Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Προσπαθούν να θάψουν τις φοροεπιδρομές με... αρχαιολογική σκαπάνη

Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος ποντάρουν σε ψεύτικες "θετικές ειδήσεις" για να γυρίσουν το πολιτικό κλίμα

γράφει ο Γιώργος Μελιγγώνης

Βαρύ κλίμα επικρατεί στην κυβέρνηση, καθώς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ "βράζουν" από το φιάσκο με τον ΕΝΦΙΑ, παρά τις εμφανείς προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου να αλλάξει την πολιτική ατζέντα ακόμη και μέσω... αρχαιολογικών ανακαλύψεων.

Σε κάθε περίπτωση, η επιχείρηση αντιπερισπασμού των πολιτών από τη βαριά φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, αλλά και από την καταστροφή που επιφέρει στη Βόρεια Ελλάδα το ρωσικό εμπάργκο, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ένα 24ωρο αφότου ο Αντ. Σαμαράς μετέβη στην Αρχαία Αμφίπολη και προανήγγειλε μία "εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη", η κυβέρνηση δημοσιοποίησε πως ο πρωθυπουργός θα έχει και νέο τετ-α-τετ με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 30 Αυγούστου.
 
Σημειωτέον πως ο κ. Γιούνκερ είχε μεταβεί στην Αθήνα πριν μερικές ημέρες, στις 4 Αυγούστου, ενώ τώρα θα δει τον Αντ. Σαμαρά στο περιθώριο προγραμματισμένης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σχεδιάζουν "φιλολαϊκή" εμφάνιση στη ΔΕΘ

Ο Αντ. Σαμαράς ποντάρει στις πιέσεις του Λουξεμβούργιου πολιτικού -από τη νέα του θέση- για να ληφθούν αποφάσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει για τις αρχές φθινοπώρου μπαράζ... "θετικών ειδήσεων", σε μία ύστατη και απέλπιδα προσπάθεια να αναστρέψει το πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες για το δικομματικό κυβερνητικό σχήμα. Έτσι, Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος σχεδιάζουν, παρά την πλήρη ανατροπή που επέφερε στην κυβέρνηση το φιάσκο με τον ΕΝΦΙΑ και η βαριά σκιά των επιπτώσεων από το ρωσικό εμπάργκο, να δημιουργήσουν κλίμα "εξόδου από το Μνημόνιο", καίτοι οι ώς τώρα προθέσεις των δανειστών συντείνουν προς... το ακριβώς αντίθετο.

Σε κάθε περίπτωση, στην ατζέντα του πρωθυπουργού βρίσκεται μία "φιλολαϊκή" εμφάνιση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, κατά την οποία ο Αντ. Σαμαράς θα εξαγγείλει μερικές ήσσονος σημασίας φοροελαφρύνσεις. Ήδη από χθες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου άφηναν να εννοηθεί πως θα ανακοινωθούν φοροελαφρύνσεις ως προς τα αυτοκίνητα, αλλά και η διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

Παράλληλα, στον σχεδιασμό του πρωθυπουργού περιλαμβάνονται και ανακοινώσεις για τη ρύθμιση των "κόκκινων δανείων", παρ' ότι όπως παραδέχθηκε χθες ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης θα... τελούν υπό την έγκριση της τρόικας (δες ρεπορτάζ σελ. 9). Συν τοις άλλοις, Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος προσδοκούν πως όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το πώς θα προβάλλει η κυβέρνηση τη συνάντηση κυβερνητικού κλιμακίου με τους τροϊκανούς στο Παρίσι, θα δώσουν στο κυβερνητικό σχήμα μια πολιτική "ανάσα" και θα αρχίσουν να διαμορφώνουν όρους συγκρότησης μιας νόθας προεδρικής πλειοψηφίας 180 βουλευτών.

Πάντως, πέρα από τα μεγαλεπήβολα σχέδια, η ζωή έχει δείξει πως όταν το Μαξίμου κάνει σχέδια, ο θεός... γελά. Τα ίδια σχέδια, εξάλλου, ίσχυαν και πριν 10 ημέρες. Και μετά ήρθε ο ΕΝΦΙΑ, οι φοροεπιδρομές στα σπίτια και το ρωσικό εμπάργκο...

Πηγή: www.aragma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου