμερική ήταν πολύ αποτελεσματικό στην πολιτική αρένα και οι Άραβες ομόλογοι ήταν αντιπαραγωγικοί. Έτσι, οι ηγέτες μας, οι οποίοι δημιούργησαν ομάδα με το ευγενές Ισραήλ και τους κακούς Άραβες και υποστηρίζονται από τις εβραϊκές πολιτικές συνεισφορές, είναι κατηγορηματικά υπέρ του Ισραήλ ενώ οι νέοι της εβραϊκής κοινότητας είναι τουλάχιστον πιο διχασμένοι.
 
Τελικά η δημογραφία θα κερδίσει καθώς μια νέα, πιο σκεπτόμενη γενιά έρχεται στην εξουσία, μια γενιά για την οποία το Ισραήλ δεν θα φέρει το ίδιο ηθικό βάρος όπως έκανε για τους γονείς τους. Δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιαδήποτε τιμή γύρω από αυτό που συμβαίνει. Το Ισραήλ έχει χάσει τον δρόμο του και διαπράττει φρικαλεότητες προς το συμφέρον της δικής του επιβίωσης».


«Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό αδιέξοδο. Το Ισραήλ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να επιβιώσει. Δεν θα φύγουν. Και η αραβική ταυτότητα έχει γίνει η αντιπολίτευση του Ισραήλ. Θα περάσουν αιώνες, αν όχι ποτέ, πριν αποδεχθούν την ύπαρξη του Ισραήλ. Έτσι, οι δύο πλευρές δικαίως θα αισθάνονται πάντα ότι απειλούνται. Δεν θα υπάρξει άλλη κατάσταση εκεί, παρά μόνο διαρκής πόλεμος φυλών με περιστασιακή ανακωχή. Και σε αυτή την αέναη κατάσταση πολέμου, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για φρίκη και από τις δύο πλευρές. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι θα μειωθεί το επίπεδο της βίας, αλλά η αληθινή ειρήνη θα παραμείνει απατηλή».


Μπορείτε να διαβάσετε όλο το γράμμα στα αγγλικά, στο site του David Byrne 

Πηγή: vathiprasino.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου