γράφει ο Μιχάλης Τρίκκας

Ο Όργουελ θα ήταν περήφανος. Στρατιωτικές επεμβάσεις που σκοτώνουν εκατοντάδες αμάχους και ισοπεδώνουν ολόκληρες συνοικίες βαπτίζονται "ανθρωπιστικές". Από την άλλη, ένα κομβόι με βοήθεια για τα θύματα του πολέμου χαρακτηρίζεται ως δύναμη εισβολής.

"Πρώτα στέλνουν τεθωρακισμένα, πυραύλους Grad και συμμορίτες που ανοίγουν πυρ κατά των Ουκρανών και μετά στέλνουν νερό και αλάτι" δήλωσε την Τετάρτη ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ τονίζοντας ότι το Κίεβο δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία περίπτωση την είσοδο ρωσικού κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια στο έδαφος της Ουκρανίας.

Την Τρίτη, 280 φορτηγά αναχώρησαν από τη Μόσχα για την Ανατολική Ουκρανία. Μεταφέρουν παιδικές τροφές, φάρμακα, υπνόσακους και γεννήτριες. Η αποστολή της βοήθειας κανονίστηκε ύστερα από διαπραγματεύσεις με τον Ερυθρό Σταυρό και την κυβέρνηση του Κιέβου. Αυτό τουλάχιστον επιβεβαίωσε ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα που έπαιξε τον ρόλο μεσολαβητή.

Λίγο νωρίτερα, εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ουκρανίας και του Ερυθρού Σταυρού είχαν συμφωνήσει να επιτρέψουν σε αποστολές με ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθουν στη ρημαγμένη από τις συγκρούσεις και τις "αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις" ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, τη συμφωνία επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Παρ' όλα αυτά, η ουκρανική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι η ρωσική αποστολή δεν πρόκειται να περάσει. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, Αντρέι Λισένκο, ξεκαθάρισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα σταματήσουν το κομβόι στα σύνορα, καθώς θα χρειαστεί μία εβδομάδα μέχρι να αποσαφηνιστεί τι είδους ακριβώς βοήθεια χρειάζονται οι επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. "Μόνο τότε θα οργανωθεί η παράδοση της" είπε.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Λισένκο παρουσίασε στους δημοσιογράφους βίντεο που δείχνουν τα φορτηγά να συνοδεύονται από Ρώσους στρατιωτικούς, κάτι που αποτελεί απόδειξη, όπως πρόσθεσε, ότι το κομβόι εντάσσεται στο ρωσικό σχέδιο για μια ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.

Όλα αυτά δεν θα ξάφνιαζαν τόσο αν οι ουκρανικές εκτιμήσεις δεν είχαν την πλήρη κάλυψη του ΝΑΤΟ. Τη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουνσεν ανέφερε σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς ότι θεωρεί μια ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία "πολύ πιθανή" και σημείωσε ότι η εισβολή θα μπορούσε να "μεταμφιεστεί" σε ανθρωπιστική επιχείρηση.

Την υποκρισία και τον κυνισμό του ΝΑΤΟ δεν αποκαλύπτουν όμως μόνο οι δίκες του ανθρωπιστικές επιχειρήσεις από το Νις ώς το Κανταχάρ, αλλά και το γεγονός ότι η δυτική συμμαχία εξακολουθεί να υποδύεται τον αμερόληπτο κριτή σε μια σύγκρουση στην οποία εμπλέκεται άμεσα. Πριν από δέκα ημέρες, η καναδική πολεμική αεροπορία παρέδωσε 32 τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ενώ η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει τα προγράμματα εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτικών από Ευρωπαίους συναδέλφους τους.

Και φυσικά δεν χρειάζεται πολύ φαντασία για να υποθέσει κανείς πώς θα είχαν τα πράγματα αν το Ντονέτσκ δεν βομβάρδιζε σήμερα μια φιλοδυτική κυβέρνηση, αλλά μια φιλορωσική. Οι εκατοντάδες νεκροί, οι εκτεταμένες καταστροφές και οι πρόσφυγες θα αποτελούσαν τότε αναμφίβολα τους πρωταγωνιστές μιας τραγωδίας που σήμερα περνά λίγο ως πολύ απαρατήρητη από τα διεθνή ΜΜΕ.

Τηρουμένων των αναλογιών πρόκειται για μια Γάζα στην καρδιά της Ευρώπης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι "αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις" και οι βομβαρδισμοί των κυβερνητικών δυνάμεων έχουν καταστρέψει μέχρι τώρα νοσοκομεία, σχολεία, γέφυρες, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εγκαταστάσεις υδροδότησης. "Σήμερα το Ντονέτσκ είναι σχεδόν περικυκλωμένο" δηλώνει ο εκπρόσωπος της τοπικής αυτονομιστικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Καραμάν. "Δεν υπάρχει τρόπος να έλθει βοήθεια, ενώ δεν μπορούμε να απομακρύνουμε τους τραυματίες και τα παιδιά" τονίζει.

Πηγή: www.avgi.gr