Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα εάν ταφούν ανεξέλεγκτα οι τεράστιες αδιάθετες ποσότητες

Ανεξέλεγκτη ή ημιελεγχόμενη απόσυρση οπωροκευτικών επί χρόνια σε 15 περιοχές της περιφέρειας Πέλλας αποκάλυψε εκτεταμένη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα από «διασταλάγματα ροδάκινων». Το πρόβλημα προέκυψε πριν από τρία χρόνια από γεωτρήσεις κατά την αρδευτική περίοδο και το μνημονεύουμε καθώς ετοιμάζονται να (ξανα)θάψουν τις τεράστιες ποσότητες που έμειναν αδιάθετες από τα αντίμετρα της Ρωσίας. 

Οι αποθέσεις-απορρίψεις σε χωματερές, που είναι χωροθετημένες χωρίς μελέτη, σταμάτησαν στις αρχές του 2000 κατόπιν σχετικής οδηγίας.


Ωστόσο γεωτρήσεις σε βάθος 120 μέτρων κατά την αρδευτική περίοδο έφεραν στην επιφάνεια το πρόβλημα από την αποσύνθεση εκατομμυρίων τόνων οπωροκηπευτικών σε 15 περιοχές του νομού Πέλλας: Η απόρριψή τους απείλησε και τη δημόσια υγεία, αφού η ζώνη εναπόθεσης λειτουργούσε περίπου 4,5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των πηγών της Αραβησσού που καλύπτει στην περίοδο αιχμής το 35% σε πόσιμο νερό του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Το είχαν ανακοινώσει ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) και ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Είχε ζητήσει μάλιστα από το ΥΠΕΚΑ «να γίνει συστηματική καταγραφή του προβλήματος με γνώμονα τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον», σύμφωνα και με τις επιταγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας -οδηγία-πλαίσιο για τα νερά 2000/60. 

Οι γεωτρήσεις είχαν γίνει σε απόσταση 5,5 και 7 χιλιομέτρων στις περιοχές Τ.Δ. Πετριάς και Τ.Δ. Αρσενίου αντιστοίχως, όπου και ταυτοποιήθηκαν διασταλάγματα από την αποσύνθεση των φρούτων. 

Τα φαινόμενα της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα παρατηρήθηκαν (διαπιστώθηκαν) στη Λάκκα Πέλλας και στο Ριζό Σκύδρας. Εκεί από το 1980 έως το 2000 απορρίπτονταν τεράστιες ποσότητες οπωροκηπευτικών που δεν απορροφούσε η αγορά. 

Επίσης το περιφερειακό συμβούλιο είχε εγκρίνει ομόφωνα: τον άμεσο χαρακτηρισμό των χώρων αυτών ως Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), την αποτύπωση της έκτασης, καθώς επίσης και την ένταξη των περιοχών σε κατάλληλα χρηματοδοτικά μέσα με σκοπό την πλήρη αποκατάστασή τους. 

Πριν από λίγες ημέρες ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της κοινοπραξίας συνεταιρισμών ομάδων παραγωγών Ημαθίας, ζήτησε από την κυβέρνηση να ανοίξουν άμεσα δύο χωματερές σε Ημαθία και Πέλλα. 

Γι' αυτόν το λόγο υπενθυμίζουμε το γεγονός με τις ανεξέλεγκτες απορρίψεις, χωρίς να υποτιμούμε το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς των αγροτών μας, αν και χωματερές σε εποχές οικονομικής κρίσης και ανέχειας κάθε άλλο παρά ευχάριστες είναι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου