Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Αυτοδιοίκηση, προβλήματα και υποκρισία

γράφει ο Ηλίας Μπιτσάνης

Είναι κάποιες φορές που οι λέξεις πλέον χάνουν το νόημά τους πέφτοντας θύματα του γνωστού «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Προεκλογικώς είχαμε πήξει στους «ανεξάρτητους» κομματικούς δημάρχους που ψάρεψαν κάποιους υποψήφιους από άλλους πολιτικούς χώρους (οι περισσότεροι των οποίων έφαγαν φούμο) και παρίσταναν τους υπερκομματικούς. Βεβαίως μετεκλογικώς τούς μετρούσαν στη δύναμή τους τα κόμματα, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Τώρα λοιπόν ξαναμαζεύονται οι «ανεξάρτητοι» γιατί έχουμε τις εκλογές στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και μας δουλεύουν κανονικά με τις υπογραφές Νίκα, Αναστασόπουλου, Καφαντάρη και πάει λέγοντας: «Το Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση δημιουργήθηκε από μια ομάδα δημάρχων από όλες τις πόλεις της πατρίδας μας, που πιστεύουν σε μια θεσμικά ισχυρή, λειτουργικά ανεξάρτητη και οικονομικά αυτάρκη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είναι μια πρωτοβουλία, που αποστρέφεται τη λογική του κομματικού εναγκαλισμού και στόχο έχει τη δημιουργία μιας ισχυρής αυτοδιοικητικής συμμαχίας, που υπερβαίνει προσωπικές ή μικροκομματικές σκοπιμότητες».


Οι δήμαρχοι που βγήκαν με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας την... αποκηρύσσουν μπας και τσιμπήσουν κανέναν «μετεωριζόμενο» για να κερδίσουν τις εκλογές της ΚΕΔΕ και μετά επανέρχονται στο κομματικό μαντρί.


Το δούλεμα συνεχίζεται στη διακήρυξη: «Από την 1η Σεπτεμβρίου, καλούμαστε να διαχειρισθούμε τις τύχες των τοπικών μας κοινωνιών και να δώσουμε λύσεις σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από:

• Διαρκή περικοπή θεσμοθετημένων πόρων και υποχρηματοδότηση, σε σχέση με τις αρμοδιότητες που μας έχουν μεταφερθεί.
• Ενταση των κοινωνικών προβλημάτων, που μας υποχρεώνει να αναλαμβάνουμε δράσεις και πρωτοβουλίες χωρίς επαρκή οικονομική στήριξη.
• Ελλειψη προσωπικού, που οδηγεί σε υποβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών που παρέχουμε.
• Αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο που δυσχεραίνει αντί να διευκολύνει τη λειτουργία των ΟΤΑ.
Είναι λοιπόν ανάγκη να υπάρξουν ανατροπές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης και για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πολιτών και για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα μας επιτρέψουν να αναβαθμίσουμε το κύρος του θεσμού που υπηρετούμε».

Ολα αυτά που αναφέρουν βεβαίως δεν προέκυψαν αιφνιδίως μετά τις εκλογές. Είναι αποτέλεσμα της μνημονιακής πολιτικής που πλήττει ανελέητα την κοινωνία και πρώτα της θύματα ήταν οι δήμοι, οι υπηρεσίες τους και οι εργαζόμενοι σε αυτούς με διάφορες σχέσεις. Οι 3 δήμαρχοι που προαναφέρθηκαν ήταν δήμαρχοι και στα 3,5 χρόνια που πέρασαν, αλλά για όλα αυτά τα ζητήματα όχι μόνον δεν έκαναν τίποτε αλλά και κάλυψαν πλήρως τη σκληρή επίθεση κυβερνώντων και συγκυβερνώντων. Οι λεονταρισμοί απέναντι στην κεντρική εξουσία και τα κόμματα έχουν ημερομηνία λήξης την εκλογή νέας διοίκησης στην ΚΕΔΕ. Και εκ των πραγμάτων ενισχύουν την αίσθηση αναξιοπιστίας που έχει ο κόσμος απέναντι στο πολιτικό σύστημα και ειδικά την αυτοδιοίκηση. Γιατί η υποκρισία είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανής στην εν λόγω περίπτωση. Μικρός είναι ο τόπος, γνωριζόμαστε όλοι.


Πηγή: www.eleftheriaonline.gr

σ.σ. Αν στη θέση των 3 δημάρχων που προαναφέρθηκαν βάλουμε τους κκ Χατζηδάκη και Παπανικολάου, απλά θα επιβεβαιωθεί ακόμα περισσότερο ο συντάκτης του άρθρου. Το λέμε γιατί οι δήμαρχοι Π.Φαλήρου και Γλυφάδας αντίστοιχα είναι οι δυο "ανεξάρτητοι" (μέχρι τις εκλογές) από τα νότια προάστια της Αθήνας που έχουν υπογράψει τη νεοδημοκρατική πρωτοβουλία. Είμαστε σε αναμονή της πασοκικής "ανεξάρτητης" πρωτοβουλίας.

Δείτε την πρώτη αντίδραση από τη Γλυφάδα εδώ.


Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/stiles-sxolia/kalimera-kyrie-dimarxe/item/42750-aftodioikisi-provlimata-kai-ypokrisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου