Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Τ. Κουράκης: Κυνηγός φαντασμάτων ο υπουργός με τις διαγραφές φοιτητών, όπως ακριβώς είχε πράξει και με τις οροθετικές γυναίκες

Δήλωση του Τάσου Κουράκη, συντονιστή της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Σε συνέχεια των δηλώσεων του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή και της σημερινής ανακοίνωσης του Υπουργείου για το θέμα της διαγραφής των φοιτητών οι οποίοι έχουν υπερβεί τα έτη σπουδών τους, είναι αναγκαίο να τονιστούν τα ακόλουθα.
 
Ο Υπουργός Παιδείας υιοθετεί άκριτα με τις προτάσεις του μία πάγια θέση της τρόικα, η οποία επιθυμεί να διαγραφούν περί τους 180.000 φοιτητές, με στόχο την δικαιολόγηση νέων περικοπών στη κρατική χρηματοδότηση των ΑΕΙ και την εγκατάσταση κλίματος φόβου και πειθάρχησης στην ανώτατη εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα ηγεσία του Υπουργείου επιδίδεται σε ένα απαράδεκτο επικοινωνιακό παιχνίδι διαπόμπευσης των φοιτητών, οι οποίοι ωθούμενοι από τις περιστάσεις της ζωής, δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις σπουδές τους. Είναι θλιβερό που ο Υπουργός Παιδείας επαναφέρει τη ρητορική αυτή με τον ίδιο τρόπο που το είχε πράξει και με τις οροθετικές γυναίκες, τις οποίες δεν είχε διστάσει να στιγματίσει και να κυνηγήσει κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Υγείας.

Η ηγεσία του Υπουργείου δεν διστάζει να συκοφαντήσει ακόμα και τη δημόσια παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα. Έτσι δεν δίστασε ο κ. Λοβέρδος στη σημερινή εκπομπή του Αντένα να διαστρεβλώσει πλήρως την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και εκεί που εμείς λέγαμε ότι “τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μπορούν να προβούν, μόνο στη διαγραφή των φοιτητών που δεν εγγράφονται σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα” να “διαβάζει” αντί τη λέξη “εγγράφονται” σε “συμμετέχουν στις εξετάσεις”, για να βγει πιο ευαίσθητο το υπουργείο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γνωστό το κόλπο κύριε Υπουργέ. Πρώτα αλλοιώνουμε τη θέση του αντιπάλου και μετά τη χτυπάμε.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει καταθέσει νομοθετική πρόταση σε σχέση με το ζήτημα, ώστε να μην διαγραφεί κανένας φοιτητής, ο οποίος επιθυμεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Το μοναδικό κριτήριο που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το δεδηλωμένο ενδιαφέρον του φοιτητή, το οποίο θα εκφράζεται στο εξής με την εγγραφή κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου, χωρίς καμία απαίτηση αναδρομικότητας (την οποία προβλέπει η "ρύθμιση" του Υπουργείου) για τους φοιτητές που δεν εγράφησαν τα προηγούμενα έτη, αλλά επιθυμούν να επανέλθουν και να εγγραφούν. Και προσθέτει: "Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μπορούν να προβούν, μόνο στη διαγραφή των φοιτητών που δεν εγγράφονται σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα, ή που δεν ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους, με εξαίρεση την περίπτωση συνδρομής ανωτέρας βίας ή πραγματικού και σοβαρού κωλύματος».

Προς αποκατάσταση της αλήθειας με την παρούσα δήλωση επισυνάπτεται και η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους νέους που επιθυμούν να επανέλθουν στις σπουδές τους και δεσμεύεται να μην αναγνωρίσει καμία διαγραφή φοιτητή από τα ελληνικά ΑΕΙ, παρά τη θέλησή του. Έχει άλλωστε ξεκαθαρίσει στην ελληνική κοινωνία ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα καταργήσει άμεσα τους μνημονιακούς νόμους, μεταξύ των οποίων τον καταστροφικό για τα ΑΕΙ 4009/2011 από τον οποίο και απορρέουν οι σημερινοί τακτικισμοί του Υπουργού της Παιδείας. Οι αλχημείες της τρόικα και οι επικοινωνιακές επιθέσεις του Υπουργείου Παιδείας θα βρουν απέναντί τους σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα».

Πηγή: www.left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου