Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

“Απολυμένοι σε ομηρεία”! Μία απίστευτη αδικία που κανείς δεν ενδιαφέρεται να διορθωθεί!

Είστε εργαζόμενος σε μία εμπορική εταιρία. Κάποιο πρωί που πάτε στη δουλειά σας, βρίσκετε το μαγαζί (ή το γραφείο) κλειστό. Κανείς δεν είναι εκεί να σας ανοίξει, για να μπείτε να εργαστείτε. Το ίδιο συμβαίνει και στις επόμενες μέρες. Περνά ο καιρός και δεν υπάρχει κανένα σημείο ζωής από τον εργοδότη σας, ο οποίος, απλά, έχει εξαφανιστεί.

Βεβαίως, δεν μπορείτε να εισπράξετε αυτά που, ο εργοδότης σας, σας οφείλει. Πρακτικά είστε άνεργος. Όχι όμως για το ελληνικό δημόσιο και για τις υπηρεσίες του. Δεν μπορείτε να εγγραφείτε στον ΟΑΕΔ για να εισπράξετε το (έστω χαμηλού ύψους) επίδομα ανεργίας. Και ούτε μπορείτε να χαρακτηρισθείτε ως άνεργος. Απλούστατα, επειδή δε σας έχει γίνει απόλυση!

Από άνεργη πολίτη, λάβαμε την παρακάτω επιστολή:

Ξεκινησα να εργαζομαι στην εταιρια (παραλείπεται το όνομα της εταιρίας) στις 25/5/2010, ως πωλητρια, στο καταστημα (παραλείπεται) του (παραλείπεται το όνομα μεγάλου εμπορικού κέντρου). Ενα χρονο μετα, μεταφερφηκα στο νεο του καταστημα στο (παραλείπεται το όνομα άλλου μεγάλου εμπορικού κέντρου), ως υπευθυνη καταστηματος. Κατοπιν συνενοησεως, δεχτηκα να εργαστω 12ωρα με 2 ρεπο την εβδομαδα. Φυσικα δεν τηρηθηκε απο μερους τους η συμφωνια με τη δικαιολογια του ανεπαρκους προσωπικου. Ετσι περασαν 3 χρονια, εχοντας παρει αδεια μολις 15 μερες στα 3 αυτα χρονια. Λογω της κρισης, το καταστημα απο το 2ο χρονο δεν πηγαινε καλα. Μειωθηκε το προσωπικο στα δυο μολις ατομα.
Τον Ιούνιο του 2013 απολύθηκε η τελευταια υπαλληλος που εργαζοταν στο καταστημα 16ωρα, με αποτελεσμα τους υπολοιπους 2,5 μηνες να ειμαι μονη μου στο καταστημα 12ωρα επι 6 μερες. Το Σεπτέμβριο του 2013 μου ζητηθηκε να παραδωσω τα κλειδια και φυσικα ουτως λογος για την απολυση μου ή την αποζημιωση μου. Ετσι αρχισε ο γολγοθας μου...
Πηγα σε δικηγορικο γραφειο και παρα τις συστασεις, ο εργοδοτης δεν εμφανιζοταν. Πηγα στην επιθεωρηση εργασίας (παραλείπεται το όνομα της περιοχής) και μετα απο 2 ματαιες προσκλησεις να εμφανιστει, εμφανιστηκε με το δικηγορο του λεγοντας οτι αποποιηθηκε την διαχειριση της εταιρειας και οτι για να γινει η απολυση μου επρεπε να υπογραψει και ο αλλος εταιρος. Ομως σαν εταιρια δεν ειχε συγκληθει Γ.Σ, ουτε ειχε δημοσιευθει κατι στο ΦΕΚ. Ετσι τα οσα ισχυριζοταν δεν ειχαν καμια νομικη βαση. Εγω δεν μπορουσα να παρουσιαστω ως ανεργη και φυσικα ουτε λογος για ταμειο ανεργιας.
Κατεθεσα μηνυση στο ΑΤ (παραλείπεται το όνομα της περιοχής) για μη παροχη δωρου Χριστουγενων και μεχρι σημερα δεν ειχα κανενα απολυτως αποτελεσμα. Ουτε απο δικηγορους, ουτε απο επιθεωρηση εργασιας, ουτε απο το αστυνομικο τμημα. Θεωρηθηκα “απολυμενη - ομηρος” και τελος!
Μετα απο 8 μηνες (στις 20/7/2014) μπορεσα να βγαλω καρτα ανεργιας, λογω οτι δεν ειχα ενσημα απο 31/8/2013. Βεβαιως, ουτε και σημερα λαμβανω επιδομα ανεργιας, αφου ...δε θεωρουμαι απολυμενη!”
Μετά από παροτρύνσεις μας, η πολίτης επισκέφθηκε και πάλι τον ΟΑΕΔ. Εκεί, ό,τι σκεφθεί ο κάθε ένας το λέει (σημείωση: πάντα συνιστούμε στους πολίτες να υποβάλουν τα ερωτήματά τους γραπτά. Στις γραπτές απαντήσεις, οι υπάλληλοι προσέχουν πριν απαντήσουν). Για μία ακόμη φορά της πρότειναν να κάνει μηνύσεις, να πάει σε δικηγόρους (!), να κινήσει τη διαδικασία της κατάσχεσης και χίλιες δυό ανεύθυνες απόψεις.

Αλήθεια, είναι σοβαροί όσοι τα λένε αυτά; Προτείνουν σε μία άνεργη να ξεκινήσει χρονοβόρους και πανάκριβους δικαστικούς αγώνες για να καλύψουν τις δικές τους ανεπάρκειες;


Επικοινωνήσαμε με υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο αναγνώρισε και το κενό που υφίσταται στη νομοθεσία, αλλά και την αδικία που υφίσταται ένας εργαζόμενος που περιέρχεται σ' αυτή τη δεινή θέση. Ανέφερε μάλιστα ότι, είναι περίπλοκο το θέμα, ειδικά αν δεν έχει γίνει διακοπή εργασιών στην εφορία και δεν υπάρχει αίτημα πτώχευσης. Έχοντας γνώση τα κενά στη νομοθεσία και τη δυσκινησία των υπηρεσιών, ως πλέον πρόσφορη λύση για τις περιπτώσεις αυτές προτείνει την επίσχεση εργασίας από μέρους του εργαζόμενου, μόλις συμπληρωθούν τρεις μήνες απλήρωτοι. Στην περίπτωση αυτή, ο ΟΑΕΔ παρέχει ένα “βοήθημα” (μικρότερο από το επίδομα εργασίας) αλλά και πάλι, δεν θεωρεί το άτομο ως άνεργο. Συνεπώς, ούτε και αυτή είναι η λύση.

Όμως, αλήθεια, πρέπει να ταλαιπωρείται έτσι ένας εργαζόμενος ο οποίος, ενώ ήδη του οφείλονται δεδουλευμένοι μισθοί, καταλήγει να χάνει και τη δουλειά του; Γιατί να υπάρχει αυτό το κενό στη νομοθεσία; Ποιούς εξυπηρετεί; Και γιατί δεν το καλύπτουν; Αλήθεια, πόσες εκαντοντάδες τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να υπάρχουν μέσα σ' αυτή την οικονομική κρίση;

Κατά την άποψή μας, στις περιπτώσεις όπου ένας εργαζόμενος, ενώ επιθυμεί να προσφέρει την εργασία του, σύμφωνα με τα συμπεφωνημένα, αδυνατεί (είτε γιατί βρίσκει το γραφείο ή το μαγαζί κλειστό, είτε γιατί δεν την αποδέχεται ο εργοδότης χωρίς ωστόσο να προχωρά στην απόλυση του εργαζομένου, ή στη διακοπή των εργασιών της εταιρίας κλπ), θα πρέπει, μετά την άπρακτη πάροδο ενός αριθμού ημερών (θα μπορούσε να προβλέπεται και η αποστολή μίας εξώδικης δήλωσης) να θεωρείται ως απολυμένος από τον ΟΑΕΔ και να έχει όλα τα “προνόμια” που δικαιούται και ένας κανονικά απολυμένος άνεργος.

Άλλωστε, κάτι τέτοιο είναι ανάλογο με την πρόνοια που υπάρχει για την πλευρά του εργοδότη: Όταν ένας εργαζόμενος απουσιάσει αδικαιολόγητα από την εργασία του επί πέντε συνεχόμενες μέρες, τότε χωρίς άλλες διατυπώσεις, θεωρείται ότι παραιτήθηκε απ' αυτή.

Αλήθεια, γιατί θα πρέπει να ταλαιπωρούνται εκατοντάδες ή και χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται ή που βρέθηκαν κάποτε σ' αυτή την κατάσταση; Τί κερδίζει το κράτος; Ενώ γνωρίζει το πρόβλημα, γιατί δεν προχωρά στο να το λύσει; Οι προϊστάμενοι στις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας, γνωρίζουν και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό κάθε τόσο. Γιατί δεν υποβάλουν μία αναφορά προς τη διοίκηση του Υπουργείου τους; Ή, εάν υπέβαλαν, τί απέγιναν αυτές;

Στις 20 Αυγούστου, θα διαβιβάσουμε προτάσεις για την επίλυση του θέματος στον Υπουργό Εργασίας, στον Πρόεδρο του ΟΑΕΔ, στη ΓΣΕΕ και στα άλλα πολιτικά κόμματα. Ως τότε, ευχαρίστως θα δεχόμασταν τις απόψεις σας επί του θέματος. Παρακαλούμε καταθέστε τις εμπειρίες σας ή τις απόψεις σας στο ellines.forologoumenoi@gmail.com ή επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 3242032.

Επίσης, αν κάποιος δικηγόρος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί, εθελοντικά, με τη νομική πλευρά της υπόθεσης, θα τον υποδεχθούμε ευχαρίστως. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι, σ' αυτές τις δύσκολες ώρες της κοινωνίας, όλοι μας θα πρέπει να βάζουμε ένα χεράκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου