Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Έδινε στην κωμωδία τη νότα της θλίψης - το κερασάκι στην τούρτα

Καλημέρα Βιετνάμ!

Δεν ξέρεις αγαπητέ κύριε Βιετνάμ,

πόσο συγκλονιστικό είναι μέσα από τη δική σου τραγωδία,
μέσα από έναν ακήρυχτο πόλεμο πάνω στο δικό σου κορμί
να βγαίνει γέλιο χάρι σε μια εμπνευσμένη αντιπολεμική κωμωδία.

Δεν θα μας εντυπωσίαζε τόσο, αν στο μυαλό μας είχαμε αυτό που έπρατταν οι μεγάλοι κλασσικοί εδώ και αιώνες: να συμπεριλάβουν στο δράμα και την τραγωδία και την κωμωδία.

Δεν ξέρω αν ο συνειρμός μου είναι σωστός, αλλά πιστεύω ότι ο Ρόμπιν Γουίλιαμς παραπέμπει στον Θανάση Βέγγο - και οι δυο στον Τσάρλι Τσάπλιν. Και οι τρεις κατόρθωναν το τέλειο, να παίζουν και τα δυο είδη του δράματος σε μια παράσταση, σε μια ταινία. Κι επειδή διακρίθηκαν κυρίως ως κωμικοί, δεν ήταν λίγες οι φορές που χάριν σεναρίου ή σκηνοθετική αδεία η κωμωδία εξελισσόταν σε σκηνές τραγωδίας. Αλλά κι όταν ακόμα αυτές δεν υπήρχαν, και τους τρεις μεγάλους ηθοποιούς, τους πρόδιδε η θλίψη στο βάθος της ματιάς τους.

Δεν είναι συγκλονιστικό;

Αυτές τις σκέψεις έκανα από το πρωί που έμαθα για το θάνατο του μεγάλου ηθοποιού καθώς δεν με ενδιέφεραν οι άλλες πτυχές των ρεπορτάζ.

Φαντάστηκα ότι στο τέλος της μέρας θα βρω κάτι που να ασχολείται με την ουσία, κάτι που να κρατάει τις στοιχειώδεις ισορροπίες βρε αδερφέ.


Πέρασαν τα μεσάνυχτα κι ακόμα αναρωτιέμαι γιατί ένα ρεπορτάζ για το τέλος μιας ζωής πρέπει να περιλαμβάνει τόσες λεπτομέρειες για τις αιτίες ή τις συνθήκες του θανάτου...

Ειδικά όταν πρόκειται για μια προσωπικότητα παγκόσμιας φήμης, τι νόημα έχει να προβάλλονται τόσο δυσανάλογα γεγονότα ή φήμες σε σχέση με μια μεγάλη και μακροχρόνια παρουσία και προσφορά.

Αυτές οι σκέψεις περνάνε μεν σαν φωτοβολίδα από το μυαλό, γίνονται όμως έμμονη ιδέα όταν ακούς, διαβάζεις ότι η οικογένεια ζητά σεβασμό σ' αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή.

Θεώρησα ότι το κείμενο του Δημήτρη Μπούρα κράτησε κατά το δυνατό αυτές τις ισορροπίες, ενώ παράλληλα παρουσιάζει με αρκετή πληρότητα τα βιογραφικά εκείνα στοιχεία που μας αφορούν.

Παρόλα αυτά δεν απέφυγα να κόψω κάποιες προτάσεις που θα μπορούσε να είχε αποφύγει...

Λογοκρισία; Όχι... άλλωστε η παραπομπή μπορεί να λύσει το πρόβλημα κάθε αρρωστημένης περιέργειας - προσωπικά δεν θα το συνιστούσα, γιατί δεν είναι καν γαργαλιστικό...

Καληνύχτα Ρόμπιν Γουίλιαμς!


Ρόμπιν Γουίλιαμς: Έδωσε στην κωμωδία μια νότα θλίψης

Η είδηση της αυτοκτονίας του Ρόμπιν Γουίλιαμς έπεσε σαν κεραυνός νωρίς σήμερα το πρωί. Μαθεύτηκε επίσης ότι  «ο πιο αστείος άνθρωπος του κόσμου», σύμφωνα με παλιότερο δημοψήφισμα του αμερικανικού περιοδικού Entertainment Weekly, έπασχε από κατάθλιψη. Οι μικρές και οι μεγάλες ατομικές τραγωδίες ήταν ανέκαθεν μέρος της καθημερινότητας του Χόλιγουντ. Η διασημότητα συνήθως δεν συμβαδίζει με την ευτυχία. Αυτή εδώ η τραγωδία όμως συγκλόνισε εκατοντάδες χιλιάδες θαυμαστές του διάσημου ηθοποιού. Τα social media πήραν φωτιά αμέσως μετά την είδηση του θανάτου του.

Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έπαιξε σε πλήθος ταινιών. Πήρε ένα Οσκαρ (Β' ρόλου για τον «Ξεχωριστό Γουίλ Χάντιγκ») και προτάθηκε άλλες τρεις φορές για το βραβείο. Το παρουσιαστικό του δεν τον βοηθούσε να γίνει ζεν πρεμιέ, έγινε αφίσα όμως σε νεανικά δωμάτια χάρη σε έναν ρόλο του που ενέπνευσε τη γενιά του ‘80. Ποιός δεν θυμάται τον Τζον Κίτιγκ και τον «Κύκλο των χαμένων ποιητών»; Ποιός θα ξεχάσει την διάσημη ατάκα του «Άδραξε την ημέρα»;

Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς ήταν σπουδαίος ηθοποιός. Πολυτάλαντος. Ικανός για δράματα, για περιπέτειες που εξάπτουν την παιδική φαντασία, και για κωμωδίες χαμηλών τόνων που κρύβουν μέσα τους το δράμα. Ποιός θα ξεχάσει την τρυφερή «Κυρία Νταπφάιαρ»;
Το αντιπολεμικό
«Καλημέρα Βιετνάμ»; τον τρελό «Βασιλιά της μοναξιάς»; Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς μιλούσε σαν πολυβόλο ενώ μπόλιαζε την κωμωδία με μια νότα θλίψης.

 
Παγκόσμιος θρήνος

Παγκόσμια θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση για τον θάνατο του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού Ρόμπιν Γουίλιαμς, ο οποίος βρέθηκε νεκρός την Δευτέρα στο σπίτι του, στο Τιμπουρόν της Καλιφόρνια, βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, σε  ηλικία 63 ετών. Σύμφωνα με δήλωση των τοπικών αστυνομικών αρχών, «ο θάνατος οφείλεται σε αυτοκτονία λόγω ασφυξίας».

Η είδηση έγινε γνωστή τα ξημερώματα στην Ελλάδα. Ήταν γνωστό ότι ο ηθοποιός έπασχε αρκετό καιρό από βαριά κατάθλιψη,  η οποία τον ώθησε στη χρήση ναρκωτικών . Πιο συγκεκριμένα ο Γουίλιαμς είχε παραδεχτεί δημόσια τον εθισμό του με την κοκαΐνη, την οποία συνήθιζε να αποκαλεί «πιτυρίδα του διαβόλου». Χαρακτηριστικές του ατάκες -αναφορές στην εξάρτησή του- από διάφορους κωμικούς του ρόλους ήταν: «Τι καταπληκτικό ναρκωτικό» «Ο,τιδήποτε σε κάνει παρανοϊκό και ανίκανο, δώστε μου κι άλλο από αυτό».
Το 2009 υπεβλήθη σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς στην κλινική Κλίβελαντ του Οχάιο, η οποία αποτέλεσε αφορμή για απολογισμό ζωής, όπως ανέφερε σε παλαιότερη δήλωση του ο Γουίλιαμς.


Η συζύγός του, Σούζαν Σνάιντερ, δήλωσε: «Σήμερα το πρωί έχασα τον σύζυγο και καλύτερό μου φίλο, ενώ ο κόσμος έχασε έναν απο τους πιό αγαπητούς καλλιτέχνες κι έναν όμορφο άνθρωπο. Ελπίζουμε ότι θα τον θυμόμαστε με επίκεντρο τις αμέτρητες στιγμές γέλιου και χαράς που χάρισε σε εκατομμύρια
και όχι τον θάνατό του...»

Ο Μπαράκ Ομπάμα σε δήλωσή του ανέφερε: «Ηρθε στον κόσμο μας ως εξωγήινος και κατόρθωσε να αγγίξει κάθε πτυχή του ανθρώπινου πνεύματος,  μας έκανε να γελάσουμε και να κλάψουμε». Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε φυσικά στην κωμική σειρά της τηλεόρασης «Mork and Mindy» που έκανε διάσημο τον Γουίλιαμς στην δεκαετία του 1970 καθιερώνοντάς τον αμέσως στην κωμωδία.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό τύπο ο Ρόμπιν Ουίλιαμς που είχε κερδίσει το Όσκαρ για το "Good Will Hunting" (Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ) έπασχε από κατάθλιψη κάτι που επιβεβαίωσε και ο προσωπικός βιογράφος του που ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «αυτή είναι μια τραγική και ξαφνική απώλεια. Η οικογένεια ζητά σεβασμό για την ιδιωτική τους ζωή κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης στιγμής ».




Δημήτρης Μπούρας


1987: Καλημέρα Βιετνάμ ! - Good Morning Vietnam


Κωμωδία: Διάρκεια 117'
Σκηνοθέτης: Μπάρι Λέβινσον
Ηθοποιοί: Φόρεστ Γουίτακερ, Τζέι Τι Γουόλς, Ρόμπιν Γουίλιαμς, Μπρούνο Κίρμπι

Eνας ντι-τζέι αναλαμβάνει την πρωινή ζώνη ενός στρατιωτικού ραδιοφωνικού σταθμού. Οπλισμένος με κέφι που αντιστέκεται στην ομίχλη του πολέμου, κατορθώνει να ξεσηκώσει τα πλήθη τόσο με τη μουσική του όσο και με τα καυστικά σχόλια του. Γρήγορα, μπαίνει στην καρδιά των στρατιωτών και στο στόχαστρο των ανωτέρων...





1990: Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών - Dead Poets Society

Δραματική: Διάρκεια 128'
Σκηνοθεσία: Peter Weir
Σενάριο: Tom Schulman
Ηθοποιοί: Robin Williams, Robert Sean Leonard, Ethan Hawke, Josh Charles, Gale Hansen

Ο ντροπαλός Τοντ Αντερσον είναι ο νέος μαθητής ενός αυστηρού σχολείου αρρένων, όπου ο αδελφός του υπήρξε αριστούχος. Ο συγκάτοικός του, Νιλ, έξυπνος και δημοφιλής, ζει με την καταπίεση του πατέρα του. Η ζωή των δύο και των υπολοίπων συμμαθητών τους θα αλλάξει σύντομα με την έλευση ενός καινούργιου καθηγητή, του Κίτινγκ, που θα τους σπρώξει να πάνε ενάντια στο κατεστημένο.


1995: Τζουμάντζι - Jumanji

Φαντασίας: Διάρκεια 104'
Σκηνοθέτης: Joe Johnston
Ηθοποιοί: Robin Williams, Kirsten Dunst, Bradley Pierce, Bonnie Hunt, Jonathan Hyde, Bebe Neuwirth, David Alan Grier


Πριν από χρόνια, ένα μικρό παιδί εξαφανίστηκε μυστηριωδώς ενώ έπαιζε με μια φίλη του ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με μαγικές ιδιότητες.
25 χρόνια μετά, δυο παιδιά ανακαλύπτουν το επιτραπέζιο παιχνίδι που λέγεται Jumanji και συνεχίζουν την παρτίδα με απρόβλεπτες συνέπειες.
 
1997: Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ - Good Will Hunting

Δραματική: Διάρκεια 126'
Σκηνοθεσία: Gus Van Sant
Σενάριο: Matt Damon, Ben Affleck
Ηθοποιοί: Matt Damon, Robin Williams, Ben Affleck, Stellan Skarsgård, Minnie Driver, Casey Affleck


Το ευφυέστερο μυαλό ενός κορυφαίου αμερικανικού πανεπιστημίου δεν είναι κάποιος καθηγητής, αλλά αυτός που καθαρίζει τα πατώματα της σχολής, ο Γουίλ Χάντινγκ. Εκτός από καθαριστής, ο Χάντινγκ είναι και ένας πεισματάρης, άφραγκος, νέος άνδρας, που περνάει το χρόνο του πίνοντας μπίρες με τα φιλαράκια του στην κακόφημη συνοικία της Βοστόνης, μπλέκοντας συνεχώς σε καυγάδες...

και το "αντίο" της κόρης του Ρόμπιν Γουίλιαμς
 μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο twitter

«Εσύ και μόνο εσύ θα έχεις τα αστέρια, όπως κανείς άλλος δεν τα έχει. Σε ένα από αυτά θα ζω. Σε ένα από αυτά θα γελώ. Όταν το βράδυ θα κοιτάς τον ουρανό, θα μοιάζει σαν να γελάνε όλα τα αστέρια. Εσύ και μόνο εσύ, θα έχεις αστέρια που γελούν. Σε αγαπώ. Μου λείπεις. Θα προσπαθώ να συνεχίσω να κοιτάω ψηλά.», έγραψε χαρακτηριστικά,
δανειζόμενη ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Αντουάν Ντε Σαιντ- Εξίπερυ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου