Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Οι καλύτερες τροφές για την υγεία του πεπτικού συστήματος

Η σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την συνολική υγεία μας, γεγονός που πολλοί άνθρωποι υποτιμούν.



Ο καθένας μας έχει ένα μοναδικό βακτηριακό πληθυσμό που ζει μέσα του και στην επιφάνεια του δέρματος του και τον οποίο -ως σύνολο- τον ονομάζουμε "μικροβιακό πληθυσμό" (microbiome).

Πρόκειται για το σύνολο των τρισεκατομμυρίων βακτηρίων που έχουμε στο στομάχι και το εντερικό σύστημα και παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές πτυχές της υγείας μας.

Πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν ότι αυτός ο μικροβιακός πληθυσμός επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων της υγείας μας, συμπεριλαμβανομένων της παχυσαρκίας, της νόσου του Crohn, της κολίτιδας, της κατάθλιψης, του στρες, του άσθματος και των αλλεργιών.

Η κατάσταση του μικροβιακού πληθυσμού συμβάλλει επίσης στην ικανότητα του οργανισμού να αφομοιώσει και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές που καταναλώνουμε.

Δείτε ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για την υγεία του πεπτικού συστήματος και κατ' επέκταση του μικροβιακού πληθυσμού στον κάθε έναν από εμάς:

Πορτοκάλια
Η διαλυτή ίνα που βρίσκεται στα πορτοκάλια ζυμώνεται από τα βακτήρια του εντέρου μας και ένα από τα υποπροϊόντα που παράγονται είναι ένα λιπαρό οξύ που ονομάζεται βουτυρικό. Αυτό είναι η προτιμώμενη πηγή "καυσίμου" για τα κύτταρα που βρίσκονται στο εσωτερικό τοίχωμα της γαστρεντερικής οδού και έτσι μας βοηθάει να διατηρήσουμε ένα υγιές έντερο. Θυμηθείτε, θα πρέπει να τρώτε ολόκληρα τα πορτοκάλια (χωρίς τη φλούδα) για να αποκομίσετε το όφελος αυτό, δεδομένου ότι η διαλυτή ίνα βρίσκεται κυρίως στις μεμβράνες που χωρίζουν τα τμήματα του πορτοκαλιού.

Βούτυρο
Το βούτυρο είναι μια φυσική πηγή βουτυρικού οξέος στην διατροφή μας (έναντι αυτού που σχηματίζεται ως υποπροϊόν της ζύμωσης στο παχύ έντερο). Οι τροφές που είναι καλές πηγές βουτυρικού οξέος μπορεί επίσης να βελτιώσουν την εντερική λειτουργία στο σύνολό της.

Σκόρδο
Το σκόρδο μπορεί να ενεργεί ως προβιοτικό, ή μια πηγή τροφής για τα υγιή βακτήρια του εντέρου μας. Ωστόσο, για τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να είναι σώφρον να αποφύγουν το σκόρδο, καθώς έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτάνες, ένα είδος υδατάνθρακα στο οποίο αυτά τα άτομα έχουν δυσκολία στην πέψη.

Φακές
Περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, που ζυμώνονται στο παχύ έντερο και είναι επίσης μια καλή πηγή προβιοτικών που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του εντέρου.

Μαύρη σοκολάτα
Τα βακτήρια στην γαστρεντερική οδό μπορούν να ζυμώσουν αποτελεσματικά την σοκολάτα και να παράγουν αντι-φλεγμονώδη υποπροϊόντα. Αυτά τα υποπροϊόντα της ζύμωσης έχει αποδειχτεί ότι ωφελούν τόσο την υγεία του εντέρου όσο και της καρδιάς. Προτιμήστε την μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο.

Πηγή: www.onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου