«Φωτιά στα δάση» βάζει το νομοθετικό fast track της κυβέρνησης που σαν βασικό του άξονα έχει την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, μέσα σε ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει, έναντι τιμήματος, την ιδιωτική πολεοδόμηση μεγάλων εκτάσεων εκτός σχεδίου πόλης και σε περιοχές δασικού χαρακτήρα.

Όπως καταγγέλλει η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης ο νέος δασοκτόνος νόμος, που αίρει στην ουσία τη συνταγματική προστασία των δασικών περιοχών «θα μετατρέψει τον δήμο μας, σε συνδυασμό με τον νόμο για τον αιγιαλό και τις χρήσεις γης, σε κολαστήριο».
Είναι χαρακτηριστικό πως στον συγκεκριμένο δήμο είναι αρκετά τα δασικά «φιλέτα» που απειλούνται πλέον από τη «μνημονιακή ανάπτυξη». Η Νήσος Υδρούσα, μία ώς σήμερα δασική και προστατευόμενη έκταση, την οποία οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες, με μελέτες που εκπονούν, επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν εμπορικά, πλέον μπορεί να παραδοθεί ανεμπόδιστα στα επιχειρηματικά τους σχέδια. Επίσης, σχετικά με τον λόφο Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης, δασική έκταση για την οποία έχει ήδη εγκριθεί μελέτη διαμόρφωσης, η εκκλησία, ιδιοκτήτης της έκτασης, έχει ήδη ξεκινήσει ενέργειες για την πώληση και εκμετάλλευσή της. Μαζί με το Ορφανοτροφείο, η εκκλησία προτίθεται να πωλήσει και εκτάσεις από την προστατευόμενη περιοχή της Φασκομηλιάς, που αποτελεί πνεύμονα για την ευρύτερη περιοχή. Το Πευκωτό Βούλας δέχεται από καιρό πιέσεις από μικροϊδιοκτήτες για αποχαρακτηρισμό, ενώ τον λόφο Μπαράκου στη Βάρη από χρόνια τον ορέγονται επιχειρηματίες. Τέλος, όπως καταγγέλλουν τα μέλη της Ριζοσπαστικής Κίνησης «ο Υμηττός, που μας περιστοιχίζει κινδυνεύει σε ένα μέρος του να χάσει τον δασικό του χαρακτήρα και να δομηθεί».

Πηγή: avgi.gr