Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

γράφει η Γιώτα Καραδήμα

        Η υπόσχεση της βιομηχανικής γεωργίας ότι θα φέρει τέλος στην πείνα του κόσμου, που διαρκώς αυξάνει πληθυσμιακά, δεν υλοποιήθηκε.

        Σήμερα, οι μεγαλοεταιρείες των αγροχημικών και της βιοτεχνολογίας, με το όχημα της Γενετικής Μηχανικής και των προϊόντων της, των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (Γ.Τ.Ο. ή αλλιώς «μεταλλαγμένα») έρχονται με νέες υποσχέσεις: όχι μόνο θα αυξηθεί η παραγωγή τροφής και θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ασιτία, αλλά ταυτόχρονα θα μειωθεί η χρήση των χημικών στη γεωργική καλλιέργεια, θα αυξηθεί το αγροτικό εισόδημα, θα παραχθούν νέα φυτά ενισχυμένα με πλούσιες θεραπευτικές ιδιότητες κι άλλα… θαύματα.

Τι είναι η γενετική μηχανική και οι Γ.Τ.Ο.;

 

        Η γενετική μηχανική είναι η επιστήμη που ασχολείται με την τροποποίηση ειδών μέσα από τη διαδικασία αφαίρεσης γονιδίων από έναν οργανισμό (βακτήριο, ζώο, φυτό) ή ιό και την εισαγωγή του στο DNA του παραγόμενου νέου φυτού ή ζώου. 

        Οι οργανισμοί που δημιουργούνται, οι γενετικώς τροποποιημένοι, είναι πλέον ιδιοκτησία των ιδιωτικών εταιρειών, που ανακάλυψαν και εφάρμοσαν τη συγκεκριμένη τεχνολογία. 

        Όσοι αγοράζουν π.χ. τους γενετικώς τροποποιημένους (γ.τ.) σπόρους πληρώνουν ένα υψηλό κόστος, μέρος του οποίου πηγαίνει για την αγορά δικαιώματος χρήσης των πατενταρισμένων οργανισμών. Απαγορεύεται στους αγρότες να κρατήσουν σπόρο για την επόμενη χρονιά, όρος που αν παραβιαστεί, οδηγεί σε ποινική δίωξη. Παράλληλα, απαγορεύεται κάθε ανεξάρτητη έρευνα στους σπόρους αυτούς. 

        Βλέπουμε εξαρχής ότι η "αγωνία" των εταιρειών αυτών για το μέλλον του κόσμου, συνοδεύεται με πατέντες, χρήμα, εξουσία, απαγορεύσεις και διώξεις. 

        Καθόλου παράξενο, αν αναλογιστούμε το ποιόν των σωτήρων μας: βιομηχανίες όπλων, που μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο έφτιαξαν λιπάσματα και βιοκτόνα, μας ψέκασαν με DDT και Agent Orange, μας δηλητηρίασαν με PCB και Roundup. Άραγε, οι Γ.Τ.Ο. που με τόση θέρμη μας προτείνουν, είναι πράξη μετανοίας για το αμαρτωλό τους παρελθόν;

Όσα λέγονται και όσα κρύβονται για τους Γ.Τ.Ο.


        Η προώθηση των Γ.Τ.Ο. διαφημίζεται από εταιρείες και κυβερνήσεις ως πανάκεια στα κύρια προβλήματα του κόσμου. Ωραιοποιείται η επίδρασή τους στη ζωή των ανθρώπων, ενώ υποβαθμίζεται ή παρεμποδίζεται η επιστημονική έρευνα για πιθανές αρνητικές επιδράσεις ή κατευθύνεται από τις ίδιες τις εταιρείες των Γ.Τ.Ο.
1. Οι Γ.Τ.Ο. δεν είναι επιβλαβείς για την υγεία, γιατί δεν διαφέρουν από τα συμβατικά προϊόντα - Κάτω από προϋποθέσεις ευνοούν την υγεία. Έχουν π.χ. βάλει ανθρώπινα γονίδια σε γ.τ. έμβρυα αγελάδας, που στη συνέχεια εμφύτευσαν σε παρένθετες μητέρες-αγελάδες. Από τις γ.τ. αγελάδες που θα προκύψουν και μέσα από αυτή την πολύ «φυσική» διαδικασία, θα έχουμε γάλα παρόμοιο του μητρικού, που χωνεύεται καλύτερα από το κανονικό αγελαδινό γάλα(!)
        Είναι έτσι όμως τα πράγματα; Ή είναι μόνο έτσι;

        Δεν ευσταθεί ότι οι Γ.Τ.Ο. μοιάζουν στους συμβατικούς, καθώς είναι γνωστό ότι διαφέρουν από αυτούς ως προς το πιο βασικό υλικό της ζωής: το γενετικό κώδικα (DNA).

        Στην Αμερική η είσοδος των ΓΤΟ στην κατανάλωση ξεκίνησε τη δεκαετία του 90. Την ίδια χρονική περίοδο παρατηρείται αλματώδης αύξηση σοβαρών προβλημάτων υγείας: αλλεργιών, αυτοάνοσων νοσημάτων, στειρότητας, αυτισμού και νοητικής υστέρησης.

        Παρά το γεγονός αυτό, ο αριθμός των ερευνών για τις συνέπειες στην υγεία είναι απελπιστικά μικρός σε σύγκριση με το βαθμό εξάπλωσης των Γ.Τ.Ο. 

        Οι όποιες ανεξάρτητες έρευνες έχουν γίνει δείχνουν: διάλυση ανοσοποιητικού, καρκινογενέσεις, δημιουργία τοξινών, αλλεργίες και πολλά άλλα, με τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα να κάνουν την εμφάνισή τους από τον 4ο μήνα

        Η EFSA (European Food Safety Authority) ωστόσο μας διαβεβαιώνει για την ασφάλεια των Γ.Τ.Ο. αφού έχει πρώτα φροντίσει με πρωτόκολλο πιστοποίησης να αναγνωρίζονται οι έρευνες που περιορίζονται χρονικά στους 3 μόνο μήνες! 

        Ενώ υπάρχουν στοιχεία ανεξάρτητων ερευνών, αλλά και σοβαρότατες ενδείξεις που συνδέουν την κατανάλωση γ.τ. τροφίμων με νοσήματα, όχι μόνο οι οργανισμοί αυτοί και τα παράγωγά τους δεν απαγορεύονται, έστω μέχρις ότου ολοκληρωθούν και βγουν οριστικά αποτελέσματα στο βάθος του χρόνου που απαιτείται, αντίθετα όσοι επιστήμονες διαφωνούν, φιμώνονται με μηνύσεις, διασύρονται επιστημονικά και οι έρευνές τους αποκρύπτονται ή βαφτίζονται «αναξιόπιστες».
2. Με την καλλιέργεια των Γ.Τ.Ο. μειώνεται η χρήση νερού και χημικών και προστατεύεται το περιβάλλον.
        Πρόκειται για πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Στα μέρη όπου εφαρμόστηκαν γ.τ. καλλιέργειες, γίνεται πολλαπλάσια χρήση χημικών και νερού. Εκτοξεύτηκε το ποσοστό χρήσης λιπασμάτων και επέμβασης με όλο και περισσότερα και πιο τοξικά ζιζανιοκτόνα και παρασιτοκτόνα, καταστρέφοντας τη βιοποικιλότητα στην περιοχή καλλιέργειας, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και επιβαρύνοντας συνολικά το ευρύτερο περιβάλλον. Εξαιτίας αυτής της αύξησης των χημικών, ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει και η αυξανόμενη μείωση του πληθυσμού εντόμων επικονιαστών, κυρίως της μέλισσας.

        Το κυρίαρχο όμως περιβαλλοντικό ζήτημα είναι η επιμόλυνση καθώς η γύρη των γ.τ. φυτών επιμολύνει τις άλλες καλλιέργειες. Η γενετική μόλυνση είναι ανεξέλεγκτη, δεν καθαρίζει και δεν τιθασεύεται. Παραμένει στην φύση, επιμολύνοντας ό,τι ανόθευτο. Επιβάλλεται, παραβιάζοντας το είδος και τον τρόπο καλλιέργειας, που ο καλλιεργητής, αλλά και ο καταναλωτής θέλει να έχει. Αυτό σημαίνει, ότι ακόμα κι αν, σύμφωνα με την πρόταση του κ. Μανιάτη, η Ελλάδα αρνηθεί την γ.τ. καλλιέργεια στο έδαφός της, η γενετικώς τροποποποιημένη γύρη από καλλιέργειες σε γειτονικές χώρες, δεν θα σταματήσει στα σύνορα. Καθώς, μάλιστα δεν φέρει κανενός είδους ταξιδιωτικό έγγραφο, δεν αναγνωρίζεται και δεν «απελαύνεται»!
3. Η γενετικώς τροποποιημένη καλλιέργεια αποδίδει περισσότερο και αυξάνει το εισόδημα των αγροτών, ενισχύοντας συνολικά την οικονομία, ειδικά των κατά κύριο λόγο αγροτικών χωρών - Μέσα από την (υποσχόμενη) αύξηση της παραγωγής θα αντιμετωπιστεί η ασιτία και ο υποσιτισμός στις χώρες του τρίτου κόσμου.
        Είναι γελοίο να υπάρχουν επιστήμονες και πολιτικοί που υποστηρίζουν ότι η ασιτία είναι θέμα έλλειψης τροφής κι όχι αποτέλεσμα αναλγησίας και ανισότητας. Η ασιτία οφείλεται στον αποκλεισμό ομάδων και λαών από τον πλούτο, που οι ίδιοι παράγουν.

        Στο επίπεδο της αγροτικής παραγωγής, όχι μόνο υπάρχει μείωση, αλλά αυτό που ουσιαστικά παρατηρείται είναι η αύξηση των δαπανών. 

        Οι αγρότες –εξαρτημένοι εντελώς από τις μεγαλοεταιρείες-γονατίζουν: Από τη μια, ακριβοί σπόροι, μεγαλύτερη ανάγκη για αγορά λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων και παρασιτοκτόνων και από την άλλη, τα «εργαστηριακά» φυτά –σε αντίθεση με τις παραδοσιακές ποικιλίες- δεν αντέχουν στο αστάθμητο φυσικό περιβάλλον, το εντελώς διαφορετικό από το περιβάλλον των εργαστηρίων που δημιουργήθηκαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απόγνωσης των καλλιεργητών αποτελεί το φαινόμενο αυτοκτονιών των αγροτών στην ζώνη βαμβακοκαλλιέργειας στην Ινδία, μετά την εισβολή και κυριαρχία του γ.τ. βαμβακοσπόρου. Για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα, δανείζονται από τράπεζες και τοκογλύφους. Με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή, οι γ.τ. βαμβακόσποροι θα έχουν την υποσχόμενη απόδοση, βάζουν ως υποθήκη το χωράφι τους, το οποίο και εν τέλει χάνουν, μιας και οι γ.τ. σπόροι που δεν αποδίδουν, έχουν ταυτόχρονα οδηγήσει στον αποκλεισμό άλλων σπόρων (συμβατικών και παραδοσιακών). 

        Η αγροτική οικονομία των χωρών εξαρτάται πλέον όλο και περισσότερο από τις ξένες αυτές μεγαλοεταιρείες, που με το μονοπώλιό τους μπορούν να επιβληθούν εύκολα και απλά, όχι μόνο, αυξάνοντας τις τιμές στα προϊόντα τους (σπόρους, λιπάσματα, φάρμακα), αλλά και να ορίζουν το είδος της καλλιέργειας.

        Τι θα σήμαινε αυτό, σε παγκόσμια κλίμακα, σε μια ενδεχόμενη -τεχνητή ή μη- επισιτιστική κρίση; Ειδικά, αν αναλογιστούμε, ότι όλο και περισσότερη γη δεσμεύεται για βιοενεργειακά φυτά, επιδοτείται να μένει ακαλλιέργητη ή έρχεται στα χέρια λίγων πολυεθνικών; Ακόμη, αφού οι γ.τ. καλλιέργειες δεν ανταποκρίνονται στις συνήθεις συνθήκες, πώς θα ανταπεξέλθουν στις έντονες κλιματικές αλλαγές;

        Κι ενώ τέτοια ερωτήματα εγείρονται στη σοβαρή επιστημονική κοινότητα, πώς εξηγείται η επέλαση των ΓΤΟ και των εταιρειών τους; 

        Η έγκριση των γενετικά τροποποιημένων και η προώθησή τους μπορεί να εφαρμοστεί, μόνο αφού έχει προηγηθεί μια σειρά άλλων πολιτικών: Πολιτικών που μειώνουν την αξία των ιδρυμάτων και τραπεζών εγχώριου γενετικού υλικού, πολιτικών που υποβιβάζουν την αξία της ανεξάρτητης επιστήμης (ιδιωτικοποίηση πανεπιστημίων), πολιτικών που μειώνουν τη δύναμη αντίστασης των αγροτών μέσα από την πρόσδεσή τους στο τραπεζικό σύστημα και την φορολογική τους αφαίμαξή, πολιτικών που έχουν εξαθλιώσει τους πολίτες και έχουν εκμηδενίσει την αγοραστική αξία των μισθών, πολιτικών που εξαγοράζουν τα ΜΜΕ για να στηθεί η προπαγάνδα τους, πολιτικών που φιμώνουν τη φωνή ανεξάρτητων φορέων, πολιτικών που χτυπούν την τοπική αυτοδιοίκηση και οδηγούν στη συγκέντρωση εξουσίας σε ένα διεφθαρμένο κεντρικό κράτος, που εύκολα υποκύπτει στη δωροδοκία και την πίεση που ασκούν ξένα κεφάλαια. Η είσοδος των Γ.Τ.Ο. προετοιμάζεται μέσα από την επικράτηση πολιτικών προσώπων που έχουν διαφθαρεί τόσο, που δεν διστάζουν με μια υπογραφή να δεσμεύσουν με μνημόνια χώρες, να καταπατήσουν βασικές συνταγματικές αρχές και να αντικαταστήσουν τους νόμους με Προεδρικά Διατάγματα. Πολιτικών που δημιουργούν όργανα, όπως π.χ. το ΤΑΙΠΕΔ, που ως στόχο έχουν ό,τι δημόσιο να το παραδώσουν στα χέρια ιδιωτών, αφού πρώτα έχουν αφαιρέσει το δημόσιο χαρακτήρα του: 

        Ό,τι ισχύει για την παιδεία, τα δάση, τους αιγιαλούς, την πολιτισμική και περιβαλλοντική μας κληρονομιά, ισχύει για την τροφή, την υγεία και για τους παραδοσιακούς μας σπόρους.


Η υπεράσπισή τους είναι πρωτίστως θέμα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε και:

Β. Κανελλοπούλου: "Μεταλλαγμένα: Το παρελθόν, το παρόν και το άγνωστο μέλλον " εκδ. Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη
Dr. Vandana Shiva: "Η αρπαγή της σοδειάς. Η ληστεία της παγκόσμιας παραγωγής τροφής" εκδ. Εξάρχεια
Έρευνα Seralini (pdf): http://www.gmoseralini.org/wp-content/uploads/2012/11/GES-final-study-19.9.121.pdf
Έρευνα Arphad Puztai (pdf): http://stopogm.net/sites/stopogm.net/files/ewenpusztai.pdf
και http://www.bibliotecapleyades.net/ciencia/ciencia_geneticfood36.htm

Ντοκιμαντέρ: Ο κόσμος σύμφωνα με τη Μονσάντο


Χρήσιμα site
www.biotechwatch.gr
Πελίτι: www.peliti.gr
Αιγίλοπας: www.aegilops.gr
Αρχιπέλαγος-Κιβωτός σπόρων Αιγαίου: www.archipelago.gr/kivotos-sporon-egeou/
Greenpeace: Οδηγός για τα μεταλλαγμένα



ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

1η σελίδα:
1. Agent Orange http://www.dailymail.co.uk/news/article-2401378/Agent-Orange-Vietnamese-children-suffering-effects-herbicide-sprayed-US-Army-40-years-ago.html
2. PCB http://www.ecosmes.net/cm/navContents?l=EL&navID=eee&subNavID=2&pagID=3&flag=1
3. Roundup http://www.scientificamerican.com/article/weed-whacking-herbicide-p/
4. Έχουν π.χ. βάλει ανθρώπινα γονίδια σε γ.τ. έμβρυα αγελάδας http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=265055
5. αλματώδης αύξηση σοβαρών προβλημάτων υγείας http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=7294
6. διάλυση ανοσοποιητικού, καρκινογενέσεις, δημιουργία τοξινών, αλλεργίες και πολλά άλλα http://biotechwatch.gr/SeraliniResearch
7. EFSA http://biotechwatch.gr/CEOSreportEFSA
8. την κατανάλωση γ.τ. τροφίμων με νοσήματα http://www.responsibletechnology.org/doctors-warn

2η σελίδα
9. πολλαπλάσια χρήση χημικών και νερού http://www.dailymail.co.uk/news/article-2211737/How-GM-crops-increased-use-danger-pesticides-created-superweeds-toxin-resistant-insects.html
10. κυρίως της μέλισσας http://blogs.reuters.com/great-debate/2012/04/09/mystery-of-the-disappearing-bees-solved/
11. επιμόλυνση http://www.kathimerini.gr/490299/article/epikairothta/kosmos/genetikh-epimolynsh-se-sitoxwrafa-anhsyxei-tis-hnwmenes-politeies
12. φαινόμενο αυτοκτονιών των αγροτών στην ζώνη βαμβακοκαλλιέργειας στην Ινδία http://www.hindustantimes.com/business-news/ministry-blames-bt-cotton-for-farmer-suicides/article1-830798.aspx 

Πηγή: dsellar.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου