Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Θα «χάψουμε» το παραμύθι περί «εξόδου από το τούνελ»;

γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας

Εντάξει το καλοκαίρι προσφέρεται για «χίμαιρες», για «όμορφα παραμύθια που τελειώνουν ως το πρωί», όμως αυτό που συμβαίνει από την πλευρά της συγκυβέρνησης μέσω της χρησιμοποίησης στοιχειών των διαφόρων οργανισμών για την πορεία της οικονομίας θα πρέπει κάποτε να σταματήσει.

Για παράδειγμα οι διάφοροι οργανισμοί (π.χ ΙΟΒΕ, ΚΕΠΕ κ.α) προβλέπουν «ανάπτυξη» της τάξης του 0,6%. Από την αρχή να τονίσουμε (μετά π.χ και το εμπάργκο από τη Ρωσία) ότι πολύ αμφιβάλλουμε ότι τελικά θα «πιαστούν» οι προβλεπόμενοι δείκτες.

Όμως και αν «πιαστούν» απλά η χώρα μας θα έχει το 2022 χρέος όσο είχε το 2009! Και φυσικά μέχρι τότε τα προγράμματα άγριας λιτότητας θα πρέπει να τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια. Να σημειώσουμε ακόμη ότι τα χρόνια αυτά της κρίσης η πτώση του ΑΕΠ ήταν 25% (στην κατοχή η πτώση ήταν πολύ μικρότερη) και η επανόρθωση στην πρότερη τουλάχιστον κατάσταση φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη ή και ακατόρθωτη με βάση την ακολουθούμενη πολιτική.

Τα παραπάνω τα γράφουμε αφενός για να τονίσουμε ότι δεν θα πρέπει να «χάψουμε» το παραμύθι που μας σερβίρουν περί «ανάπτυξης». Αφετέρου ότι και τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί ο «οικονομικός έλεγχος» της χώρας μας από την Ε.Ε και τους δανειστές της.

Όσο η χώρα μας συνεχίζει να «αναγνωρίζει το χρέος» (που φυσικά δεν δημιούργησε ο λαός της) και δεν προχωρά σε μονομερή διαγραφή του, όσο βρίσκεται μέσα στην Ε.Ε, όσο η ακολουθούμενη πολιτική υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου, τόσο προκοπή δεν θα βρίσκει ο λαός της. Και αυτό ισχύει ανεξάρτητα το «χρώμα» που θα έχουν οι κυβερνήσεις!

Πηγή: www.alli-apopsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου