Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Η μάχη του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού

γράφει ο Νίκος Παπανικολάου

Φαίνεται ότι το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο θα αποτελέσει μια από τις λίγες κοινωνικές δομές που θα παραμείνουν, τουλάχιστον για την ώρα, στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, μετά την παραχώρησή του (μέσω διαγωνισμού) από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτη.

Ωστόσο, παρά την τεράστια προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο, υπάρχει αγωνία και προβληματισμός όχι μόνο για την παραμονή του στις ίδιες εγκαταστάσεις, αλλά και για την απρόσκοπτη λειτουργία του, αφού η νέα Δημοτική Αρχή Ελληνικού-Αργυρούπολης δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά της για το αν θα στηρίξει οικονομικά επαρκώς τη λειτουργία του.

Μιλώντας μάλιστα στο atticacoast.gr, η ψυχή του Μητροπολιτικού ιατρείου, ο Γιώργος Βήχας, επεσήμανε χαρακτηριστικά πως στην περίπτωση που θα υπάρξει αρνητική εξέλιξη στις σχέσεις του με τον Δήμο, μπορεί να αυξηθούν οι δυσκολίες αλλά δεν θα διακοπεί η λειτουργία του.

Οι εθελοντές



Επιδιώκοντας να δώσουν τη δική τους απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα των καιρών, αν δηλαδή μπορεί να μειωθεί ή να αναιρεθεί η πραγματικότητα της στέρησης του δικαιώματος των Ελλήνων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στη διάγνωση και τη φαρμακευτική αγωγή, 230 εθελοντές δημιούργησαν το Μ.Κ.Ι.Ε.

Αν κατόρθωσαν να περισώσουν κάτι από το κύρος του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης;


Ασφαλώς! Και μόνο η μαζική ανταπόκριση του κοινού και η συνεχής διεύρυνση των παροχών του Κοινωνικού Ιατρείου δίνουν μια περίφημη απάντηση.


Η ιδέα του Μητροπολιτικού Κέντρου ανήκει στον καρδιολόγο Γιώργο Βήχα και ψήγματά της αφέθηκαν να «μουλιάσουν», το καλοκαίρι του 2011 στο Σύνταγμα, στα άγρια κύματα των εκδηλώσεων και στα όνειρα των… αγανακτισμένων.

Ασθενής… αιτιολογία
Μιλήσαμε με την «ψυχή» του Κοινωνικού Ιατρείου και το πρώτο που εισπράξαμε ήταν μια μη ομολογημένη αλλά εμφανή ανησυχία για το αύριο. Όχι, δεν εξέφρασε φόβο πως μπορεί να διακοπεί η απρόσκοπτη λειτουργία του τεράστιου αυτού Κέντρου, αλλά πως μπορεί
να αυξηθούν οι δυσκολίες.

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού στηρίζεται στον εθελοντισμό και μόνο για τα λειτουργικά του έξοδα υπήρξε συμφωνία να καλυφτούν από τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Όμως, ο Δήμος άλλαξε χέρια και η νέα δημοτική αρχή, η οποία δεν έχει αναλάβει ακόμη τα ηνία, δεν έχει δώσει δείγματα συμπεριφοράς.

Ο κ. Βήχας μας είπε πως προγραμματίζει συνάντηση μαζί της και ελπίζει και εύχεται να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα.


Η στάση του Δήμου είναι το μοναδικό αγκάθι στη λειτουργία του Ιατρείου;


Όχι, μας απάντησε ο καρδιολόγος, ο οποίος μας ανέφερε πως έως και το 2013 υπήρξε εξαιρετική ανταπόκριση από τα κρατικά νοσοκομεία σε περιστατικά ασθενών που τους έστελναν. Το 2014 όμως έγιναν «στενάχωρα» τα πράγματα, μιας και βάσει του νέου προϋπολογισμού
του υπουργείου Υγείας είναι αδύνατη η παροχή περίθαλψης και νοσηλείας σε ανθρώπους που δεν είναι ασφαλισμένοι.

Σύμφωνα με τον κ. Βήχα, η αιτιολογία είναι… ασθενής, εφόσον σύμφωνα με μελέτη οι μη ασφαλισμένοι κοστίζουν στο Δημόσιο πολύ περισσότερα χρήματα από το αν ήταν ασφαλισμένοι.


Η ουτοπία έγινε πραγματικότητα

To Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ) προσφέρει, χωρίς καμία διάκριση, δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή σε όλους τους ανασφάλιστους, άπορους και άνεργους ασθενείς.

Ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας που είχε την ιδέα και μια μικρή ομάδα έξι ανθρώπων προσφέρθηκαν εθελοντικά για τη δημιουργία αυτού του Ιατρείου που δεν υποκαθιστά, όπως λένε, το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Απεναντίας παλεύουν ώστε αυτό να παραμείνει ανοιχτό σε όλους και να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.


Η εθελοντική ομάδα του ΜΚΙΕ δημιουργήθηκε στην καρδιά των εκδηλώσεων στο Σύνταγμα με στόχο… να αντισταθεί έμπρακτα, ορμώμενοι από τα λόγια του Μίκη Θεοδωράκη: «Κανένας Έλληνας δεν πρέπει να πεινάσει, κανένας Έλληνας δεν πρέπει να μείνει χωρίς γιατρό».


Ο Γιώργος Βήχας μαζί με τη μικρή ομάδα εθελοντών (οι εθελοντές, γιατροί, φαρμακοποιοί, πολίτες, στην πορεία έγιναν 230, πάνω από 60 γιατροί ακόμη και εναλλακτικοί), και με τη βοήθεια του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης έστησε, τον Δεκέμβριο του 2011, το Μητροπολιτικό Ιατρείο στην παλιά αμερικάνικη βάση, διακηρύσσοντας μερικές βασικές αρχές:
• Πως δεν θα δεχθεί χρηματικές δωρεές από κανέναν. Δέχεται δωρεές μόνο σε είδος ή υπηρεσίες και δεν διαφημίζει τους δωρητές. Χρήματα δέχεται μόνο από τους συμμετέχοντες εθελοντές, ώστε να καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες του ιατρείου.
• Πως δεν θα επιτρέψει την παραμικρή κομματική εμπλοκή στη δράση του.
• Πως δεν θα χρηματοδοτηθεί από κανέναν. Τα λειτουργικά έξοδα του Ιατρείου καλύπτονται από τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης.
• Πως θα λειτουργεί με διαφάνεια, συλλογικά (ανώτατο όργανο του ιατρείου είναι η συνέλευσή του), με ισότητα των συμμετεχόντων.
Ενώ στην αρχή το Μητροπολιτικό Ιατρείο λειτουργούσε ως πρωτοβάθμιο κέντρο, στη συνέχεια ζήτησε τη συνδρομή κυρίως ιδιωτικών κλινικών και νοσοκομείων ή διαγνωστικών κέντρων για παρακλινικές (διαγνωστικές) εξετάσεις (αξονική τομογραφία, μαγνητική, υπέρηχο, μια ακτινογραφία) ή για εισαγωγή για θεραπεία ή για κάποια χειρουργική επέμβαση.

Σε αυτό δεν προστρέχουν μόνο ανασφάλιστοι και άνεργοι αλλά και ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ που δεν έχουν να πληρώσουν το ποσοστό συμμετοχής που τους αναλογεί σε εξετάσεις ή φάρμακα.


Υπάρχει και λειτουργεί Οργανωτική ομάδα και Ομάδα φαρμάκων που προωθεί φάρμακα ακόμη και σε δημόσια νοσοκομεία. Ακόμη, στους χώρους του Κέντρου παρέχεται σίτιση και γίνεται εμβολιασμός παιδιών.


Τέλος, υπάρχει και θεατρική ομάδα που ανεβάζει παιδικές παραστάσεις.


Ακτιβιστές στη Φραγκφούρτη διαδηλώνουν υπέρ… του Μ.Κ.Ι.Ε.

Επικοινωνία:
«ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού (εντός της πρώην Αμερικάνικης Βάσης Ελληνικού) Ελληνικό-Αττική ΤΚ16777″


http://www.mkiellinikou.org/

Το ιατρείο παρέχει πρωτοβάθμια Ιατρική Περίθαλψη σε ανασφάλιστoυς, άνεργους ή άπορους με επίδειξη των εξής εγγράφων:
I. Βιβλιάριο Υγείας προσωπικό ή οικογενειακό με ένδειξη λήξης ή
II. Κάρτα ανεργίας ή
III. Βιβλιάριο απορίας
Καθώς και δωρεάν φάρμακα, αν έχουν συνταγογραφηθεί από Ιατρό του ΜΚΙΕ (ή εξωτερικό γιατρό) και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα τους, αφού όλα τα φάρμακα είναι από ΔΩΡΕΕΣ πολιτών.

Διεύθυνση Ιατρείου:
Εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης, 200μ μετά την Τροχαία Ελληνικού στο αριστερό σας χέρι, ακριβώς δίπλα από το Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού.
Τηλέφωνο Γραμματείας για πληροφορίες και ραντεβού: 210-9631-950
Ωράριο λειτουργίας:
ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΕΜΠΤΗ 10:00-20:00, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-19:00 και ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00

Φάρμακα δίδονται:
ΔΕΥΤΕΡΑ 17:00 – 19:30
ΤΡΙΤΗ 14:30 – 16:30
ΤΕΤΑΡΤΗ 17:00 – 19:30

Για ραντεβού του οδοντιατρείου: 210-9610-353 μόνο τα πρωινά ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-14:00
Τηλέφωνο Γραμματείας: 210-9631-950
email: mkiellinikou@gmail.com

Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα-Πέμπτη 10:00-20:00, Παρασκευή 10:00-19:00 και Σάββατο 10:00-14:00

Πηγή: atticacoast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου