Σε μαζική συμμετοχή στο "δεκαήμερο αγώνα" ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές, που διοργανώνεται από την Παρασκευή 22 έως την Κυριακή 31 Αυγούστου, καλούν οι επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης. Οι επιτροπές αγώνα, αναγνωρίζοντας «το επιτακτικό της αντίστασης στην καταστροφή που ήδη συντελείται στην περιοχή», προχώρησαν στη διοργάνωση της εν λόγω δράσης, επισημαίνοντας ότι το 10ήμερο αγώνα αποτελεί «μία από τις τελευταίες ευκαιρίες κινητοποίησης πριν την εγκατάσταση του εργοστασίου εμπλουτισμού που θα προχωρήσει σε άλλο επίπεδο την καταστροφή».

Το 10ήμερο θα περιλαμβάνει κατασκήνωση στο δάσος των Σκουριών (στο όρος Κάκαβος, στη Μ. Παναγία) με στόχο τη συνεχή παραμονή στο κέντρο του περιβαλλοντικού και κοινωνικού «εγκλήματος» που συντελείται από το σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός - Eldorado Gold, ενώ θα διαβλέπει στη σύνδεση με αγώνες και κινήματα για τη γη και την ελευθερία μέσω της κινηματικής συνύπαρξης σε μια γενικότερη διαδικασία αγώνα. Επιπρόσθετα, θα πραγματοποιούνται εξορμήσεις στο βουνό, στα μέρη που έχει συντελεστεί περιβαλλοντική καταστροφή, με σκοπό τη βιωματική ενημέρωση των συμμετεχόντων, θα υπάρχουν καθημερινές εκδηλώσεις και workshops με θεματικές που θα συμβάλλουν στην συνέχιση του αγώνα καθώς και συναυλίες, προβολές και άλλα δρώμενα.

Πιο συγκεκριμένα, από το Σάββατο 23 έως το Σάββατο 30 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις - συζητήσεις με θέμα «Από την καταστροφή και τις περιφράξεις της ανάπτυξης στον δρόμο της αποανάπτυξης και των 'κοινών'» αλλά και την «Καταστολή» [Σαβ 23: Κρατική και ιδιωτική περίφραξη των κοινών αγαθών (νερό, γη, αιγιαλοί), Κυρ. 24: Μεγάλα έργα, μεγάλα εγκλήματα: η ανάπτυξη της καταστροφής, Δευ. 25: Η απάτη της «πράσινης» ανάπτυξης και η προοπτική της αποανάπτυξης / τοπικοποίησης, Τρι. 26: Η προοπτική των «κοινών»: επανοικειοποίηση και από κοινού διαχείριση των κοινών πόρων μέσω της συγκρότησης κοινοτήτων, Πεμ. 28: Κινηματική δράση απέναντι στη βιομηχανία της καταστροφής και τη βιομηχανία των διώξεων, Παρ. 29: Φυλακές τύπου Γ: τα κινήματα ως εγκληματικές οργανώσεις, Σαβ. 30: Τοπική Αυτοδιοίκηση: θεσμικοί ρόλοι ή άμεση δημοκρατία;].

Στις συναυλίες θα συμμετέχουν οι: Νίκος Γελαράκης, State of Tension, Million Hollers, Home 'n' dry, Rabiosa, Γκρόβερ, Mitič Threesome, ΚακόΣυναπάντημα, Ντίνος Σαδίκης, Side Step Quartet, Nigredo, B.D. Foxmoor Dj set (Active Member), Αλλοιωμένες Μορφές, Baildsa, Chinese Basement, Sugar Factory, Biomass.

Οι επιτροπές αγώνα θέτουν ως απώτερο στόχο της 10ήμερης δράσης «τη συνέχιση και την αναζωπύρωση του αγώνα στις Σκουριές» τόσο μέσω της συσπείρωσης κόσμου από τη Χαλκιδική, την Ελλάδα και το εξωτερικό, όσο και με το να αποτελέσει κινηματικό προηγούμενο πάνω στο οποίο θα χτιστούν οι βάσεις για επόμενες κινητοποιήσεις.

Με σύνθημα «Ενάντια στην παράνοια και την καταστροφική μανία κράτους, εταιρειών και κερδοσκόπων... ο αγώνας για τη ζωή, τη γη και την ελευθερία πρέπει να νικήσει» οι επιτροπές αγώνα προειδοποιούν ότι «αν δεν σταματήσουμε το έργο... τότε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας θα περιέχει ολοένα και περισσότερο θάνατο».

Πηγή: www.avgi.gr