Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Στην ουρά για ένα τόστ ή με αγώνα και αξιοπρέπεια ;

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκε φωτογραφία με ουρά 500 συμπολιτών μας να περιμένουν να πάρουν ένα τοστ. Κοίταξα τα ανέκφραστα πρόσωπά τους, δεν έκαναν καμιά προσπάθεια να κρυφτούν. Καλοντυμένοι, άνθρωποι της διπλανής πόρτας.


Καταρχήν στην ανέχεια που μας έσπρωξαν δεν ευθυνόμαστε, δεν πρέπει να ντρεπόμαστε για την κατάστασή μας. Τα παιχνίδια του χρηματιστηριακού κεφαλαίου και των μεσαζόντων τους στην Ελλάδα ευθύνονται.

Θα έπρεπε όμως τα ίδια πρόσωπα να αγωνίζονται, όπως βλέπουμε καθημερινά τα περήφανα πρόσωπα των καθαριστριών, των καθηγητών και άλλων εργαζόμενων. Πρόσωπα, κουρασμένα μεν από την δουλειά, αλλά αισιόδοξα, με μάτια να λάμπουν.

Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε για ένα τοστ στην ουρά, μόνο έτσι στεκόμαστε όρθιοι με αξιοπρέπεια.

Επειδή η ιστορία διδάσκεται για να βγάζουμε συμπεράσματα, θυμήθηκα την 1η κατοχή από τους γερμανούς το 1940. Βρήκα αποσπάσματα εφημερίδων για τον αγώνα και την στάση των Ελλήνων απέναντι στην πείνα, την τρομοκρατία, την υποδούλωση της χώρας:

  • «Στις 24 και 25 Μαρτίου του 1942 κηρύχθηκε στην Αθήνα η πρώτη απεργία στην κατεχόμενη Ευρώπη. Στις 16 Απριλίου κηρύχθηκε νέα απεργία που έληξε στις 21 Απριλίου με ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών.» (Ριζοσπάστης Οι δύο κόσμοι: Η Ελλάδα στις 5 Μαρτίου 1943).
  • «Στις 24 Φεβρουαρίου και στις 5 Μαρτίου του 1943 κηρύχθηκε μεγάλη απεργία ενώ παράλληλα το ΕΑΜ οργάνωσε ογκώδεις διαδηλώσεις στην Αθήνα με σκοπό την ματαίωση της επαπειλούμενης επιστράτευσης Ελλήνων για να σταλούν εργάτες στην Γερμανία. Η απεργία οδήγησε σε ματαίωση των σχεδίων για επιστράτευση (Ελευθεροτυπία Γεγονότα σταθμοί του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα).
  • «Με το έργο της η Εθνική .Αλληλεγγύη βοήθησε τον σκλαβωμένο λαό να αντισταθεί στη θεληματική υποταγή στον φασισμό, να μη σκύψει το κεφάλι και να ακολουθήσει τον δρόμο της αντίστασης και της πάλης.»(Αυγή Για την οργάνωση της αλληλεγγύης στα χρόνια της κατοχής).
Η Ελλάδα είχε στρατιωτική κατοχή και όχι μια αντιδημοκρατική - αντισυνταγματική διακυβέρνηση ανδρείκελων. Τότε εκτελούσαν και έκαιγαν ολόκληρα χωριά για αντίποινα στην αντίσταση των Ελλήνων. ΤΩΡΑ;

ο Βασίλης Αγγούρης
είναι εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου