Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Οι εξαγγελίες πνίγηκαν στο Φάληρο

Αναβιώνει το δίπολο Ωνάση-Νιάρχου μέσω των ομώνυμων Ιδρυμάτων που χρηματοδοτούν τις μελέτες για κέντρο και παράκτιο μέτωπο

Για την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Σ. Σιμόπουλος είπε πως «είναι ένα έργο το οποίο έρχεται ως αποτέλεσμα της συνεργασίας τριών υπουργείων, του υπουργείου Τουρισμού, του υπουργείου Περιβάλλοντος και του υπουργείου Υποδομών, ενώ στη χρηματοδότηση συμμετέχει και η Περιφέρεια».  

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κατασκευή θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, ενώ μίλησε για τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, σημειώνοντας ότι θα μεταφερθεί η λεωφόρος Ποσειδώνος κατά ενενήντα μέτρα προς το νότο, με παράλληλη υπογειοποίησή της, ώστε να γίνει από πάνω πάρκο, προσθέτοντας ότι η ανάπλαση θα συνδυαστεί και με την κατασκευή ενός σημαντικού αντιπλημμυρικού έργου.

Στο έργο, όπως είπε, προβλέπονται «δύο εγκάρσια μονοπάτια και πέντε κάθετα, που ουσιαστικά θα ενώνουν το παραλιακό μέτωπο των δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου με τη θάλασσα» και παράλληλα «η άρδευση θα γίνεται από τον Κηφισό, με ένα τριτοβάθμιο σύστημα επεξεργασίας. Και στον Ιλισό θα γίνει εκβάθυνση από ενάμισι έως τρία μέτρα, λύνοντας κι εκεί ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα, το οποίο υπάρχει», όπως εξήγησε ο κ. Σιμόπουλος.
 
Πέντε ζώνες
Το έργο ξεκινά με καθυστέρηση, ενώ είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί πριν ή ταυτόχρονα με νέα Εθνική Λυρική Σκηνή και τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη, που κατασκευάζονται στην περιοχή με δωρεά μισού δισ. ευρώ από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και θα είναι έτοιμα τους επόμενους μήνες. 

Οι μελέτες της ανάπλασης εκπονήθηκαν από Ελληνες μελετητές (με επικεφαλής το γραφείο «Θύμιος Παπαγιάννης και συνεργάτες»), σε συνεργασία με τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, ώστε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση του έργου ανάπλασης, με το παρακείμενο Κέντρο Πολιτισμού.

Η ανάπλαση αφορά έκταση περίπου 600 στρεμμάτων (στην παραλία του Μοσχάτου και της Καλλιθέας), ανάμεσα στις εκβολές του Κηφισού και του Ιλισού. Η περιοχή του Φαληρικού Ορμου χωρίζεται σε πέντε θεματικές ζώνες (εμπορικές, αθλητικές, πολιτισμού κ.λπ.), οι οποίες θα φυτευθούν, ώστε να αποκτήσουν τη μορφή μητροπολιτικού πάρκου. Στο δυτικό άκρο της έκτασης θα δημιουργηθεί μια τεχνητή παραλία και νότια αυτής, μέσα στη θάλασσα, δύο νησίδες στη θέση του υφιστάμενου κυματοθραύστη. 

Το υδάτινο στοιχείο θα διεισδύει στο πάρκο με τρία υγρά κανάλια (δυτικό, ανατολικό και διευθετημένη κοίτη Ιλισού). Το έργο έχει προϋπολογισμό 230 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από τα υπουργεία Περιβάλλοντος (110 εκατ. ευρώ), Υποδομών (80 εκατ. ευρώ) και την Περιφέρεια Αττικής (40 εκατ. ευρώ), μέσω του ΣΕΣ 2014-2020 και του ευρωπαϊκού προγράμματος Jaspers.

ΑΡ. Δ. 

Πηγή: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου